kapat
   
12 Ekim 2006 Perşembe
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Abdurrahman Yildirim @ SABAH
SMS:
AY yaz
boşluk bırak
mesajını yaz
4122'ye gönder
 

Bütçenin iki yüzü

2007 ekonomik büyüklükleri şu günlerde belirlenirken 2006 rakamlarında da son düzeltmeler yapılıyor. Bu çerçevede bütçe açığı 13.99 milyar YTL'den 9.2 milyar YTL'ye düşürülmüş. Yani programda öngörülenden daha iyi bir performans çıkmış ortaya ve 5 milyar YTL'ye yakın bir azalma meydana gelmiş.
Eğer gerçekleşme de böyle olacaksa 2006 yılı için bütçe açığının programda öngörülen 539.87 milyar YTL'lik milli gelire oranı yüzde 1.70'e iniyor. Daha birkaç yıl önceye kadar bu rakam 10'lu seviyelerde dolaşıyordu. Olaya sadece bütçe açığından bakınca, 1982'den beri en iyi rakamla karşılaştığımızı söylemek mümkün. Üstelik AB'nin bütçe açığının milli gelirin yüzde 3'ünü aşamaz kıstasının da altına inilmiş oluyor. Böyle bir başarıya şapka çıkartılır.

Madalyonun öteki yüzü
Ancak keşke merkezi yönetim bütçesi daha şeffaf olsaydı ve geçmişle de karşılaştırılabilseydi. Keşke bütçenin bu durumunun ilerki yıllarda da sürdürülebileceğine güven duyulsaydı.
*Böyle bir başarıya karşılık bütçe gelirlerinde bir defaya mahsus özelleştirme gelirlerinin katkısı inkar edilemez. Yani bütçe bir kerelik gelirlerle bu kadar iyi. Dolayısıyla bu gelirlerin gelecek yıllarda devamını sağlamak bir hayli zor olabilir.
*Yine sağlık ve yatırım alanlarında olmak üzere bazı harcamaların kısıldığı, hatta bazı harcamaların yapıldığı halde ödemelerin tahakkuk ettirilmediği dikkate alınırsa, bu gelecek yıllara bir yük devri anlamına geliyor.
*Merkezi yönetim bütçesi kamuoyunun gözü önünde olduğundan, IMF denetiminde tutulduğundan mali disiplinin en çok önemsendiği yer burası. Buna karşılık KİT'lerin durumu bilinmiyor. Özellikle elektrik fiyatlarına toptan yüzde 24 oranında zam yapılırken bunun perakende fiyatlara yansıtılmaması enflasyon hedefi ve elektriği kullananlar için iyi ama KİT'lerin gelir gider dengesi açısından son derece sakıncalı. Kamu bazı harcamalarını KİT'lerin sırtına yıkmış olabilir.
*Bugünkü rakamlar ile 25 yıl önceki rakamlar aynı şeyi ifade etmiyor olabilir. Yani 1980'li yıllarda bütçenin gelirleri ile bugünkü gelirler arasında önemli farklar bulunabilir. Hemen yukarıda bahsettiğimiz özelleştirme gelirleri ana kalemlerden biri. Geçmişte böyle bir gelir yoktu. Geçmişte bütçe gelirlerini daha çok gelir ve kurumlar vergisi oluştururken bugün gelirler dolaylı vergilerden oluşuyor.
*Merkezi bütçe bu kadar iyi olmasına karşılık belediyelerin durumunun iyi olmadığını biliyoruz. Sadece Hazine'ye değil, sosyal güvenlik kuruluşlarına, Maliye'ye, bankalara, müteahhitlere ve toplamda piyasaya olan borçlarını bilmiyoruz. İzleyemiyoruz. Bu konuda şeffaflık yok. Belediye gelirlerini artıracak bir yasa değişikliğinin gündeme geliyor olması da gelir yönünden sıkıştıklarının veya gelecek yıl harcamalarını artıracaklarının işareti sayılabilir.

Halı altına süpürme
Hükümetin IMF'nin denetiminde ve kamuoyu ile piyasaların gözetiminde bulunduğundan dolayı bütçeyi seçim yılında çok fazla gevşetmeyebilir. Piyasaları bozmamak, bozulan piyasalar ve ekonomiden dolayı seçimde siyasi kayıplar vermemek için. Ama gözönünde olmayan ve verileri bir hayli geriden gelen belediyeler, KİT'ler ve diğer kamu kurumlarından harcama yapılır, seçim ekonomisi uygulanırsa bunu ancak sonraki yıl rakamlarında görürüz. Piyasa o zaman tepki de verse önemi yok. Bu da bizi seçim yatırımlarının ve popülizmin yapılacağı alanlara götürüyor. Sonuçta bunlar da bir kamusal yükümlülük. Zamanla bu yükümlülükler gizlenemeyecek boyuta gelince de, tıpkı 2001 yılındaki gibi, kamu borcunu ve bütçe açıklarını patlatıyor. Büyük patlamaların olmaması için de, biriken enerjinin sık sık küçük patlamalarla açığa çıkarılmasında büyük fayda var.

Sonuç
"Bir gözümle görüyorum, öbürüyle inanmıyorum"
Yahudi Atasözü

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Faizin enflasyonla kardeşliği   / 11-10-2006
 Görünürde enflasyon, gerçekte cari açık için yüksek faize devam   / 10-10-2006
 İnşallah Brezilya'yla kardeşlik bozulur   / 09-10-2006
 Reel sektör dış borcundan dolayı darbe yer mi?   / 06-10-2006
 Dış açığın yarısı enerjideki çarpık yapıdan   / 05-10-2006
 Seçime kadar 2. önemli sorun   / 04-10-2006
 Gerilim sürecine start verildi   / 03-10-2006
 2007, dört büyük riskle ekonominin en kritik yılı   / 02-10-2006
 Fındığın üretimi bizde ticareti başkasında   / 11-08-2006
 Faiz artırımı olacak mı olmayacak mı dönemi?   / 10-08-2006
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Bütçenin iki yüzü
2007 ekonomik büyüklükleri şu günlerde...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
İMKB ve SPK yol geçen hanı mı?
Hepinizin bildiği gibi...
MELİHA OKUR
Beyaz Gelincik'ten vergi dersi
Türkiye, son yıllarda...
Yasak aşkı için oğlunu öldürdü
Sultanbeyli'de kayınbiraderi ile yasak aşk yaşayan kadın, kendilerini...
'Çapkınlık yaptı' diyenleri doğduğuna pişman ederim
Yeni Aktüel'e konuşan Prof. Yaşar Nuri Öztürk, bir iş kadınını evine...
Deveciyan: Bu kez engellenmez
Deveciyan: Bu kez engellenmez
Soykırımı inkârı suç sayan tasarıyı destekleyen Deveciyan, geçen...
'Özgür ifade susturuluyor'
'Özgür ifade susturuluyor'
Yazarın Ermeni tasarısıyla ilgili Fransa'nın önde gelen gazetesi Le...
IMKB
E: 37.660 D:% 0,56
DOLAR
S: 1,495 D:% -0,300
EURO
S: 1,876 D:% -0,292
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu