kapat
   
21 Ekim 2006 Cumartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Uzaktan gelen tehlike!
Uzaktan gelen tehlike!

Ankara Ticaret Odası (ATO) "Uzaktan Gelen Tehlike" raporu hazırladı.

Ankara Ticaret Odası (ATO), Türkiye'nin son 10 yılda sadece 7.3 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirebildiği yedi Uzakdoğu ülkesinden toplam 69.8 milyar dolarlık ithalat yaparak 62.5 milyar dolarlık açık verdiğini bildirdi.

ATO Başkanı Sinan Aygün, Türkiye'nin üçüncü dünya ülkelerinin ithlat cenneti olduğunu vurgulayarak, "Uzakdoğu'dan ithal tansiyon aletleri yanlış ölçüyor, cerrahi bıçaklar paslanıyor" dedi

Ankara Ticaret Odası'nın (ATO) Dış Ticaret Müsteşarlığı Standart Ticaret Sınıflaması verilerinden yararlanarak hazırladığı "Uzak'tan Gelen Tehlike" raporuna göre, Çin'den sonra Uzakdoğu Asya ülkeleri de Türkiye pazarlarını ele geçiriyor.

Türkiye'nin
en çok ithalat yaptığı ilk kırk ülke arasında yedi Uzakdoğu Asya ülkesi bulunuyor. Bu ülkeler Çin, Güney Kore, Japonya, Tayvan, Malezya, Endonezya ve Tayland olarak sınırlanıyor. Söz konusu ülkelerle yapılan ticarette bire 15'lik bir çarpıklık yaşanıyor.

Uzakdoğu Asya ülkelerinin Türkiye'ye ithalatları sürekli artış gösteriyor. Son 10 yılda Çin'den yapılan yüzde 1.137, Tayland'dan yapılan yüzde 677, Güney Kore'den yapılan yüzde 384, Tayvan'dan yapılan ise yüzde 238 oranında arttı.

Türkiye'nin 1996 yılında 3.6 milyar dolar olan söz konusu yedi ülkeden yaptığı ithalat 2005 yılında 17.2 milyar dolara ulaştı. 10 yılda toplam ithalat yüzde 168 artarken, yedi Uzakdoğu Asya ülkesinden yapılan ithalattaki artış yüzde 475 oldu. Bu artışın yüzde 79'u Çin, Güney Kore ve Japonya'dan kaynaklanıyor.

"UZAKDOĞU'YA 1 SATIP 15 ALIYORUZ"

ATO'nun araştırmasına göre Uzakdoğu Asya ülkelerinin Türkiye'ye ihracatları her yıl artarken Türkiye'nin bu ülkelere ihracatı yok denecek kadar az bir düzeyde seyrediyor. 2005 yılında 1.1 milyar dolarlık ihracata karşılık, 17.2 milyar dolarlık ithalat yapılan bu ülkelere Türkiye bir satıp 15 alıyor.

1996 yılında yedi Uzakdoğu Asya ülkesine Türkiye'nin yaptığı ihracatın toplam ihracat içinde yüzde 2.8 olan payı 2005 yılında yüzde 1.6'ya geriledi. Bu ülkelerin toplam ithalat içindeki payı ise aynı dönemde yüzde 8.3'ten yüzde 14.7'ye çıktı.

DIŞ TİCARET AÇIĞININ YÜZDE 37'Sİ UZAK DOĞU'DAN

Uzakdoğu Asya ülkeleriyle 1996 yılında 3 milyar dolar olan dış ticaret açığı 10 yılda yüzde 438 artış göstererek 2005 yılında 16.1 milyar dolara yükseldi. Son 10 yılda toplam 7.3 milyar dolarlık ihracat, 69.8 milyar dolarlık da ithalat yapılan bu ülkelere karşı verilen toplam açık ise 62.5 milyar dolara ulaştı Türkiye'nin, 2005 yılında verdiği rekor dış ticaret açığının yüzde 37'si bu yedi ülkeden kaynaklandı.

ÜÇ SİLAHŞÖRLER

En fazla ithalat yapılan ve en fazla dış ticaret açığı verilen üç Uzakdoğu Asya ülkesi ise Çin, Güney Kore ve Japonya olarak sıralanıyor.
2005 yılında Çin'den 6.9 milyar dolar, Güney Kore'den 3.5 milyar dolar, Japonya'dan 3.1 milyar dolar tutarında ithalat yapıldı. Çin, Güney Kore ve Japonya Türkiye'nin toplam ithalatından yüzde 11.5 pay alırken, dış ticaret açığına katkıları ise yüzde 29'u geçiyor. Bir başka ifadeyle her 100 dolarlık dış ticaret açığının 29 doları üç Uzakdoğu Asya ülkesinden kaynaklanıyor.

ÇİN BİRİNCİ

Türkiye'nin 10 yıl önce en çok ithalat yaptığı Uzakdoğu Asya ülkesi konumunda 1.4 milyar dolarla Japonya bulunuyordu. 1996 yılında sadece 556 milyon dolar olan Çin'den, yapılan ithalat geçen yıl 6.9 milyar dolara çıktı ve en çok ithalat yapılan Uzakdoğu Asya ülkesi konumuna geldi.
Toplam ithalatımız içindeki payını 10 yılda yüzde 1.3'ten yüzde 5.9'a çıkaran Çin, aynı zamanda dünya genelinde de en fazla ithalat yapılan 4'üncü ülke konumunu ele geçirdi.

Türkiye, 2005 yılında, 6.9 milyar dolarlık ithalat yaptığı Çin'e sadece 550 milyon dolarlık mal satabildi ve 6.3 milyar dolarlık dış ticaret açığı verdi. Bu açıkla Çin Türkiye'nin en fazla dış ticaret açığı verdiği ülkeler arasında, ham petrol ve doğalgaz alınan Rusya'nın ardından ikinci sıraya yükseldi.

2006'DA DA DURUM DEĞİŞMEDİ

Bu yılın ilk 8 ayında da durum değişmedi.Sekiz ayda yedi Uzakdoğu Asya ülkesine sadece 869 milyon dolarlık mal satarken bu ülkelerden alınan malların tutarı 13.2 milyar doları aştı.

Ocak-Ağustos döneminde Uzakdoğu Asya ülkelerinin ithalat içindeki payı yüzde 14.9, ihracatımız içindeki payı ise sadece yüzde 1.6 oldu. Çin karşı sekiz ayda 5.7 milyar dolar, Güney Kore'ye karşı 2.1 milyar dolar, Japonya'ya karşı 2 milyar dolar açık verildi. Bu üç ülkenin dış ticaret açığı içerisindeki içindeki payı da yüzde 27'ye ulaştı.

ONBİNLER İŞSİZ KALDI

ATO Başkanı Sinan Aygün, raporun sonuçlarını değerlendirirken Uzakdoğu'dan ithal edilen malların yerli sanayici ve tüccara darbe vurduğunu söyledi. Aygün, Uzakdoğu malları nedeniyle Türk sanayisinin haksız rekabetle karşı karşıya kaldığını, pek çok işyerinin kapandığını ve onbinlerce kişinin işsiz kaldığını kaydetti.

Uzakdoğu Asya malları nedeniyle özellikle tekstil sektörünün ciddi darbe yediğini anlatan Aygün, Uzakdoğu'nun düşük üretim maliyetleri karşısında Türk girişimcilerin rekabet gücü kalmadığını vurguladı.

Avrupa Birliği'nin direktifleri doğrultusunda, TSE tarafından uygunluk denetimi yapılan ithal ürün sayısının 836'dan 210'a indirildiğini hatırlatan Aygün, "Gümrük denetimlerinin çökertilmesi sonucu Türkiye üçüncü Dünya ülkelerinin ithalat cenneti oldu" diye konuştu.

Bu ürünlerin sağlıksız ve kalitesiz olduğuna da dikkati çeken Aygün, "Örneğin Uzak Doğu'dan ithal edilen tansiyon aletleri yanlış ölçüm yapıyor. Platinler vücudun içinde kırılıyor. Cerrahi bıçaklar paslanıyor. Oyuncaklar kanserojen madde içeriyor. Otomobil farları yeterince aydınlatmıyor" dedi.

(ANKA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 İstanbul'u 'emlak ateşi' sardı
 Vergi adaletsizliği!
 'Fransızla ilişkide ülke çıkarına bakarız'
 Gerçek işsiz sayısı 5.1 milyon
 Ömer ve Demir Bey, parayı meyve kasasına koydu
 Akbank, 'en hızlı kredi'yi vermek için özel şube açtı
 MAN, İstanbul yollarına çıkan Çinli Zonda'yla davalık oldu
 "Enerji sıkıntısı, ekonomik büyümeyi tehdit ediyor''
 Turkcell'de genel müdür koltuğu yine boş kaldı
 İşgücüne katılan azaldı işsizlik % 8.8'de kaldı
 'İstanbul'da 1-2 trilyon dolarlık emlak işi var'
 Cargill, af çıkana kadar kapatıldı
 Rus oligark, GM'in yüzde 10'unu alacak
 'Mali politikalarda ilerleme sağlandı'
 Borç stoku eylülde 350 milyar YTL'ye çıktı
 Türkiye'de oturan yabancılara da kimlik numarası verilecek
 Memur emeklilerine enflasyon farkları ödenmeye başladı
 Hazine 1.2 milyar dolarlık tahvil sattı
 Türkiye'nin dalgaya karşı şemsiyesi AB
 Yıl sonu dolar kuru beklentisi 1.52 YTL
 Bankacılık aktifleri 446 milyar YTL oldu
 Vestel, bilgisayar teslimlerini başlattı
 Suriye, kabloyu Türk Prysmian'dan alacak
 İZair, kışa Mardin'i ekleyerek başlıyor
 Grundig Türkiye'de TV'sini üretecek
 3 bin ücretsiz koltuk 2 saatte tükendi
5.2'lik deprem Marmara'yı korkuttu
Merkez üssü Balıkesir Manyas olan deprem bütün Marmara'da hissedildi.
Bir ay geçmeden evlendi
15 yıllık eşi Zeynep Özal'dan geçen ay boşanan Efe Özal, Dubai'de...
Her şeyi yaptık ama balyozu düşünmedik
Her şeyi yaptık ama balyozu düşünmedik
Mercedes'in zırhlı araçlar bölümü basın sözcüsü Allner, "Silahla,...
Yüzbaşının katili aramıza dönüyor
Yüzbaşının katili aramıza dönüyor
Komando Zeki Şen'i öldüren, 3 madde bağımlısından biri 20 ay, diğeri...
IMKB
E: 39.644 D:% -0,45
DOLAR
S: 1,462 D:% 0,171
EURO
S: 1,847 D:% 0,217
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu