kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Birahanede tarihi yudumlama zevki
Birahanede tarihi yudumlama zevki
Biranın dışında hiçbir şey yok

Asırlık birahanede zamanda yolculuk

Prag'ta 500 yıllık bir birahane... Adı U Fleku. Hemen her gün binlerce turisti ağırlayan mekânda, açıldığı ilk günden beri üretim de yapılıyor. Birahanede özellikle esmer bira üzerine uzmanlaşılmış.


Birahanede tarihi yudumlama zevki

Yaklaşık 500 yıl önce bir karı koca evlerinde bira üretmeye başladı. Bugün Prag'ta pek çok turistin uğrak yeri olan, U Fleku adlı birahaneye dönüşen bu ev, biraseverleri tarihi bir yolculuğa çıkarıyor.

Bazı yemek yenecek, içki içilecek yerler vardır, ne yemekleri çok iyidir ne de içkileri kalitelidir. Ama bulundukları yer, sizi oraya çeker. Kazık da yeseniz, yarı aç yarı tok da kalksanız, fazla sesinizi çıkarmazsınız. Çünkü orada bulunmak size en lezzetli yemekten daha fazla mutluluk verir. Doğrusunu isterseniz, iyi yemek ve içkiyi seven biri olarak benim için bu gibi yerler fazla değil. Ancak bu hafta size işte böyle bir eşi az bulunur bir mekânı, İstanbul'dan epey uzakta, Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'da bulunan dünyanın en eski birahanelerinden biri olan U Fleku'yu tanıtmak istiyorum. Prag'dayım ve ikinci kez geldiğim bu kentte ilk işim, neredeyse Avrupa'da biranın anavatanı gibi bir yer olan bu birahaneyi tekrar ziyaret etmek oldu.

EVDE, AİLECE BİRA ÜRETİMİ
Burada oturup lezzetli esmer birayı yudumlarken düşünüyorum; Osmanlı topraklarının sultanı II. Bayezid'dir o günlerde. Amerigo Vespucci adlı İtalyan tüccar Güney Amerika kıyılarına gemisiyle yolculuğa çıkmıştır. İleriki yıllarda bir harita uzmanı, koskoca kıtaya onun adını verecektir. Burak Reis, Venediklilerle yaptığı İnebahtı Savaşı'nda şehit düşer. Yıllardan 1499'dur bütün bunlar olup bittiğinde... İstanbul'un Fatih Sultan Mehmet tarafından alınmasının üzerinden sadece 46 yıl geçmiştir. Ortaçağ'dan çıkılıp Yeniçağ'a girilen, Rönesans sanat akımının filizlendiği bu tarihte, Avrupa'nın ortasında, Prag kentinde Vit Skremenec adında bir bira ustası küçük bir ev satın alır. Karısı Dorota ile birlikte bira yapmaya başlar. Kendisi fazla yaşamasa da, becerikli eşi bir başkasıyla evlenip işi büyütür. Barbaros'un Cezayir Beylerbeyi tayin edildiği 1533 yılında, kadının üvey oğlu işi devralır ama o da Preveze Zaferi'nden bir yıl önce, 1537'de işi başkasına devreder. Uzun lafın kısası, 1499'da, tarih kitaplarımızın neredeyse ilk bölümlerinde sözü edilen olayların geçtiği yıllarda Prag'ın Kremencova sokağı 11 numaralı evde yapılmaya başlanan biranın üretimi bugün de aynı adı taşıyan sokakta ve aynı numaralı binada sürdürülüyor. Burada bira içerken tarihi yudumluyormuşum gibi geliyor bana.

BİRAHANEDE HİYERARŞİ
U Fleku birahanesi sokağın köşesinden, cephesine yerleştirilmiş kocaman saat sayesinde hemen belli oluyor. Bu saat, tarihi bira evinin bir simgesi olmuş. U Fleku adı ise 1782'de burayı satın alan Jakub Flekovski adlı biracıdan kaynaklanıyor ve 'Flek'in Yeri' anlamına geliyor. Saatin en önemli özelliği, üzerindeki sayıların yerine Çekçe 'U Fleku Bira Fabrikası' sözcüklerinin yazılı oluşu. Çünkü U Fleku, hem bir birahane, hem de kendi mekânında sattığı birayı üreten mikro düzeyde bir fabrika. Birahanenin irili ufaklı tarihi salonları var. Bohemya Salonu olarak anılan mekânda bir zamanlar sadece kıdemli müşteriler oturabilirmiş. Büyük salon ise Prag'daki gazetecilerin buluşma yeriymiş. Komünist rejimin kalkmasından sonra her gün turistler 1200 kişilik bu tarihi bira tapınağını dolduruyor. Aslında U Fleku'nun yüzde 5 alkollü birası oldukça yeni. 1843 yılında mekhanın sahipleri Alman Bavyera tipi esmer bira üzerine uzmanlaşmaya karar vermişler ve sadece bu birayı üretmekteler.
DİĞER GURME HABERLERİ
 Bayram baklavasız olmaz
 Bayramda Boğaz manzaralı fasıl
 Adına destan yazılan lezzet: Pastırma
 Kimsenin sarhoş olmadığı bira şöleni
 Müslüman mahallesinde İsveç köftesi
 İftarı nerede yapalım?
 Bardacık inciri başka
 Bu kirazlar, vişneler kulağınıza küpe olsun
 Yazın en serin içkisi
 Unutulan bir tat: 'Gül gibi şarap'
 Bir kitap okudum dünyam değişti (2)
 Yemek düşmanlığının altın çağındayız
 Japon mutfağı sadece suşiden oluşmuyor
 Bu yoğurdu sarmısaklasak
 Yazın salata yenir
 Gıda zehirlenmesi tezgâhlarda...
 Yaz aylarının leziz dumanı
 Dünyanın en lezzetli fıstığı
 Bize özgü lezzetler hangileri?
    Pazar Sabah Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
  » Gurme
    İyi Yaşa
AHMET ÖRS
Ramazan'ın üç güzeline veda
Güllaç, hurma ve Ramazan...
Cennette bir şampiyon
Cennette bir şampiyon
İngiltere'den Malta'ya, İrlanda'dan Çin'e kadar geniş bir coğrafyada...
Türkiye'nin Kırgızları
Türkiye'nin Kırgızları
Usta haberci Coşkun Aral, içlerinden birini eylül ayında şehit veren...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.