kapat
   
12 Ekim 2006 Perşembe
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mehmetçik Lübnan’a uğurlandı

Lübnan'daki Birleşmiş Milletler Barış Gücü (UNIFIL) harekatına katılacak Türk birlik ve unsurları, 4. Kolordu Komutanlığı General Eşref Akıncı Kışlasında düzenlenen törenle uğurlandı.

4. Kolordu ve Garnizon Komutanı Korgeneral Saldıray Berk'in İstihkam İnşaat Birliğini denetlemesinin ardından başlayan tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam etti.

Korgeneral Berk, törende yaptığı konuşmada, Türkiye'nin uluslararası işbirliği çerçevesinde, dünyanın birçok kriz bölgesinde barışın tesisi ve istikrarın sağlanması için Kore, Somali, Arnavutluk, Makedonya, Bosna-Hersek, Kosova ve Afganistan'daki barışı destekleme harekatına fiilen birlik tahsis ederek katıldığını, İran, Kuveyt, Gürcistan, Doğu Timor, İsrail ve Sudan'a askeri gözlemciler gönderdiğini anlattı. Korgeneral Berk, ''1993 yılında Somali'de, 2003 ve 2005 yıllarında çok uluslu harekatların komutanlık görevini üstlenen TSK'nın, BM, AGİT, NATO ve AB liderliğinde bölge ve dünya barışına sahip olduğu tecrübe ve birikimle katkı sağlamaya devam etmektedir'' dedi.

Halen,
Bosna-Hersek, Kosova ve Afganistan'da barışı destekleme harekatına iştirak eden birliklerin görev yaptıkları ülkelerde tarafsız bir tutumla barışın korunmasına, ülke halkının refah ve huzuruna çok önemli katkılarda bulunduğunu, ülke halkının Türkiye'ye yönelik dostluğunu pekiştirdiğini ve çok uluslu ortamda Türk ulusunun itibarını artırdığını ifade eden Korgeneral Berk, şunları söyledi:

''Bu zamana kadar kazanılan başarıda şüphesiz ki Türk askerinin sahip olduğu geleneksel disiplin anlayışının, görev aldığı bölgelerde halkla kurduğu son derece olumlu diyaloğun, TSK'nın binlerce yılık geçmişinin oluşturduğu köklü geleneklerinin, her seviyedeki personeline verilen çağdaş eğitimin ve kazanılan tecrübelerin büyük rolü olmuştur.''

LÜBNAN HALKININ YARALARININ SARILMASINA KATKI

Korgeneral Berk, Lübnan'da kısa süre önce yaşanan savaşın yol açtığı tahribatın giderilerek, Lübnan halkının yaralarının sarılmasına katkı sağlamak için BM Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararı doğrultusunda, insani yardım faaliyetleri icra etmek üzere İstihkam İnşaat Bölüğünün yeni bir barış gücü birliği olarak hazırlandığını ve Lübnan'a intikale hazır hale getirildiğini kaydetti. Korgeneral Berk, ''Ayrıca, bu birliğe Başbakanlıkça sağlanan 24 sivil personel, 11 araç ve 5 iş makinesi ile takviye edilmiştir'' dedi.

Korgeneral Berk, Lübnan'da görev yapacak personele de seslenerek, göreve yönelik 4 haftalık hazırlığı müteakip, kısa bir süre sonra Lübnan'a intikal edeceklerini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Ulaştığınız eğitim ve hazırlık seviyenizle, verilecek görevleri en iyi şekilde yerine getireceğinize olan inancımı ve sizlere güvenimi ifade etmek istiyorum. Lübnan'da görevinizi yerine getirirken, geleneksel disiplin anlayışınız, aldığınız çağdaş eğitim, yüce milletimizin duyduğu güven, yılmaz takipçisi olduğumuz Atatürk ilkeleri sizlerin en büyük güç kaynağınız olacaktır.''

Korgeneral Berk, asker ailelerine de şunları söyledi:

''Evlatlarınızı, eşlerinizi Lübnan'a gönderirken duyduğunuz buruk mutluluğun farkındayım. Ancak evlatlarınızın, eşlerinizin dost bir ülkeye barış ve huzurun tesis edilmesine katkıda bulunmak maksadıyla gideceklerini, ülkemizi, yüce milletimizi ve silahlı kuvvetlerimizi çok uluslu bir ortam da temsil etmenin ayrıcalığını yaşayarak orada çok onurlu bir görev yapacaklarını, görev sonrası eve dönüşlerinde onları gururla kucaklayacağınızı ve iftihar edeceğinizi unutmayınız.''

Büyük Önder Atatürk'ün ''Yurtta Barış Dünyada Barış'' direktifleri doğrultusunda hala Bosna-Hersek'te, Kosova'da ve Afganistan'da görev yapmakta olan Mehmetçikler gibi Lübnan halkının yaralarının sarılarak barışın korunmasına katkıda bulunmalarını isteyen Korgeneral Berk, ''Şanlı bayrağımızı çok uluslu ortamda şerefle dalgalandırmanın ayrıcalığını yaşayın'' dedi.

Korgeneral Berk, ''Yolunuz ve bahtınız açık olsun'' diyerek, Lübnan'da görev alacak birliğe başarılar diledi.

TUGAY KOMUTANININ KONUŞMASI

28. Mekanize Piyade Barış Gücü Tugay Komutanı Tuğgeneral Tahir Bekiroğlu da Türkiye'nin 4. kez BM'ye birlik tahsis ettiğini belirterek, Kara Kuvvetleri Komutanlığından bir inşaat istihdam bölüğünün Lübnan'da UNIFIL bünyesinde görev yapacağını ve Lübnan halkına Mehmetçiğin yardım elini uzatacağını kaydetti.

Birliğin insani yardım faaliyetlerini yürütecek şekilde teşkil ve tesis edildiğini ifade eden Tuğgeneral Bekiroğlu, askeri ve sivil unsurlardan oluşan bölüğün Lübnan'daki insani yardım görevini en iyi şekilde yerine getireceğini, Bosna-Hersek, Kosova ve Afganistan'daki birlikler gibi Lübnan halkının kalbini kazanacağını söyledi.

Tören, Lübnan'da görev alacak İstihkam İnşaat Birliğinin tören geçişiyle sona erdi. Birliğin geçişi sırasında törene katılan asker ailelerinin duygulandıkları görüldü.

BİRLİK, 19 EKİMDE LÜBNAN'A GİDİYOR

Lübnan'da görev alacak İstihkam İnşaat Birliği, Mersin Limanı'ndan 19 Ekim Perşembe günü Lübnan'a hareket edecek.

İstihkam İnşaat Bölüğünde 24'ü sivil olmak üzere 261 personel yer alıyor. Türk birliği beraberinde 11'i askeri olmayan 46 araç götürecek. Araçlar arasında 5 iş makinesi da bulunacak. Türk birliğinin görev alacağı Lübnan'ın Sur kentine intikali, personel nakliye gemisi TCG İskenderun ile gerçekleştirilecek. Araçlar da Ertuğrul sınıfı tank çıkarma gemisi TCG Serdar ile bölgeye götürülecek.

Doğu Akdeniz'de ve Lübnan kıyılarına mücavir bölgelerde deniz kontrolünü sağlamak için keşif ve devriye görevlerinde katılmak üzere geçen hafta Lübnan'a giden Gaziantep firkateyni, bu hafta faaliyetlerine başlayacak. Aynı kapsamda görev alacak Burak sınıfı Bafra ve Beykoz korvetleri ise İstihkam İnşaat Birliği ile birlikte aynı gün Lübnan'a doğru ileri harekete geçerek, Türkiye'den ayrılacak. Lübnan'da İstihkam İnşaat Birliği ve gemilerde toplam 681 personel görev alacak.

GÖREV ALACAK GEMİLER

Gabya sınıfı firkateynlerden TCG Gaziantep'te (F-490) 19 subay, 203 astsubay ile er ve erbaş görev yapıyor. 135.6 metre uzunluğunda 13.7 metre enindeki firkateynin draftı da 8.5 metre. Firkateynin ağırlığı tam yüklüyken 4100 tona ulaşıyor. Firkateynde bir adet Sea Hawk tipi helikopter bulunuyor.

Burak sınıfı Bafra ve Beykoz korvetlerinde ise 10'ar subay, 82'şer astsubay ve er görev yapıyor. İskenderun personel nakliye gemisinde 11 subay, 39 astsubay ve 36 er, Ertuğrul sınıfı tank çıkarma gemisi TCG Serdar'da ise 14 subay ve 149 astsubay ile er görev alıyor.

KATKIDA BULUNULACAK KONULAR

Doğu Akdeniz'de devriye görevi yapacak Deniz Görev Gücü'ne 1 firkateyn ve 2 korvetle katkıda bulunan Türkiye, dost ve müttefik ülkeler için deniz ve hava ulaşım desteği sağlayacak, Lübnan ordusuna eğitim verecek.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti adına icra edilecek insani yardım faaliyetlerinin yanı sıra bu unsurların güvenliğini sağlayacak kuvvet koruma birlikleri de bölgede görev alacak.

Söz konusu kuvvet, ''bölgedeki silahlı unsurların silahtan arındırılması dahil olmak üzere belirtilen taahhütlerin dışında hiçbir görevde kullanılmayacak.''

Doğu Akdeniz ve Lübnan kıyılarına mücavir bölgelerde, görevlendirilen deniz gücüyle keşif ve devriye görevlerine katılınacak.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Nobel'i Orhan Pamuk kazandı
 Sezer'den "Özel Öğretim Kurumları Kanunu"na veto
 "Okullardaki TC ibraresi kalkıyor"
 Şırnak'ta 2 terörist öldürüldü
 'Özgür ifade susturuluyor'
 Kusurlu savcıya dava
 AKP'den dayakçı kocayı kurtaracak yasa teklifi
 "Emirler Paris'ten geliyordu"
 "İlk dersimiz Fransa'nın yaptığı katliamlar olsun"
 Deveciyan: Bu kez engellenmez
 Emekli general madalyayı Fransa'ya iade edecek
 İtalyan basını rahip cinayetinde tuhaflıkları yazdı
 Danıştay saldırganı mahkemeyi şaşırttı: Kesinlikle yapmadım
 TRT Genel Müdürlüğü için 3 yeni aday çıktı
YILMAZ ÖZDİL
364 gün yat... 1 gün celallen
Japonlar der ki...
ERGUN BABAHAN
Cübbeli Ahmet ve Jim Bakker
Köyden kente göç, cemaat...
MEHMET BARLAS
Tarihimiz 1923'te başlasa bu sorunlar hiç olmazdı...
UMUR TALU
Tarih ve cumhuriyet
Fransa'da geçen yıl çok sayıda ünlü...
FATİH ALTAYLI
İrtica yok Gülen var
Bazılarınız kızacak belki ama ben...
ERDAL ŞAFAK
İç-dış dinamikler
Bugün yazımıza bir...
Anayasaya aykırı
Hapis ve para cezası öngören tasarı hakkında görüştüğümüz meclis yasa...
'Avrupa'nın tavrı beni utandırdı'
İngiltere'nin eski Avrupa Bakanı Denis Macshane, Financial Times...
Kral'ın dönüşü: 5-0
Kral'ın dönüşü: 5-0
Yaşayan Efsane Hakan Şükür, geri dönüşünü 4 golle kutladı. Tuncay'la...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu