kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'En ciddi rakibim Erol Avcı'
'En ciddi rakibim Erol Avcı'
'Yeni filmim için para biriktiriyorum'
'Televizyon erkek egemen bir dünya'
'Dizi izlemeye vaktim yok'

TV'deki rekabet sinemaya zararlı

Unutulmayacak dizilerin yapımcısı Tomris Giritlioğlu, Hatırla Sevgili ve Affedilmeyen adlı iki yeni diziyle izleyici ekrana kilitlemeye hazırlanıyor. Sex and the City'nin takipçisi Giritlioğlu, bu kadar çok dizinin Türk Sineması'na zarar verdiğini düşünüyor.


'En ciddi rakibim Erol Avcı'

Son yıllarda birçok başarılı televizyon dizisinin altında aynı isim göze çarpıyor: Tomris Giritlioğlu. Özellikle dönem dizileriyle dikkati çeken ünlü yönetmen, yakında yayınlanmaya başlayacak Affedilmeyendizisinde Yılmaz Güney'e saygılarını sunacak.

Yeditepe İstanbul, Çemberimde Gül Oya, Kırık Kanatlar, Kurşun Yarası, Ihlamurlar Altında, Sultan Makamı ve diğerleri... Son birkaç yılın en çok konuşulan dizilerin altında Tomris Giritlioğlu imzası var. Yeni sezonda da Erkekler Ağlamaz, Hatırla Sevgili ve Affedilmeyen adlı dizileriyle büyük bir izleyici kitlesine ulaşacağına kesin gözüyle bakılıyor. Ünlü yönetmenle, bu büyülü dünyanın beyaz cama yansımayan yüzünü konuştuk...

- Türkiye'de de Amerika'da olduğu gibi yaz sezonu dizileri çekilmeye başlandı artık. Bunu televizyona olan bağımlılığımızın artmasıyla açıklayabilir miyiz? - Yaz sezonu dizi furyası, üç yıl önce yaptığımız Yarım Elma diziyle başladı. Çok başarılı olunca bir gelenek haline geldi. Çünkü Türkiye'de yaz boyunca tatil yapan insanların sayısı çok az. Televizyon hızla tek eğlence aracı haline geliyor. Yaz dizilerinin artmasını buna bağlıyorum. Ama kanallar her zaman yaz dizilerini seçerken daha hafif, eğlenceli projeler üzerinde duruyorlar. Bütçesi yüksek işler eylül ya da kasım ayında başlıyor.

- Bir dönem sadece Bizimkiler dizisi vardı. Ondan sonra uzun bir süre dizisiz yaşadık. O dönemi nasıl değerlendiriyorsunuz? - Aslında dizisiz yaşamadık. Özel kanallar kurulmaya başlayana kadar, TRT'de çok güzel diziler yapıldı. Özel kanallarla birlikte çok ciddi bir rekabet ortamı doğdu. Geçen yıl sezona 70 diziyle girilmişti, bu sezon 100'e yükseldiğini duyuyorum. Bu çok haşin bir rekabeti de getiriyor. Ama dizilerin daha nitelikli olmasını da sağlıyor. Bence televizyon, Türk sinemasına da büyük bir darbe vuruyor. Ancak çok iyi bir dizi, sadece günü ve saati nedeniyle başarısız olabiliyor.

- Yani reyting bir dizinin başarısının tek göstergesi değil... - Bence ne sinemada ne de dizilerde, başarı ile izlenme oranı çok orantılı değil. Benim çok sevdiğim ve yaptığım işler arasında en iyisi olduğuna inandığım Seher Vakti, dokuz bölüm sonra yayından kaldırıldı. Bu, dizinin başarısız olduğunu göstermiyordu. Çok iyi bir diziydi ama İstanbul Masalı gibi hem kaliteli çekilmiş, hem seyircide yoğun bir izlenme alışkanlığı yaratan bir yapımın karşısında tutunamadı. Gün değişikliği yapıldı; ki bir dizinin ilk reytingini alıp hemen gün değiştirmek, o diziye zarar vermekten başka bir şey değil.

'GEÇMİŞİ ANLATMAK İSTİYORUM'

- Son zamanlarda en çok sinema tadında bulduğunuz dizi hangisiydi? - Proje tasarımını yaptığım Çemberimde Gül Oya dizisi. Ama dizinin başarısı Çağan Irmak'a aittir. Bu yıl çok iyi bir ekiple birlikte, belki de şimdiye kadar olan en iyi dönem projesini, Hatırla Sevgili'yi yapıyorum. Ana yapımcı atv. Şimdiye kadar hayalini kurup yapamadığım pek çok şeyi yapabilme şansını verdiler. Menderes döneminde iki ailenin yaşadıklarını anlatıyor.

- Dönem dizilerinin çoğunu siz yapıyorsunuz. Tarihle bu ilişkiniz nereden kaynaklanıyor? - Dönem işi yapmak aslında çok zor. Gerek yapımcı, gerekse proje tasarımcısı olarak dönem işi konusunda tecrübeli olmanız gerekiyor. Ayrıca öyle bir ülkede yaşıyoruz ki, üzerinde yaşadığımız toprakların çok güzel çelişkileri, acıları ve dayanışmaları olan hikâyeleri var. Geçmişi, genç seyirciye anlatmak istiyorum. Beni bu ülkenin meselelerini anlatmaya yönelten bu.

ECE KOÇAL

DİĞER YAŞAMA DAİR HABERLERİ
 24 saat parti insanları
 Sarı çizmeli Mehmet Ağa'dan bugüne
 Eyvah motorum çalışmıyor
 2007 yaklaşırken
 Otomobil standları tasarımcılara emanet
 Modanın yükselen yıldızı
 Çocuklar evreni keşfediyor
 Seçim süper
 78. yaşını sahnede kutladı
 Huzur için bir küçük kaçamak
 Almanya artık 'tatlı vatan'
 Kalbi Ege'de kalan Yunan profesör
 Solistin 'as'ı gazinoda belli olur
 Motosikletler trafikte eşitlik istiyor
 Moda devinden seksi çanta
 Paris'te yaratıcılık sınır tanımıyor
 Hostesler güzelliklerini estetikle koruyor
 Onlar şimdi mutlu
 Liman şehri Marsilya
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
İngiliz politikası kardeşi kardeşe nasıl düşürdü?
İngiliz politikası kardeşi kardeşe nasıl düşürdü?
Bir ay önce bu sütunlarda, önceki filmi Duygudan da Öte...
'Türkiye'nin en komik adamı' drama soyundu
'Türkiye'nin en komik adamı' drama soyundu
Palyaçoların yüreği duygu yüklüdür. Komedi sanatı aslında dramın...
Ay ışığında romantik yemekler
Taksim'de Cartoon Otel'in terasında yeni açılan Moon restoran, dünya...
'Çok ağır utangaçlığım vardır, çok ağır...'
Eski Spordan Sorumlu Devlet Bakanı, Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali...
Göğsünüzü gere gere...
Büyük göğüslerinizden şikayetçiyseniz, Angelina Jolie, Salma Hayek gibi...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.