kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İftardan sonra bir uyku bastırıyor ki...
İftardan sonra bir uyku bastırıyor ki...

* 40 yaşındayım, çocukluğumdan beri aksatmadan orucumu tutarım. Fakat bunca yıldır her iftardan sonra bir uyku bastırır ki sormayın; 'şöyle bir saat kestireyim kendime gelirim' derim. Bu yüzden teravih namazı kılmak, Allah affetsin bir zûl gibi geliyor. Nedir bunun çaresi?

Bu sorun birçok kişinin sıklıkla yaşadığı bir haldir. Nedeni de kan şekerindeki iniş ve çıkışlardır. Normal yaşamda insan bedeninde kan şekeri belirli seviyeler içerisinde bulunur. Tıbbi analizlerde yüzde 90-110 mg arası kan şekeri, normal kabul edilir. Yukarısına hiperglisemi, aşağısına hipoglisemi denilir. Kan seviyesini ayarlayan birçok hormon bulunmasına rağmen bunların içerisinde en önemlisi insülindir. Şeker yükseldiğinde insülin seviyesi artarak kan şekerini düşürür, düştüğünde ise azalarak şekerin yükselmesine fırsat tanır. Sizin bahsettiğiniz şikayet, genellikle bol kalori içeren ve yüksek oranda şeker gibi basit karbonhidratların tüketildiği iftarlardan sonra olur. Oruç nedeni ile kan şekerini normal seviyede tutmak üzere insülin düzeyi düşüktür. İftarda vücuda bol miktarda şeker girince, kanda da kan şekeri yükselir. Bunun üzerine ani yükselen şekeri düşürmek için insülin gereğinden fazla üretilir. Bu fazla insülin kan şekerini normale indirmekle kalmaz hatta çok düşürür; yani insanı hipoglisemiye sokar. İşte iftar sonrası ani bastıran uykunun sebebi ortaya çıkan düşük kan şekeridir. Buna engel olmak için yapılması gereken en önemli şey; birden bol miktarda karbonhidrat, daha doğrusu şeker ve şekerli gıdalar içeren basit karbonhidratları tüketmemek ve çok yememektir.

BÖBREKTE TAŞ OLMASI ORUCA ENGEL Mİ?
* Yıllardır böbrek taşı sorunu çekiyorum. Bir defa ameliyat oldum, iki defa taş kırdırdım. Son zamanlarda ara ara sancım tutuyor. Acaba oruç tuttuğum için mi?

Konuyla ilgili doktorların, özellikle acil serviste çalışanların, yaz aylarında ve ramazanda böbrek taşı düşüren hastaların sayısının ciddi oranda arttığına dair gözlemleri her zaman olmuştur ve bu doğru bir gözlemdir. Fakat bunun nedeni, oruç tutmak değil, susuz kalmaktır. Bildiğiniz gibi; böbreklerin görevi kanı temizlemek ve vücuttan atıkları idrar yolu ile atmaktır. Bunun için de suyu taşıyıcı olarak kullanır. Böbreklerde kandan ayrılan atıklar ve tuzlar, suyla birleşerek idrarı oluşturur, idrar yollarında idrar torbasına gelir, oradan da dışarı atılır. Oruç nedeni ile eğer yeterli miktarda sıvı alınmazsa, böbrekten süzülen tuzlar, çöker ve taş oluşturur. Bunu kısaca şöyle bir örnekle açıklayabiliriz; bir bardak çaya ne kadar çok şeker atarsanız, miktar çoğaldıkça eritmesi o kadar zorlaşır. Bir noktaya gelince de ne kadar karıştırırlarsa karıştırsınlar şeker erimez, dipte toplanır. Bu durum; çay suyunun taşıma kapasitesinin dolmasındandır. Aynı şey böbrekler ve idrar için de geçerlidir. Vücuttaki tuzları atmak için her gün belirli miktarda su gerekir. Eğer o sıvıyı almazsanız idrarın içindeki tuzlar çöker ve taş oluşturabilir. Yazın sıcaklarda benzer sorunların görülmesinin sebebi ise terle çok miktarda su kaybetmektir. Eğer kişinin, sizde olduğu gibi taş oluşturmaya eğilimi varsa; oruç tutarken ve yazın, yeterli sıvı alımına özen göstermesi gerekir. Hele ramazan, yaz aylarına rastlıyorsa risk katlanarak artar.

Uz. Dr. Eren Eroğlu

DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Lohusaların diyetine alkolsüz biradagirdi
 Ailenizin doktoru
 Minik tanelerin mucizesi
 Kışın da güneş gözlüğü takın
 Annelik diyeti için organik beslenin
 Selüliti ve stresi olana maden suyu
 Ailenizin doktoru
 Günde bir greyfurt ve limonla hızlı zayıflayın
 Mozart dinleyin hafızayı gençleştirin
 İftardan sonra bir uyku bastırıyor ki...
 En iyi 'Bakan diyeti' oksijen tedavisi
 Çocukların göz sağlığına dikkat
 Kirli hava hormonları bozuyor
 Bırakın çocuklar normal doğsun
 Kırışan yüzdeki her derin çizginin ayrı bir silgisi var
Bu yıl Eurovision'a rock grubu gidecek
Bu yıl Eurovision'a rock grubu gidecek
Geçtiğimiz yıl Sibel Tüzün'le katıldığımız 'Eurovision'a bu sene...
Dans topluluğu kurmaya karar verdi
Dans topluluğu kurmaya karar verdi
Balet Tan Sağtürk, 'iddialı' bir dans topluluğu kuracak: Kadroda...
Vakko daveti bitti dedikodusu sürüyor
Vakko daveti bitti dedikodusu sürüyor
Vakko'nun, Zac Posen ile işbirliğini kutlamak için verdiği davetin...
Kalpleri bir evleri ayrı!
Kalpleri bir evleri ayrı!
Gece hayatının hızlılarından 50 yaşındaki Alinur Velidedeoğlu, 27...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.