kapat
   
15 Ekim 2006 Pazar
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sait Gursoy @ SABAH
SMS:
SG yaz
boşluk bırak
mesajını yaz
4122'ye gönder
 

2. Ek Yerleştirme başlıyor

SABAH uyardı, YÖK doğru karar aldı.ÖSS'de 1. Ek Yerleştirme sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte 'üniversiteli olamadım' diyen adaylar için bir umut kapısı açılıyor. Kayıtların tamamlanmasının ardından üniversiteler boş kontenjanlarını ÖSYM'ye bildirdi. 1. Ek Yerleştirmenin ardından üniversitelerde 24 bin 375'i; 4 yıllık fakülteler olmak üzere toplam 43 bin 255 kontenjan boş kaldı. Bu kontenjanların 22 bin 739'u devlet üniversitelerinde, 12 bin 358'i vakıf üniversitelerinde, 8 bin 158'i ise KKTC üniversitelerinde yer aldı.
Üniversitelerdeki boş kontenjanları doldurmak için 2. Ek Yerleştirme açılması, baraj puanlarıyla ilgili kurallarda değişiklik yapılmadığı için bana göre bir sonuç vermeyecek. Kurallar değişmediğine göre yerleşen sayısı da çok fazla değişmeyecek. Lisans programlarına yerleşecek öğrenci sayısı bini geçmez. Ancak ön lisans programları daha fazla öğrenci alabilir. Bu 2. Ek Yerleştirmeden, 4 günlük 1. Ek Yerleştirme süresini kaçıranlar ya da fikir değiştirenler daha çok yararlanabilecek. Kurallar gereğince baraj puanlar aşağıya çekilmediği için, boş kontenjanların en fazla % 5'inin dolacağını tahmin ediyorum.
Yükseköğretim programlarına 2. Ek Yerleştirme Kılavuzu 16-18 Ekim arasında ÖSYM' nin internet sitesinde (HYPERLINK "http: / / www.osym.gov.tr / "www.osym.gov.tr) yayınlanacak. Ayrıca baskılı olarak satışı yapılmayacak. Adaylar bu yerleştirme için ÖSYM'ye ücret ödemeyecek. Tercih işlemi, Başvuru Merkezi aracılığıyla 2 YTL karşılığında yapılacak. Bu merkezlerin adresleri internet sitesinde duyurulacak. İsteyen adaylar, kişisel olarak internet üzerinden de başvurabilecek. Başvuralar 16-18 Ekim arasında yapılacak. Ancak süre kesinlikle uzatılmayacak. Postayla gönderilen tercih formları işleme alınmayacak.

Kurallarda değişiklik yok
* 2. Ek Yerleştirme'de adayların yükseköğretim programları arasından tercih yapabilmeleri için, 2006 Genel Yerleştirme ve 1. Ek Yerleştirme sırasında açıköğretim kontenjansız programları hariç, herhangi bir yükseköğretim programına yerleştirilmemiş olmaları gerekiyor. Özel yetenek sınavıyla bir bölüme kesin kayıt yaptıran adaylar da ek yerleştirme için tercih yapabilecek. Adaylar yükseköğretim programlarını tercihleri arasında gösterebilmeleri için bu programların koşullarını karşılamaları gerekiyor.
* 2006-ÖSS puanıyla tercih yapacak adayların ilgili puan türündeki YÖSS puanlarının, Tablo-3B ve Tablo-4'teki yükseköğretim programlarının taban puanına eşit veya taban puanından daha yüksek olması zorunlu.
* Tablo-3A'da her programın karşısında o programa genel yerleştirme sırasın da oluşan taban puanla bu yerleştirmede kullanılan önceliklere göre yerleşen en son adayın öncelik durumu gösteriliyor. Bu bilgiler adaylara sadece tercihlerini yapmada kolaylık sağlamak için veriliyor. Adaylar Tablo3A' daki taban puanların ve önceliklerin altında olsalar bile tercihlerini yapabilecek.
* Merkezi yerleştirmede kontenjanı dolmayan ve en küçük puanı oluşmayan yükseköğretim programları ile ilgili puan barajını aşmış tüm adaylar tarafından tercih edilebilecek. Adaylar tercih hakkı bulunan tablolardan toplam 8'i geçmemek üzere istedikleri sayıda tercih yapabilecek.
SABAH, boş kontenjanlar konusunda daima üniversite adaylarının yanında yer aldı. Yaptığımız yayımlarla YÖK'ü uyardık. Sonunda yerleşmenin fazla olmayacağını bilmesine rağmen YÖK, ÖSS tarihinde ilk kez 2. Ek Yerleştirme açtı. Aldığı kararla gençlere bir fırsat daha veren YÖK'ün değerli yöneticilerine teşekkür ediyorum. Sıra siz gençlerde. Bu fırsatı iyi değerlendirin.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 ÖSS'de 2. Ek Yerleştirme   / 11-10-2006
 ÖSS'de 2. ek yerleştirme?..   / 04-10-2006
 Ek yerleştirme ile ilgili sorular   / 27-09-2006
 ÖSS'de ek yerleştirme   / 20-09-2006
 İsrail ve ABD   / 13-09-2006
 OKS'de 3. yerleştirme?..   / 06-09-2006
 Eğitimimizde olgunluk dönemi   / 30-08-2006
 Öğretmenlik başvuruları için son gün   / 23-08-2006
 ÖSYS sonuçlarında son durum   / 16-08-2006
 OKS'de 2. yerleştirme başvuruları başladı   / 09-08-2006
Dr. ERHAN AFYONCU
Kadızadeler minareleri yıkmaya kalkmışlardı
17'nci...
EMRE AKÖZ
Gür ama acınacak sesler
Nobel Edebiyat Ödülü'nün...
MAHMUT ÖVÜR
Lüks gecekondular yıkılacak mı?
İstanbul'un en pahalı...
SAİT GÜRSOY
2. Ek Yerleştirme başlıyor
ÖSS'de 1. Ek Yerleştirme...
HINCAL ULUÇ
Sevildiğinizi hissettiğiniz kadar sevilirsiniz!..
Bir...
3 puan mı! o da ne?
3 puan mı! o da ne?
Galatasaray, 9. haftada 6. beraberliğini aldı. 3 haftadır 3 puana...
'Bir ışık bulmak gerekiyor'
'Bir ışık bulmak gerekiyor'
Gerets maç sonrası, oynadıkları futbolla üst sıraları hak...
Chirac'tan, Erdoğan'a "Üzgünüm" telefonu
Fransa Cumhurbaşkanı Chirac, dün sabah telefonla aradığı Erdoğan'a...
CHP siyasetine sıkı takip
Avrupa sosyal demokrat partileri CHP'nin azınlık hakları, ifade...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu