kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Solistin 'as'ı gazinoda belli olur
Solistin 'as'ı gazinoda belli olur
'Görkemli günler geride kaldı'
'Assolist değil solist vardır'
'Gazinonun neon ışıklarına bile bakmak zevkti'

Gazino günleri

Müzeyyen Senar, Muazzez Abacı, Emel Sayın, Seçil Heper ve diğerleri... Hepsi çıktıkları gazino programlarının belkemiğiydi. Assolistler albümü gazino kültürünün küçük bir örneğini sunuyor.


Solistin 'as'ı gazinoda belli olur

Müzeyyen Senar, Muazzez Abacı, Emel Sayın, Seçil Heper ve diğerleri... Hepsi çıktıkları gazino programlarının belkemiğiydi. Assolistler albümü gazino kültürünün küçük bir örneğini sunuyor.

Yıl 1933. Şimdi İstanbul Radyosu'nun bulunduğu yerdeki Belvü Gazinosu'nda ürkek adımlarla sahneye çıkan 16 yaşındaki bir kız çocuğu şarkı söylüyor. Bir iki şarkı ve nihayetinde programı bitiyor, alkış tufanıyla kız çocuğu sahneden iniyor. Kız çocuğunun adı Müzeyyyen Senar. Senar'ın bir dönem sahneye çıktığı Çakıl Gazinosu'nun sahnesinde, üzerinde 'Kimler Geldi, Kimler Geçti' yazan bir afiş vardı. Gazinoya çıkan assolistlerin fotoğrafı küçük bir Türk Sanat Müziği tarihi içeriyordu. Tıpkı Ossi Müzik'in çıkardığı Assolistler albümü gibi.

HERKESİN SAHNESİ VARDI
Belvü'nün sahibi Devrizade İbrahim Bey'in assolisti Müzeyyen Senar'dı; Akşam Oldu Hüzünlendim Ben Yine başta olmak üzere binlerce şarkı söylerdi. Senar'ın hamile olduğu dönemde Küçükçiftlik Gazinosu'nda Hamiyet Yüceses sahne alıyordu, mikrofonsuz, 'Kasımpaşa'dan söyleyince bütün İstanbul'un dinlediği' sanatçı yani. Alabanda Revüsü'nde ise dönemin ünlü dansözü Mimoza'nın da olduğu kadronun başsolisti ise Safiye Ayla'ydı. Çoğunluğu Türk Sanat Müziği söyleyen sanatçıların yanında Zehra Bilir türkü okumaya başlıyordu, kadrosunda ise sinemada ünlenen Fatma Girik vardı. Dönemin ünlü eğlence yeri Kristal Gazinosu'nun yürüdükçe gıcırdayan tahta sahnesinde ise "Ankara Radyosu sanatçılarından," diyerek başlayan anonsun ardından Perihan Altındağ sahne alıyordu. Altındağ'ın Manolya şarkısını söyleyen genç yıldız Zeki Müren ise sahne adabını getirerek adını gazino tarihine yazdırıyordu. Tokatlıyan gecelerinde hafif tertip Amerikan stili hayata özenenlerin boy gösterdiği yıllarda şarkı söylemese de takdimci olarak ünlenen bir isimden bahsedilir oldu: Orhan Boran. Zeki Müren'den Muazzez Abacı'ya kadar binlerce sanatçıyı anons eden Boran'ın takdimlerinden birisi de 'Şahane Kadın' olarak tanınan Sevim Çağlayan'dı. Bütün bu isimler assolistlerin yalnızca birkaçı. İsimlerini bile zikrettiğinizde assolistliğin, gazino kültürünün tarihinden bahsetmiş olacağımız adları sayalım: Behiye Aksoy, Yüksel Uzel, Seçil Heper, Emel Sayın... Ossi Müzik'in çıkardığı Assolistler isimli albümde 13 şarkı var: Sahne Emel Sayın'dan Kadehinde Zehir Olsa ile açılıyor. Ardından Muazzez Abacı'dan Ayrılık Ateşten Bir Ok, Yüksel Uzel'den Canımın Yoldaşı Ol, Seçil Heper'den Mehtaplı Gecelerde diyerek devam ediyor.

TELEVİZYON GAZİNOSU
Albümü yayınlayan Hakan Eren'e göre bu albüm sadece bir başlangıç. Müzeyyen Senar'ın assolist çıkmadan önce 'ara kızlar' dediği ve bir zaman sonra uvertür olarak adlandırılan sanatçıların, fasıl heyetinin, dansözün, takdimcinin, kadınlar matinesinde dolmalar, pilakiler eşliğinde şarkılar söylendiği gazinolar artık geçmişte kaldı. Şimdi o gazinoların ruhu zamana uydurulmuş şekilde televizyonlarda yaşanıyor. Seda Sayan örneğinde olduğu gibi sabah kuşağı programları, gazinoların o eğlenceli havasını yansıtmaya çalışıyor.

Nuh Köklü

DİĞER YAŞAMA DAİR HABERLERİ
 24 saat parti insanları
 Sarı çizmeli Mehmet Ağa'dan bugüne
 Eyvah motorum çalışmıyor
 2007 yaklaşırken
 Otomobil standları tasarımcılara emanet
 Modanın yükselen yıldızı
 Çocuklar evreni keşfediyor
 Seçim süper
 78. yaşını sahnede kutladı
 Huzur için bir küçük kaçamak
 Almanya artık 'tatlı vatan'
 Kalbi Ege'de kalan Yunan profesör
 Motosikletler trafikte eşitlik istiyor
 Moda devinden seksi çanta
 Paris'te yaratıcılık sınır tanımıyor
 'En ciddi rakibim Erol Avcı'
 Hostesler güzelliklerini estetikle koruyor
 Onlar şimdi mutlu
 Liman şehri Marsilya
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
İngiliz politikası kardeşi kardeşe nasıl düşürdü?
İngiliz politikası kardeşi kardeşe nasıl düşürdü?
Bir ay önce bu sütunlarda, önceki filmi Duygudan da Öte...
Perdede bir kadın erkek hesaplaşması
Perdede bir kadın erkek hesaplaşması
İklimler Cannes 2006'da genel bir hayranlık yarattı, dünya...
Ay ışığında romantik yemekler
Taksim'de Cartoon Otel'in terasında yeni açılan Moon restoran, dünya...
'Çok ağır utangaçlığım vardır, çok ağır...'
Eski Spordan Sorumlu Devlet Bakanı, Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali...
Göğsünüzü gere gere...
Büyük göğüslerinizden şikayetçiyseniz, Angelina Jolie, Salma Hayek gibi...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.