kapat
   
14 Ekim 2006 Cumartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Başkentte hükümete protesto

Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) tarafından Sıhhiye Meydanı'nda düzenlenen hükümeti protesto mitingi, yaklaşık 10 bin kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, mitingin, siyasal iktidara "dur" deme mitingi olduğunu söyledi.

TMMOB'un hükümeti protesto etmek amacıyla düzenlediği mitinge katılan yaklaşık 10 bin mühendis, mimar ve şehir planlamacısı Sıhhiye Meydanı'nı doldurdu. Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen mühendis ve mimarlar, sabah saatlerinde tren garında toplanarak Sıhhiye'ye doğru yürüyüşe geçti. Eylem sırasında Sıhhiye Meydanı, trafiğe kapatıldı. Meydana giren eylemciler, güvenlik güçleri tarafından didik didik arandı. Eylem sırasında yaklaşık 3 bin polis görev aldı.

Mitingi
katılan binlerce kişi, Abdi İpekçi Parkı'nda kurulan platformun önünde toplandı. Düdük çalarak hükümetin politikalarını protesto eden eylemciler, "Mühendis, mimarlar susmayacak", "Bu ülke, bu halk satılık değil", "Kahrolsun IMF, Bağımsız Türkiye" şeklinde slogan attı. TMMOB'un mitingine bazı siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri de destek verdi. CHP Milletvekilleri Mesut Özakcan, İzzet Çetin, Gürol Ergin, Nail Kamacı ve Mehmet Semerci ile DİSK Başkanı Süleyman Çelebi de mitingde hazır bulundu. CHP'li Milletvekilleri, yol kenarındaki korkuluklardan atlayarak konuşmaların yapıldığı kürsüye çıktı ve mitingi buradan izledi.

TMMOB'un mitingi, hayatını kaybeden mühendis ve mimarlar için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunulmasıyla başladı. Mitinge katılan kalabalığa seslenen TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, bugün "itirazımız var" demek için Sıhhiye Meydanı'nda toplandıklarını ifade ederek, mitingin siyasi iktidarı uyarı ve iktidara "dur" deme mitingi olduğunu dile getirdi.

"BİZİ GÖZDEN ÇIKARAN İKTİDARI BİZ DE GÖZDEN ÇIKARDIK"

Başka bir Türkiye ve başka bir dünyanın mümkün olduğunu ifade eden Soğancı, "Bizi gözden çıkaran iktidarı biz de gözden çıkardık" dedi. Emek mücadelesini özgürlük mücadelesinden ayrı düşünemeyeceklerini vurgulayan Soğancı, emekten yana bir Türkiye için olduğu kadar özgür ve demokratik bir Türkiye için de mücadele ettiklerini anlattı. Uzun zamandır iktidar alanında bir kavganın sürdüğünü öne süren Soğancı, toplumun bu kavgaya laik-antilaik ikileminde dahil edilmeye çalışıldığını belirtti. Soğancı, "Bize kırk katır, kırk satır ikilemi sunuluyor. Ama hayır. Başka bir yol daha var. Bizler her türden gericiliğe ve karanlığa karşı demokratik, özgür ve aydınlık bir Türkiye istiyoruz" dedi.

Son dönemde Türkiye'de her türlü farklı düşüncenin bastırılmaya çalışıldığını kaydeden Soğancı, 301. madde kapsamında aydınlar, yazarlar ve konuşanların yargılandığını anlattı. Soğancı, 12 Eylül hukukunun uzantısı olan 301. maddenin kaldırılması gerektiğini söyledi.

Hükümetin Lübnan'a asker gönderme kararını da eleştiren Soğancı, bu kararın hesabını Sıhhiye Meydanı'nda toplanan kalabalığın soracağını ifade etti. Soğancı, Türkiye'de Lübnan'a asker göndermesinin, Ortadoğu bataklığına girmesi anlamına geldiğini ifade etti.

Fransa Parlamentosu'nun sözde Ermeni soykırımını inkar edenlere yaptırım öngören teklifi kabul etmesini de değerlendiren Soğancı, "Fransa Parlamentosu'nun yaptığına bakın. Karar aldıkları yasa Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi ve Türkiye toplumunun geçmişiyle yüzleşmesi önünde engel oluşturmuştur. Halklar arasında düşmanlığa neden olmuştur. Bilimsel, tarihsel gerçekler yasalarla önlenemez. Tarihçilerin, bilim insanlarının özgürce tartışıp gerçekleri ortaya çıkarması gerekirken, çeşitli kaygılarla gündeme gelen bu tür anti demokratik girişimler kabul edilemez" açıklamasında bulundu.

Soğancı, yabancıların çalışma iznini düzenleyen yasada yapılması planlanan değişikliğe de tepki gösterdi. Yabancı mimar ve mühendislerin Türkiye'de çalışabilmesini öngören tasarının geri çekilmesini isteyen Soğancı, Türkiye'nin kapılarının akademik ve mesleki yeterliliği kanıtlanmamış yabancı mühendis, mimar ve şehir plancılarına sonuna kadar açılmasını sağlayacak tasarıya "hayır" dediklerini söyledi. Mitingin ardından Sıhhiye Meydanı'nda toplanan kalabalık, olaysız dağıldı.

(İHA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Pamuk'tan Fransa eleştirisi
 Batının soykırım sicili!
 Ermenistan sınırdan taciz ateşi
 Toplantının Ermeni konferansıyla ilgisi yok
 Fethi Dede'nin sözleri ısdırap verici
 Çocuklarımızın beyinlerini yıkadı
 Ağrı'ya Ermeni bayrağı dikildi
 Radyasyon mağduru aile AİHM'ye gitti
 Manken Toktay'a uyuşturucu için DNA testi yapılacak
 Adem müdür garson çıktı
 En popüler genelkurmay başkanı Org. Büyükanıt
 Ege'de 1 günde 4 taciz
 Baykal'ın villasında keşif
 Veziroğlu aranıyor oğlu ise gözaltında
 Erdoğan için 'dedeler günü'
 Maliye'nin tebliğine durdurma
 Ermenistan sınırından 'taciz' ateşi
 Paşa'ya yeni ceza yolu
YILMAZ ÖZDİL
Nobel...
Sabah...
Türkiye'nin en büyük iki...
MEHMET BARLAS
Yeni Türkiye artık eskisinden farklı olmalı...
Romancı...
MEHMET ALTAN
Benzeşme toplumu çürütür...
Benzeşeyim...
Benzeş...
FATİH ALTAYLI
Barışma fırsatı
Orhan Pamuk'un Nobel'i...
ERDAL ŞAFAK
Pamuk'a öfke
Öğrencilik yıllarımızda ders...
Nobel Barış Ödülü yoksul bankerine
Mikrokredi sisteminin fikir babası Muhammed Yunus ve bankası, ülkesi...
İsrail, Filistinli sivillere 'pudra' bombası attı
İtalyan gazetecilerin iddiasına göre Filistin'de 'vücutta pudra gibi...
Gönülleri zengin
Gönülleri zengin
Milli Takım'ın iki kaptanı Hakan Şükür ile Rüştü, grup elemelerinde...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu