kapat
   
14 Ekim 2006 Cumartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Chirac'tan Erdoğan'a telefon

Fransa Cumhurbaşkanı Jaques Chirac'ın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı telefonla arayarak, ''Ermeni soykırımını inkar edenlerin
cezalandırılmasına'' ilişkin yasa teklifinin Fransa Ulusal Meclisinde kabul edilmesinden dolayı ''çok üzgün olduğunu'' ifade ettiği bildirildi.

CHİRAC: YASALAŞMAMASI İÇİN ELİMDEN GELENİ YAPACAĞIM

Edinilen bilgiye göre Chirac, bugün sabah saatlerinde Başbakan Erdoğan'ı telefonla aradı. Bu konunun Fransa'da yaklaşan genel seçimlerle ilgili bir
gelişme olduğunu belirttiği kaydedilen Chirac'ın, teklifin yasalaşmaması için elinden geleni yapacağını bildirdiği kaydedildi.

ERDOĞAN:
İKİLİ İLİŞKİLERİMİZİ SİYASETE KURBAN ETMEMELİYİZ

Başbakan Erdoğan'ın da hükümetteki ve Türk kamuoyundaki infaiali Fransa Cumhurbaşkanı'na bir kez daha ileterek, ''İkili ilişkilerimizi asla siyasete kurban etmemeliyiz'' dediği öğrenildi.

Fransa Cumhurbaşkanı Chirac'ın Ermenistan'a yaptığı ziyaret sırasında Ermeni soykırımı iddaları ile ilgili söylediklerinin de Türk kamuoyunda tepkiyle karşılandığını belirten Başbakan Erdoğan'ın, Chriac'ın özellikle Türkiye'nin AB üyeliğiyle asılsız iddialar arasında bağlantı kuran sözlerini eleştirdiği ifade edildi. Erdoğan'ın, ''Bu yaklaşımınızı benimsememiz mümkün değildir'' dediği kaydedildi.

Jaques Chirac'ın Fransız parlamentosundaki gelişmenin Türkiye'nin Avrupa Birliği ile olan müzakareleri açısından hiçbir şeyi etkilemeyeceğini söylediği belirtildi.

Başbakan Erdoğan'a, ''Duygularınızı tamamen anlıyor, üstelik paylaşıyorum'' diyen Chirac'ın hükümetinin AB sürecini etkilememesi için elinden gelen herşeyi yapacağını vurguladığı belirtildi.

Chirac'ın açık konuştuğu için Başbakan Erdoğan'a teşekkür ettiği ve görüşlerine saygı duyduğunu söylediği de ifade edildi.

''İLİŞKİLERİMİZİ SİYASETE KURBAN ETMEMELİYİZ''

Başbakan Erdoğan'ın görüşmede Chirac'a Türkiye'de genel seçimlerin yaklaştığını hatırlatarak, ''İkili ilişkilerimizi asla siyasete kurban etmemeliyiz'' dediği öğrenildi.

Fransa'daki yasa teklifinin Fransa anayasasındaki ifade özgürlüğü ilkelerine de aykırı olduğunu belirten Başbakan Erdoğan'ın, bu girişimin Türk halkına mantıklı ve makul gerekçelerle izahının mümkün olmadığını dile getirdiği kaydedildi.

Erdoğan'ın ayrıca, ''Bu bizim Ermenistan'la aramızdaki sorun. Tarihçilerin yapması gereken araştırmaların siyaset konusu yapılması bizi ayrıca üzmüştür'' dediği ifade edildi.

Başbakan Erdoğan'ın Fransa Cumhurbaşkanı Chirac'tan Meclis'ten geçen teklifin yasalaşmasını engellemesini istediği öğrenilirken, ''Bu aramızdaki ilişkilerin daha fazla yara almamasını sağlamak açısından önemli'' dediği kaydedildi. Chriac'ın da bu anlayışı paylaştığını belirterek, bu konuda elinden geleni yapacağını söylediği bildirildi.

Türkiye'nin AB sürecini desteklemeye devam edeceğini tekrarlayan Chriac'ın ''Duygularınızı ve tepkilerinizi gayet iyi anlıyorum'' dediği ifade edildi. Chirac'ın seçimlere gidilen hassas siyasi ortamda Türk-Fransız ilişkilerinin zarar görmemesi için elinden gelen herşeyi yapacağını vurguladığı ve Başbakan Erdoğan'a bir kez daha, ''Duygularınızı ve tepkilerinizi gayet iyi anlıyorum'' dediği öğrenildi.

Fransa Meclisi Genel Kurulu, geçtiğimiz günlerde Sosyalist Parti'nin sunduğu 'Ermeni soykırımı'nı inkarın suç sayılmasını öngören yasa teklifini kabul etmişti.

Teklif, 'soykırım'ı inkar edenler hakkında 1 yıl hapis ve 45 bin euroya kadar para cezası öngörüyor.

Fransız meclisinde 106 oya karşı sadece 19 milletvekili hayır oyu vermişti.
Görüşmeye meclisin yaklaşık olarak dörtte biri, 129 milletvekili katıldı, İktidar Partisi UMP'den 17 milletvekili, Sosyalist Parti'den de 2 milletvekili hayır oyu kullandı. İktidar Partisi UMP'den 49 sosyalistlerden 40, sağ muhalefetteki UDF'den 7, komünistlerden 6 küçük diğer partilerden de 4 partideki bölünme nedeniyle teklife karşı ortak pozisyon belirleyemeyen iktidar Partisi UMP milletvekillerinin çoğunluğu ise oylamaya katılmamıştı.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 ABD: PKK'nın ateşkesi kabul edilemez
 Ağar: Af konusu yanlış anlaşıldı
 Borrell:Türkiye bir tehdit değil
 Kurbağaları ürkütmek
 Sezer: Tarihsel kin ve nefret körükleniyor
 Arınç: Meclis kararı çıkacak
 Fransa'ya ödül iadesi başladı
 'AB'de beklenen tren kazası dün oldu'
 Bendit: Yasanın kabulü aptalca ve saçma
 Norveç'ten Hrank Dink'e ödül
 Mesrob II valilikten özel koruma istedi
 Meclis'ten makam araçlı protesto
MAHMUT ÖVÜR
'Genç Parti'lileri ayakta tutan ne?
Türkiye'de 50'yi...
YAVUZ DONAT
"Dış dinamikler" artı "etkili iç kesimler"
Diyarbakır,...
'Kız arkadaşın sakıncalı çıktı evlenemezsin'
Polis memuru Mehmet Taşlıtepe'ye evlenmek istediği kızın 'sakıncalı...
Avukatlar ikinci sınıf
Eski İstanbul Barosu Başkanı Yücel Sayman "Yargıyı yargıç-savcı...
Toplantının Ermeni konferansıyla ilgisi yok
Toplantının Ermeni konferansıyla ilgisi yok
Orhan Pamuk aldığı ödülün ardından iptal ettiği toplantının Ermeni...
Çocuklarımızın beyinlerini yıkadı
Çocuklarımızın beyinlerini yıkadı
Adnan Hoca davasından dosyası ayrılan 6 sanığın yargılandığı davada...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu