kapat
   
20 Ekim 2006 Cuma
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
''Batı, Türkiye'yi kaybedebilir''

İngiltere'de yayımlanan haftalık ekonomi ve siyaset dergisi The Economist, batının Türkiye'yi kaybedebileceği uyarısında bulunurken, ''bozulan ilişkileri düzeltmek için çaba gerektiğini'' vurguladı.

Batı ile Türkiye arasındaki ilişkilerin her zaman güçlüklerle dolu olduğu belirtilen The Economist'in analizinde, yükselen Müslüman Osmanlı İmparatorluğu ile gerileyen Hıristiyan gücü Bizans arasındaki yüzyıllar öncesine dayanan düşmanlığın, halen batıyla Türkiye ilişkilerini gölgelediği kaydedildi.

Bu çerçevede Papa'nın sözleriyle ilişkilerin gerilmesinin şaşılacak tarafı bulunmadığına işaret edilen analizde, Türkiye'nin AB ile olduğu gibi ABD ile ilişkilerinin de eş zamanlı olarak bozulduğu savunuldu. ''Burada endişe verici olan, bu ilişkilerin her zamankinden çok önem taşıdığı bir dönemde, eş zamanlı olarak bozulmasıdır'' denilen analizde, Türkiye'nin Avrupa ve Amerika için coğrafi açıdan büyük önem taşıdığı vurgulandı.

Türkiye'nin
coğrafi olarak AB ile Kafkaslar, İran, Irak ve Suriye arasındaki köprü olduğu hatırlatılan yazıda, ülkenin ekonomik önemine de dikkat çekilirken, Türkiye'de kişi başına düşen milli gelir ve nüfustaki hızlı artışa işaret edildi. Analizde, bu unsurların Türkiye'yi önemli bir ticari ve yatırım ortağı haline getirdiği anlatıldı.

Türkiye'nin, ABD'den sonra NATO'nun en büyük ordusuyla askeri açıdan da önemli olduğu belirtilen yazıda, Türkiye'nin nüfusunun büyük çoğunluğu Müslüman olan demokratik ve laik bir Cumhuriyet olarak batı tarafından en çok desteklenmesi gereken ülke durumunda bulunduğuna dikkat çekildi.

Türkiye ile ABD ilişkilerinin 2003 martında Türk Parlamentosunun aldığı Irak kararıyla gerilemeye başladığı belirtilen analizde, şu anda terör örgütü PKK'nın durdurulması için hiçbir şey yapılmamasından şikayet eden Türkiye'nin de ABD'ye kızgın olduğu hatırlatıldı.

KÜÇÜK BİR OLUMSUZ HAREKET BİLE TEHLİKE YARATIR

Türkiye'de kamuoyunda da bir ABD düşmanlığının başgösterdiği öne sürülen The Economist'in analizinde, sokaktaki Türk vatandaşının Avrupa'ya karşı da daha olumsuz duygular beslemeye başladığı yazıldı.

AB ile müzakerelerin başlamasından sonra, sürecin sancı verecek kadar ağır ilerlediği belirtilen analizde, geçen iki yılda Fransa, Almanya ve Avusturya gibi ülkelerde siyasi liderlerin Türkiye'nin AB üyeliğine açıkça karşı çıktığı hatırlatıldı. Şimdi de Brüksel'in Türkiye'yi Rumlara liman ve havaalanlarının açılmaması halinde müzakereleri askıya almakla tehdit ettiğine işaret edilen yazıda, ''böyle bir iklimde, küçük bir olumsuz hareket bile zarar verici olabilir'' uyarısında bulunuldu.

Bu çerçevede Fransız Meclisinin onayladığı sözde Ermeni soykırımının inkarının suç sayılmasına ilişkin teklife de değinilen The Economist'in analizinde, ''yasa asla yürürlüğe giremeyecek olsa bile, bu durum Türkiye'de büyük bir fırtınaya yol açtı'' hatırlatmasında bulunuldu.

Yazının son bölümünde, Avrupa ve ABD'ye Türkiye karşıtı görüşlerin ortaya konulmasından vazgeçilmesi çağrısında da bulunuldu. Analizde AB'den, müzakerelere, sonuçları hakkında peşin hükümler verilmeksizin devam etmeleri istenirken, dönem başkanı Finlandiya'nın müzakerelerin çökmesine engel olabilmek adına ortaya koyduğu Kıbrıs konusundaki çabalara da destek verilmesi çağrısı yapıldı. The Economist'in analizinde ayrıca, ABD ve Avrupa'nın, eğer kaybetmek istemiyorlarsa Türkiye'ye gelecek günlerde daha çok dikkat harcaması tavsiye edildi.

''SIKINTILAR ASIL GELECEKTE''

Dergide yer alan bir başka makalede de ''Sıkıntılar asıl gelecekte'' başlığı kullanılırken, Türkiye'nin AB ve ABD ile ilişkilerinde ciddi sıkıntıların gelecek günlerde ortaya çıkabileceği iddiasına yer verildi.

