kapat
   
14 Ekim 2006 Cumartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
"2007'de yeni vergi gelmeyecek"

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, faizlerdeki yükselmesi, enerji fiyatları ve memur maaş zamlarının, 2007 bütçesindeki yükü artırdığını söyledi. Unakıtan, seçim olacak diye popülist politikalar uygulamayacaklarını ifade etti.

Unakıtan, 2007 bütçesiyle ilgili çalışmaların devam ettiğini belirtti. Orta Vadeli Programda 2007 bütçesi için yaklaşık 190 milyar YTL'lik bir büyüklük öngörüldüğüne işaret eden Unakıtan, ancak ondan sonraki süreçte ekonomide yaşanan bazı gelişmelerin, bu rakamların değiştirilmesini zorunlu kıldığını vurguladı.

Unakıtan,
şöyle devam etti:

''Bu süreçte faizler yükseldi. Bir defa faizlerin yükselmesi elde olmayan sebeplerden dolayı, önümüzdeki sene faiz yükümüzü arttırdı. Onun dışında enerji fiyatları bizi etkiledi. Memurlarımızla ilgili maaş zamları da bütçeyi etkiledi. Bir de, onlara (enflasyon farkını ödeyeceğiz) dedik. Bunların bir maliyeti var. Hepsi, bütçeyi olumsuz etkiledi ve bütçenin yükünü artırdı.''

Unakıtan, bütçe ödeneklerindeki artışın, yüzde 6,5'lik faiz dışı fazla hedefinde bir sapmaya yol açıp, yol açmayacağı konusunda da, ''Olacağını tahmin etmiyorum. Çünkü mali disiplinden taviz vermeyeceğiz. Seçime gidiyoruz diye asla popülist politika yapmayacağız. Seçimler olacak diye hiçbir programımızı değiştirmeyeceğiz. Bütçe disiplinine de, özelleştirmeye de aynen devam'' dedi. Kemal Unakıtan, Halk Bankasının özelleştirilmesinin, 2007'deki en önemli özelleştirme uygulamalarından biri olacağını da vurguladı.

YENİ VERGİ YOK

Unakıtan, harcama kalemlerindeki artış sonrasında, faiz dışı fazla hedefini tutturmak için bütçede yeni vergi ayarlamalarına gidilmeyeceğini de bildirdi. ''Üzerine basa basa söylüyorum, yeni vergi gelmeyecek, yeni vergi olmayacak'' diyen Unakıtan, 2007'de genel bütçe kapsamında ne yeni vergi getireceklerini, ne de mevcut vergilerde artışa gideceklerini ifade etti. Bakan Unakıtan, Belediye Gelirleri Kanun Tasarısı konusunda da, ''O Başbakanlıkta hazırlanmış bir Kanun. Meclis'e de sunuldu biliyorsunuz. Meclis'teki safhasında bir görelim bakalım'' diye konuştu.

IMF İLE GÖRÜŞMELER

Maliye Bakanı Unakıtan, bütçe ve diğer ekonomik göstergelerdeki gelişmelerin halen 5. gözden geçirme için Ankara'da bulunan IMF Heyeti ile görüşmeleri nasıl etkilediği konusunda da şu değerlendirmeyi yaptı:

''IMF ile görüşmelerde sıkıntı olmuyor demek doğru değil de... Karşılıklı olarak tabii onların bazı kabulleri var. Bizim bazı kabullerimiz var. Onlar üzerinde sürekli olarak görüşüyoruz. Biz fikrimizi onlara kabul ettirmek istiyoruz. Onlar kendi fikirlerini söylüyor. Bunlar her zaman böyle geçer. Sonunda da bir noktaya varılır.''

Unakıtan, yeni Gelir Vergisi Kanun Taslağına ilişkin çalışmaların sürdüğünü de belirtti. Maliye bürokratları ile Vergi Konseyinin bu konuda çalışma yaptığına dikkat çeken Maliye Bakanı, ''Daha iyi bir reform yapmak istiyoruz. Birkaç maddeyi değiştirmek değil de. O bakımdan biraz vakit alır onlar. Hemen şu an, şu tarihte olacak, bu tarihte olacak diye kesin bir şey söylemek mümkün değil. Ama arkadaşlarımız çalışmalarına devam ediyor'' açıklamasında bulundu.

AKARYAKIT ŞİRKETLERİNE KESİLEN CEZALAR

Maliye Bakanı, akaryakıt dağıtım şirketlerine kesilen cezalarla ilgili bir soru üzerine de, bunun Maliyenin dışında bir konu olduğunu söyledi. Cezalarla ilgili kararın Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından verildiğine işaret eden Unakıtan, ''Ama onun uygulanmasında Kanunen bize ne vazife verilmişse, biz Kanuni vazifelerimizi yerine getiririz'' dedi.

YENİ NUMARAMIZ...

Unakıtan, vergi kayıp ve kaçağı ile mücadelenin de tüm hızıyla devam ettiğini bildirdi.

Vergi İstihbarat Merkezinde bir düğmeye basıldığında kimin ne yaptığının anında ortaya çıktığını kaydeden Unakıtan, şöyle konuştu:

''Ben de bazen gidip orada çalışıyorum. Çok geniş bir bilgi ağına sahibiz. Sonra denetim elemanlarımız inceleme için çeşitli yerlere gidiyor. Hemen ardından (Sayın Bakanım biz yandık) diyerek beni arıyorlar. (Ne oldu) diyorum, (Denetim elemanları geldi) karşılığını veriliyor. Kaç kişi? 5 kişi. (5 kişi nedir ki, koca bir şehir için) dediğimde, (Olur mu, ellerinde her şeyimiz var, bütün bilgiler var) deniliyor. 8 ayda sadece Hesap Uzmanlarının incelemeleri sonrasında uzlaşma ile 230 trilyon lira kasamıza para girdi. Son numaramız da bu.''

Naylon fatura ile mücadeleye de değinen Unakıtan, 30 milyon lirayı geçen alış ve satışların kendilerine bildirilmesini istediklerini hatırlattı. Maliye Bakanı, ''Bilgiler geldi, bir baktık, adam faturayı kesmiş ama malı alan biri yok. Böyle 14 bin kişi çıkardık. Yüzde 95'inin bilgileri doğru çıkmadı, naylon fatura. Bunun da onlara yüz trilyonlarca lira faturası var. Artık herkes bunu bilsin.''

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 LC Waikiki'den ''Fransız Değiliz'' açıklaması
 Memur maaşı kirayı bile karşılamıyor
 Ulusal Fransa'ya AB tokadı!
 YTL, dolar karşısında değerlendi
 Japonlara Türkiye'de yatırım çağrısı
 Kerkük-Yumurtalık hattı yeniden devrede
 Faiz dışı fazla hedefi yüzde 6.5
 Dolar değer kazandı, altın arttı
 '1 yılda 90 milyon Euro yatırdık Rusya'ya iki fabrika kurduk'
 Yabancılar önce Merkez'le görüştü sonra alıma geçti
 Türk otomotivi hamallıktan kurtulmalı
 Swarovski taşlı Harvey 24 bin YTL'lik çanta satıyor
 Esenboğa içimizi burkuyordu misafire karşı artık başımız dik
 AK Parti 3 bin 719 bürokrat atadı
 Vekil lojmanlarını bu kez TOKİ satıyor
 CNR ev sahibinden 1.1 milyon YTL istiyor
 Tüketiciler Birliği boykota benzinle başladı
 2007 yılında büyüme hedefi yüzde 5 olacak
 Karel halka arzına 5 kat fazla teklif
 Sheraton 13 yıl sonra İstanbul'a dönüyor
 Çağlayan'ın defilesini Japon Prenses de izledi
 BTC'nin 4 aylık geliri 100 milyon $
 Amerikan heyeti yatırıma gelecek
 Irak'tan 200 milyon $ alacak sorunu çözüldü
 Dardanel'in teklifi masaya yatırılıyor
 Çimsa'ya 20 milyon YTL vergi cezası
 ABD'de faiz indirimi sesleri
 Türkiye'nin potansiyeli riskinden daha yüksek
 Marmaris kampı 3. kez satılık
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Bankanın müşterisine çektirdiği çile
Sağolsun...
MELİHA OKUR
Fransa'dan 'hafif' ders İtalya'dan 'ağır' ödül
Türkiye,...
'Kız arkadaşın sakıncalı çıktı evlenemezsin'
Polis memuru Mehmet Taşlıtepe'ye evlenmek istediği kızın 'sakıncalı...
Avukatlar ikinci sınıf
Eski İstanbul Barosu Başkanı Yücel Sayman "Yargıyı yargıç-savcı...
Toplantının Ermeni konferansıyla ilgisi yok
Toplantının Ermeni konferansıyla ilgisi yok
Orhan Pamuk aldığı ödülün ardından iptal ettiği toplantının Ermeni...
Çocuklarımızın beyinlerini yıkadı
Çocuklarımızın beyinlerini yıkadı
Adnan Hoca davasından dosyası ayrılan 6 sanığın yargılandığı davada...
IMKB
E: 38.486 D:% 0,44
DOLAR
S: 1,467 D:% -0,946
EURO
S: 1,838 D:% -1,050
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu