kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Annelik diyeti için organik beslenin
Annelik diyeti için organik beslenin
Bebek özlemi tam 20 kilo verdirdi
Hamileliğe hazır mısınız?

Annelik diyeti için organik beslenin

Sanatçı Zerrin Özer, hamileliğe kilo vererek hazırlanıyor ve şu ana kadar tam 20 kilo verdi. Uzmanlar, anne adaylarının özel mönülerle hamileliğe hazırlanmasını öneriyor. Yapay ürünler yerine pazar meyveleri ve organik gıdalar almaları tavsiye ediliyor.

Beslenme uzmanı Dr. Ender Saraç, hamileliğe hazırlanırken kilo vermenin gerekli olup olmadığını, hamilelikte sağlıklı bir beslenmenin yollarını anlattı:

* Fazla kilolar hamileliğe engel mi? Çok fazla ve yağ oranı yüksek bir kiloysa, hormonları olumsuz etkileyip hamile kalmayı zorlaştırabilir. Nitekim pek çok kadın doğumcu da 'önce senin bir zayıflaman lazım' diyerek tüp bebek ya da hamilelik denemesinden önce hastaları zayıflaması için bize gönderir. Hormonlar, kolesterolden yapıldığı için çok azlığı ya da fazlalığı sorun oluşturabiliyor. Yağ dokusunun hamilelik için normal limitlerde olması önemlidir.

* Zayıfladıktan sonra hamile kalan kadınların hamileliği nasıl geçiyor? Daha rahat bir hamilelik geçiriyorlar. Ama burada, sağlıklı zayıflamak çok önemli. Kendi başlarına yanlış diyetler yaparak vücutlarında bazı temel maddeleri eksiltebiliyorlar. Demir, protein, çinko, vitamin eksikliği gibi... O zaman da zayıflıyorlar ama sağlıksız zayıfladıklarından vücudun hamilelik için malzemesi, kuvveti yetersiz oluyor.

* Onlar için özel bir diyet modeli mi uyguluyorsunuz? Bir kere mutlaka folik asiti yüksek tutuyoruz, ikincisi demir depolarını yüksek tutucu şekilde diyet öneriyoruz. Aynı zamanda hep altını çizdiğim bir konu var. Sadece diyetle zayıflama olmaz. Diyet, zayıflamanın yalnızca bir bacağıdır. Ayrıca egzersiz şart. Sağlıklı zayıflama; metabolizmayı canlandıran doğal takviyeler (bitki çayları, baharatlar), stres ve ruhsal yapının desteklenmesi, motivasyon gibi çok bacaklı bir olaydır. Dolayısıyla kişilere sadece diyetle 'şunu yiyin, şunu azaltın' demiyoruz. İlk üç ay, genelde düşük riski nedeniyle ağır spor ve egzersiz önerilmiyor. Hatta bazı durumlarda uzun yürüyüşler bile kadın doğumcular tarafından yasaklanabiliyor. Bu nedenle, hamilelik öncesinde ben mümkün olduğunca kasları kuvvetlendirmeye gayret ediyorum.

* Yalnızca diyet yeterli oluyor mu? Tamamlayıcı hangi yöntemleri kullanmaları gerekiyor? Hamilelik öncesi dönemde bilinçli egzersiz önemlidir. 'Bol içmeyi' öğretmek çok önemli. Doğru yemek kadar doğru içmek çok önemli. Bilinçli beslenen insanların yanlış şeyler içtikleri için hata yaptıklarını görüyoruz. Kolalı, şekerli meyve suları içtiklerini görüyoruz. Yağlı yoğurttan yapılan ayran gibi! Bunlar yanlıştır demiyorum ama hepsini bir günde içerseniz büyük zarar görürsünüz.

* Hamilelik öncesi diyetin en kısa sürede ve en hızlı şekilde mi kilo verdirmesi gerekiyor? Çok hızlı ve şok diyetler yaparsanız; vücudun bütün mineral ve vitaminlerini, hatta yanlış diyetlerde kas ve kemik dokusunu kaybedebilirsiniz. Eğer tempolu bir zayıflamayı hedefliyorsanız, doktor kontrolünde olması şart. Kan tahlilleri de şart ve mutlaka bazı vitamin ve destek gıdaların alınması çok önemli.

* Hamile kalmak isteyen ama diyet yapan kadınların hangi besinlerden uzak durması gerekiyor ? Alkolü bırakmaları gerekiyor. Ağır kızartmalar ve yüksek kolesterollü gıdaları; mayonez, tavuğun derisi, etin yağlı kısımları, balığın derisi, kaymak, yağlı peynirleri hayatından çıkartıyoruz. Bir de tek tip beslenmeden kaçınmaları gerekiyor. Yalnızca meyve diyeti, karbonhidrat rejimi gibi diyetleri bırakmaları gerekir. Çok fazla kimyasal koruyucular içeren sanayi ürünlerini azaltsınlar. Pazardan ya da organik dükkanlardan, taze mevsim meyvelerinden oluşan mönü hazırlamalarını istiyoruz.

* Diyet yapan kadınların hamileliği boyunca daha fazla kilo alma riskleri var mı? Yanlış diyet yapan kadınlar hamilelikte aşırı kilo alabilirler. Kırmızı eti, pekmezi, brokoliyi, mercimeği, demiri yüksek gıdaları tümden kesen biri; hamilelikte müthiş bir şekilde aşerecektir. Bunları hamilikte daha fazla yiyecektir. Magnezyumu eksik olan kişi badem, hintfıstığı, kıvırcık marula yönelir. Bunlara aşerir. Çinkosu hatalı olarak düşen hamile, kabuklu deniz ürünleri, kabak çekirdeği, ay çekirdeği ve kırmızı ete aşerir. Potasyomu düşük olan ise muza, incire, patatese ve kolaya aşerir.

* Kilo sorunu olan hamileler, gebelik boyunca da diyete devam etmeli mi? Kilo alma riski taşıyanların, aşırı zayıfların, belirli bir hastalığı ve bazı özel madde eksiklikleri olanların demir, çinko, protein eksikliği gibi) diyete devam etmesi gerekir. Biz genelde hamileliğin ilk üç ayı pek fazla kilo alınmasını önermeyiz. İkinci üç ayda, ayda 1-1.5 kiloyu pek geçmeyin deriz. Üçüncü üç ayda ise ayda 2 kilo sınır konmasını isteriz. Ancak son ay 2.5 kilo alınır. Ödem ve plasentanın gelişmesi önemlidir. Genelde 9-10 kilonun geçilmemesini isteriz. Ama Türkiye'de 13-1n kiloya kadar çıkılıyor.

* Bebeğin cinsiyetinin belirlenmesinde etkili olan bir beslenme modeli olabilir mi? Bununla ilgili çok tezler var ama bilimsel olarak bir şey çıkmadı. Belki olasılığı biraz artırabilir ama beslenme cinsiyette etkilidir diyemeyiz. Yumuşak gıdaları, süt ürünlerini, mat renkli yiyecekleri ve içecekleri daha çok tüketenlerin kız çocuğu olma olasılığının daha fazla olduğuna dair görüşler de var. Bununla birlikte, daha sert ve kırmızı, koyu renkli gıdaları daha çok yiyenlerin, erkek çocuğu olması ihtimalinin olduğunu öne sürenler var.

* Hamile diyeti bir jinekolog tarafından kontrol edilmeli mi? Hamileliğin tıbbi takibi jinekolog tarafından olmalı. Ama doğru beslenme kısmı, egzersiz ve ruhsal açıdan desteklenmesi için bu alanda deneyimli bir doktor tarafından kontrol edilmeli.

ESRA TÜZÜN

DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Yumurtayı veren mi doğuran mı anne anne?
 Mandalina kanserden koruyor
 Çikolata kisti deyip geçmeyin
 Verilen ilacı cesaret edip kullanamadım
 Estetik bilimi Newton'a karşı
 Yüksek topuk 6 kilometre yürüyüşe eş değer
 Okumayı çözemediyse Einstein gibi olabilir
 Diyetkolikler için yepyeni bir formül: ARL
 Çalıştığım yerde sigara içiliyor
 Lohusaların diyetine alkolsüz biradagirdi
 Ailenizin doktoru
 Minik tanelerin mucizesi
 Kışın da güneş gözlüğü takın
 Annelik diyeti için organik beslenin
 Selüliti ve stresi olana maden suyu
Arapça rock söyledi
Arapça rock söyledi
Ramazan etkinlikleri kapsamında Samsun'da kurulan Türkiye'nin en...
İlk siparişimi Alişan verdi: İşlemeli kravat
İlk siparişimi Alişan verdi: İşlemeli kravat
Ünlü manken Çağla Şikel, Shıc-L markası altında tasarladığı pantolon...
Çarşamba günü boşanacaklar...
Çarşamba günü boşanacaklar...
Cem Hakko Ronit Gülcan'la aşkı yüzünden 24 yıllık eşi Bettina...
Damat adayı aileye girmiş
Damat adayı aileye girmiş
Hyundai Assan'ın patronu Ali Kibar, eşi Şafak Hanım ve üç-beş yakın...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.