Bu noktada Kıbrıs meselesinin taşıdığı potansiyele dikkat çekilen makalede, sıkıntının AB'nin Türkiye'nin Rumlara liman ve havaalanlarını açması, Türkiye'nin de Kıbrıslı Türklere uygulanan izolasyonların kaldırılması isteklerinden kaynaklandığı bildirildi. Makalede, tartışmanın yıl sonuna kadar sonuca bağlanamaması halinde, AB müzakere sürecinin kesintiye uğrayabileceği iddiasına da yer verildi.

Türk yetkililerin özel görüşmelerde, bir anlaşma sağlanmasının tek yolunun KKTC'nin ticari uçuşlara açılmasının sağlanması olduğunu belirttikleri iddiasına yer verilen yazıda, bunun KKTC'nin ekonomik olarak kendi ayakları üzerinde durmasının tek yolu olarak görüldüğü bildirildi. Makalede, Rumlarınsa bunu tanınma şartına bağladıklarına işaret edildi.

Kıbrıs konusunda bir son dakika mucizesi olmadıkça, en büyük umudun müzakerelerin Rumları doğrudan etkilemeyen bölüm başlıkları altında yürütülmesi olduğuna da işaret edilen makalede, burada her bölüm başlığı açılırken Rumları veto kullanmamaları yolunda ikna etmenin bir güçlük yaratabileceği belirtildi.Dergi bugünkü sayısında ayrıca, Orhan Pamuk'un aldığı Nobel Edebiyat Ödülü ve buna ilişkin tartışmalarla sözde Ermeni soykırımı konusunda iki ayrı makaleye daha yer verdi.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Çimento'da Oyak-Sabancı ortaklığı bitiyor
 Cargill kapatıldı!
 İşsizlik yüzde 8,8'e geriledi
 THY'den promosyon uçuşları
 ATM'den tüketici kredisi!
 Köprü zammı 8 milyon YTL kazandırdı
 Karel hisseleri borsada
 Borsa günü 39 bin 643 puandan kapadı
 Dolar 1,4620 YTL seviyesinde
 Zaten iş yok, 9 gün tatil ekonomiyi durdurur
 Merkez o kadar bağımsız ki bana bile selam vermiyorlar
 İmar'daki milyar dolarlık zarara, ertelemeli hapis
 'Babam gitmezdi ama ben Özbekistan'da yer arıyorum'
 Galleria da rezidans oluyor
 Türkçe isimle çıkacaktı İtalyanca 'Linea'yı seçtiler
 TOBB'dan Ceyda Hanım'a fuar yasağı
 Marmara'da bankacılık 'hanımeli'ne emanet
 Balkaner kredi davasından zaman aşımıyla kurtulacak
 Elektrikte zam lobisi yaratıldı
 Koç döküm devi Döktaş'ı da sattı
 Oysa'da ortakların zoraki ayrılığı
 Cargill'e 1 gün daha verildi tasarı komisyondan geçti
 Armatör Semih Sohtorik Amerika'da vefat etti
 Yeni Cumhurbaşkanı 15.8 bin YTL alacak
 Merkez Bankası faizi bu ay da değiştirmedi
 Hazine 2 milyar dolarlık Eurotahvil satacak
 Patatesteki alkol gazozdakinden 22 kat fazla
 SMS davasında Turkcell Avea'ya 12.3 milyon YTL ödeyecek
 Sanayici yol arayışında
 Bayramda toplu taşıma ücretsiz
 Teşviklerde 138 milyon YTL'lik hata
 'Dilovası tıbbi afet bölgesi ilan edilmeli'
 Turist sayısı eylülde % 9.4 azaldı
 Petkim arazisine 49 yıl üst hakkı
 Saran Bursa'da enerji santralı ihalesi kazandı
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Bu bütçe cari açığı ve enflasyonu zor düşürür büyümeyi...
ŞÜKRÜ BİNAY
2007 Bütçesi nasıl gerçekleştirilebilir?
Bu yazıyı...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Hem dersini bilmiyor hem de şişman herkesten!
İstanbul...
ŞELALE KADAK
Kazanan bir takımı değiştirmek aptallık...
Adnan Hoca istesin kızım beni de vurur
Adnan Hocacılar davasında konuşan sanık aileleri, çocuklarının...
'Asılmadığı tek kişi benim' sözüne dava
Ece Erken, Fatih Aksoy'un kendisine "Çalışıp da asılmadığım tek kişi...
Karakola çağırıp ekip otosuyla kaçırdılar
Karakola çağırıp ekip otosuyla kaçırdılar
"Kıskaç" operasyonunda yakalanan çeteci polislerin, kurbanlarını...
Fransa'ya tarih dersi
Fransa'ya tarih dersi
İngilizlerin ünlü Guardian gazetesi, Oxford'da görevli Prof. Ash'ın...
IMKB
E: 39.878 D:% 0,14
DOLAR
S: 1,458 D:% -0,137
EURO
S: 1,843 D:% 0,327
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu