kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
dvd ekranı
dvd ekranı

The Passenger
(Yolcu, Sony Pictures)
Film: * * * * *
DVD ekstralar: * * * *
İşte beklenen başyapıtlardan biri. Michelangelo Antonioni, 1960'larda peş peşe çıkardığı başyapıtların ardından yavaşlamış, 1970 tarihli Zabriskie Point'le geri dönmüştü. Derken, 1975'te varoluşsal temaları bir kez daha işlediği gizemli bir temayla ortalığı sarstı. Cezayir'in çölünde muhteşem bir sahneyle açılan bu film, Jack Nicholson'la Paris'te Son Tango'nun yıldızı Maria Schneider'i bir araya getirdi. Hayattan bezmiş muhabir Locke, Arap çölünde kendisine çok benzeyen bir tanıdığını ölü bulur. Locke aslında kendisinden kaçmaktadır; bu yüzden adamın kimliğini alır. Antonioni, ağır aksak bir tempoyla, yine içinde hem hiçbir şeyin hem de her şeyin olduğu sahnelerle muazzam bir öykü anlatıyor. DVD'nin en güzel yanı, Jack Nicholson'ın film boyunca süren yorumları.

Dead Man
(D Home Productions)
Film: * * *
DVD ekstralar: Yok

Johnny Depp'in bir felakete dönüşmekten kurtardığı bu film, Jim Jarmusch'un bitmek bilmeyen, başarısız 'deneylerinden' biri. 1995 Cannes Festivali'nde pek beğenilmeyen bu filmde, Antonioni kopyası gibi duran bir 'kimlik meselesi' işleniyor. William Blake isimli bir muhasebeci 1800'lerin ortasında Texas'tan Batı'ya doğru yolculuğa çıkar. Kanunsuz topraklarda beş parasız ve meczup bir hale düşer. Buralarda bir yerde adı Hiçkimse (Nobody) olan bir yerliyle karşılaşır. Yerli onu ünlü şair William Blake zanneder ve garip işlerin içine sürükler. Neil Young'ın müziği, ayrıca oyuncu olarak Robert Mitchum, Iggy Pop, John Hurt gibi ustaları bir araya getiren film, 'sevenlerine' hitap ediyor.

Lost Highway
(Kayıp Otoban, A&E Film)
Film: * * * *
DVD ekstralar: * * * * *
Louis Malle'in Black Moon'u ile Andrei Tarkovski'nin Ayna'sından sonra gelen belki en gizemli, en karanlık, ama sarsıcı filmlerden biri. Bu yapıtıyla David Lynch'in sinema serüveninde zirveye dokunduğunu söyleyen sayısı hiç de az değil. Yan yana giden iki öykü izliyoruz burada: Birinde karısı kendisini aldattığı için, karısının tuhaf ölümünden sorumlu tutulan bir adam var; diğerinde ise karısı gangster olan bir adam cinayetlerin içini sürükleniyor. Yansımalar, hafıza kaybı, karanlık ve ürkütücü köşeler, erotizm, düşler, sorular, sorular... Sinemayı neredeyse tamamen sezgilere dayandıran Lynch, yabancılaşmış insanların yabani dünyasında geziniyor yine. DVD kutusu enfes: İki diskten biri farklı açılardan bakışa da imkan tanırken ikinci diskte Lynch'in filmle ilgili tüm notları var.

North County
(Tek Başına, Tiglon)
Film: * * * *
DVD ekstralar: * *
ABD'deki kadın hakları konusunu ele alan, hayli duygusal ve akıcı bir film, Tek Başına. Minnesotalı iki çocuk annesi Josie, şiddet düşkünü kocasını terk ederek annebabasının yaşadığı kasabaya geri döner. Burada eski arkadaşı Glory'i bulur. Tek derdi iyi bir iş bulup geçinmektir. Maden işçiliğine yazılır, ama burada kadın düşmanı bir ortam bulur. Bir gün, tüm baskılara karşı başkaldırır ve şirketi mahkemeye verir. Tek yardımcısı New Yorklu bir avukattır. Charlize Theron'un sakin ama kararlı bir üslupla oynadığı filmde Sissy Spacek ve Frances McDormand gibi, öyle her filmde görmediğimiz ustalar da var. Ekstralarda filmin yapım belgeseli ile çıkartılmış sahneler dikkat çekici.

Yavuz Baydar dvd@sabah.com.tr

DİĞER AJANDA HABERLERİ
 Önde zeytin ağacı arkasında sergi
 Mini mini birler yaşasın atölyeler
 Mısır'ın piramitleri: Keops, Kefren, Mikerinos ve Ümmü Gülsüm
 Cohen'siz geçen bir gün boşuna yaşanmıştır
 Kral müzisyenler önden gider
 Başkent başkent olalı böyle sarsıntı görmedi
 Kışları sert, müzikleri pek ziyade geçer bu toprakların
 Sarmaşıklı çam
 Alıç ile hünnap
 Mor taşlı gerdanlık
 Dışarı çıkmadan önce
 Şeytan Marka Giyer
 Araf
 İki Kız
 Elveda Aşkım
 Kahraman Pilotlar
 Sen, Ben ve Dupree
 13
 Gecenin Sesi
    Yazarlar
    Alışveriş
    Yaşam
  » Ajanda
    Güncel
    Gezi
Antalya şenleniyor
Antalya şenleniyor
Dünya Ralli Şampiyonası'nın (WRC) 13. ayağı olan 4. Türkiye...
Buyrun basketbol şölenine
Buyrun basketbol şölenine
F.Bahçe Ülker ezeli rakibi Beşiktaş Cola Turka'yı Abdi İpekçi'de...
Stern: Önyargılar yanlış
Alman Stern dergisi, Almanya'da yaşayan Müslümanları kapak konusu...
Taşkesen Paşa avukat oluyor
Kara Harp Okulu Komutanlığı'ndan özel yaşamı ile ilgili suçlamalara...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.