kapat
   
24 Ekim 2006 Salı
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sınırda duygusal bayram

Türkiye'de akrabası olan Suriye vatandaşları, sınır ötesindeki yakınları ile bayramda hasret gidermek için sınırları 2 günlüğüne aştı. Kilis Öncüpınar ve Gaziantep Karkamış Sınır Kapısı'ndan geçen Suriye vatandaşlarını akrabaları karşıladı.

Karkamış Sınır Kapısı'ndan geçenlere kolaylık sağlamak amacıyla giriş işlemi yapılan masa sayısı 4'ten 6'ya çıkarıldı. Karkamış Kaymakamı Ömer Kalaylı yaptığı açıklamada, Karkamış Sınır Kapısı'ndan 2 gün içinde 5 bin 555 Suriye vatandaşının geçiş yapacağını bildirdi. Suriye vatandaşlarını gümrük kapısında yormamak için giriş işlemlerinin yapıldığı masa sayısını 4'ten 6'ya çıkardıklarını belirten Kalaylı, Suriyelilerin şeker ve kolonya ile karşılandığını aktardı. Suriyelilerin çok kısa süren işlemlerin ardından kendilerini bekleyen akrabaları ile buluştuklarını ifade eden Kalaylı, yatılı bayramlaşma nedeniyle gümrük alanında ilave güvenlik önlemleri aldıklarına dikkat çekti.

İmzalanan
protokol gereği Suriyelilerin 48 saat akrabalarının yanında kalabileceğini duyuran Kalaylı, Karkamış Sınır Kapısı'ndan girişlerinde bir sorun yaşanmadığını kaydetti.

AKÇAKALE'DE DE DURUM AYNI


Akçakale Sınır Kapısı'nda bugün başlayan ve yarın akşama kadar devam edecek olan geçişler sırasında zaman zaman duygulu anlar yaşanıyor.

Şanlıurfa Valiliği ile Suriye'nin Haseki Valiliği arasında geçen yıl imzalanan protokol çerçevesinde, yakınlarıyla bayramlaşmak için Telabyat Mıntıka Müdürlüğünden ''idari mektup'' alan Suriyelilerin yurda geçişi devam ediyor.Suriye'nin Halep vilayetine bağlı Aynelarap kasabasında oturan 59 yaşındaki Mustafa Ahmet, 20 yıldır görüşemediği kuzeni Fehime Kılıç ile görüşmenin mutluluğunu yaşadı.

Aynelarap kasabasında buzdolabı tamirciliği yaptığını belirten 10 çocuk babası Ahmet, Akçakale Sınır Kapısı'nın ilk kez geçen yıl dini bayramlarda ziyarete açılması üzerine Şanlıurfa'da yaşayan amcasının kızı Fehime Kılıç'la irtibata geçtiğini belirtti.

Telefonla görüştüğü kuzeni Kılıç'ın kendilerini Türkiye'ye davet ettiğini aktaran Ahmet, geçen ay Telabyat Mıntıka Müdürlüğüne müracaat ederek, bayramlaşma için ''idari mektup'' talebinde bulunduğunu kaydetti.

'48 SAAT YETERLİ DEĞİL'

Bayramlaşma sayesinde eşi ve çocuklarının da yıllarca görüşmediği akrabalarıyla tanışma fırsatı bulacağını ifade eden Ahmet, ''20 yıl aradan sonra kuzenimle yeniden görüştüğüm için çok mutluyum. Çifte bayram yaşıyorum. Ancak 48 saat yeterli değil, yetkililerden bu sürenin uzatılmasını talep ediyorum'' şeklinde konuştu.

Aynelarap kasabasında oturan 42 yaşındaki Emine Süleyman da 17 yıldır görmediği yakınlarıyla buluşmanın sevincini yaşadı.

POLİS DUYARLILIĞI

Türkiye'ye uzun yıllar sonra eşiyle gelen bedensel engelli 65 yaşındaki Abdürrezzak Al Hüseyin, sınır kapısında bir süre yakınlarını bekledi.Rahatsızlığı nedeniyle tekerlekli sandalyeyle dolaşabilen Hüseyin, sınır kapısı yakınlarındaki tren raylarını geçmekte zorlandı. Sınır kapısında görevli polis ekiplerinin yardımıyla rayları geçen Hüseyin, polislere duyarlı davranışlarından ötürü teşekkür etti.

Güvenlik noktasında da eşiyle birlikte bir süre bekleyen Hüseyin, daha sonra yakınlarının gelmesiyle sınır kapısından ayrıldı.Suriye'nin Halep vilayetine bağlı Aynelarap kasabasının amatör küme takımlarından Aynelarapspor Kulübünün Başkanı Asvad Al Asvad ise Akçakale'deki akrabalarına getirdiği hediyeler nedeniyle sorun yaşadı.

Asvad'ın sınır kapısından geçişi sırasında akrabalarına getirdiği 15 kilogram çaya, ''gümrük mevzuatına aykırı davrandığı'' gerekçesiyle el konuldu.Bu arada, bayramlaşmanın yapıldığı sınır kapısına gelen ve Türkiye'de ikamet eden Çeçen asıllı Adam Amaev, eşinin Suriye tarafındaki Aynelarap kasabasında yaşadığını belirterek, Suriye'ye geçiş yapmak istedi.Bayramlaşmadaki geçişlerin tek taraflı yapıldığı belirtilerek, Amaev'in, Suriye'ye geçişine izin verilmedi.

84 YILLIK HASRET

Türkiye ile Suriye arasında 1921 yılında imzalanan Ankara Antlaşması ile iki ülke arasındaki sınırlar belirlendi. Bu antlaşmayla Akçakale Sınırı'nın iki yakasında bulunan akrabalar birbirlerinden ayrılmak zorunda kaldı.
Ayrı ülkelerde yaşayan akrabalar, 84 yıl boyunca dini bayramlarda her türlü olumsuz iklim koşullara rağmen, güvenlik nedeniyle sınıra çekilen tel örgüler arkasından bayramlaştı.

Şanlıurfa Valiliği ve Suriye'nin Rakka Valiliği arasında 6 Nisan 2005 tarihinde imzalanan protokolle, akrabaların ''idari mektup'' aracılığıyla sınırı geçerek, 48 saatliğine ve pasaportsuz olarak birbirleriyle bayramlaşmalarına izin verildi. 84 yıl sonra ilk kez geçen yıl pasaportsuz geçişlere izin verilen Akçakale Sınır Kapısı'ndan geçen Ramazan Bayramı'nda 385 Suriyeli geçiş yapmıştı.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Seri katil zanlıları tutuklandı
 Çanakkale'nin güvenliği yenilendi
 'ABD asker sözü verdi PKK ile müzakere yok'
 Dilan'ın okuma hayalini 'minibüs taksiti' bitirdi
 Önce terör vurdu sonra töre
 Kızlar okulda ama üşüyor!..
 14 yaşındaki örgüt üyesi jandarmaya teslim oldu
 Üniversiteden laptop'lı promosyon
 İÜ'de 'akademik kayırma' iddiası
 Türk hacker'lar sitelere saldırdı
 PKK karşıtları yeni parti kuruyor
 RTÜK'ten akıllı işaret uyarısı
 Okulların bilgisayarları tatilde de kullanılacak
ERGUN BABAHAN
Kestaneci
Yıllardır görmediğim bir arkadaşımla...
MEHMET BARLAS
Siyaset de zekâyı ve mizahı kaldırabilir...
Özellikle...
ERDAL ŞAFAK
Kasırga yaklaşırken
Cumhurbaşkanı Sezer ve...
Yaktın bizi Borat!
İzlenme rekorları kıran İngiliz komedyenin yarattığı "iğrenç Kazak...
ABD'nin ilk siyahi başkanı olacak mı?
Ülkede yıldızı parlayan genç Senatör Obama, 2008'de ki başkanlık...
F.Bahçe, Alex'le sözleşme uzatıyor
F.Bahçe, Alex'le sözleşme uzatıyor
Brezilyalı futbolcu, menajerinin Türkiye'ye geleceğini belirtirken,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu