kapat
   
12 Ekim 2006 Perşembe
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Deveciyan: Bu kez engellenmez
Yasa gömülmüş olmaz

Deveciyan'ın umudu Madam

Ermeni Tasarısı'nın en ateşli savunucusu Deveciyan: Oturumu Sosyalist Meclis Başkan Yardımcısı yönetiyor. Risk yok.

DEVECİYAN SABAH'A KONUŞTU
Patrick Deveciyan bugün TSİ 10.30'da oylanacak soykırımı inkâr tasarısının geçeceğini işaret etti: "Risk yok. Oturumu Mignon yönetiyor." Deveciyan, Fransız vekillerden destek gördüğünü de belirtti.


Deveciyan: Bu kez engellenmez

Soykırımı inkârı suç sayan tasarıyı destekleyen Deveciyan, geçen sefer engellenen yasa için risk olmadığını söyledi. Oturumu Sosyalist Meclis Başkan Yardımcısı Helen Mignon yönetecek.

Fransa'da geleceğin cumhurbaşkanı adayı İçişleri Bakanı Sarkozy, partisindeki muhalefete rağmen inkar yasasını destekliyorsa, Başbakan Erdoğan'a yasayı geri çekmek için şartlar öne sürüyorsa, kuşkusuz bütün bunlarda ilk ve en etkili kişi Patrick Deveciyan. Dedesi Osmanlı'nın üst düzey bürokratı olan, Asala davasının ünlü avukatı Deveciyan; Fransa'da 2001'de çıkan yasadan itibaren daima en aktif, en ateşli isim. Deveciyan, Sabah'ın tartışılan tasarısı konusundaki bütün sorularını yanıtladı.

* Bu yasa kabul edilecek mi? Partinizde de çoğunluk bu teklife karşı, gerçi muhalif olanların oylamaya katılmayacağı bildirildi.
- Tahmin yapamam. Ama bilim adamları ve araştırmacıların yasa kapsamı dışında bırakılmasına ilişkin önergemle birlikte bu muhalefet yatıştı. Geniş bir destek gördüm. Ve önergeyi de destekleyeceklerini bildirdiler.

* Fransız kamuoyunun, en ufak bir desteği yok. Gazetelerde hep bu yasaya dönük eleştiriler yayınlanıyor.
- Fransızlar, tarihçilerin çıkışından, isyanından çok etkilendiler. Entelektüel özgürlüğe mani olunacağını düşündükleri için tepki gösterdiler. Ben de işte bu nedenle önerge verdim zaten.

* Geçen defa meclis başkanı da bu teklife karşı bir isimdi. Chirac'in da çok yakınındaki biri olarak yasa teklifinin görüşmesinin yarıda kalması konusunda pek çok manevra yaptı. Bu defa Meclis başkanının manevra yeteneği var mı?
- Hayır, bu çeşit bir risk yok. Çünkü Meclis bürosu, oturumu Sosyalist Partili Başkan Yardımcısı Madame Mignon'un yönetmesine karar verdi.

* Sarkozy'nin ilham kaynağının, hatta Erdoğan'a yaptığı tekliflerin arkasındaki ismin siz olduğunuz anlaşılıyor.
- Yorum yapamam. Sarkozy Erdogan'a üç şart öne sürdü. Yanıtı da geldi, ret etti. Ayrıca Cezayir soykırımını tanıyacakmış Türkiye. Bu komik, sahiden yani Cezayirlilerin talep etmediği bir şeyi Türkiye kendi meclisinde tanıyor.

İKİNCİ DERECE SOYKIRIM

* Niçin Ermeni cemaati bu yasayı bu kadar önemsiyor.
- 'YahudiYAPTIRIM TEHDİDİ TERS TEPER Politikacılar bilir, bu çeşit büyük baskılar bir işin geri çekilmesinden ziyade hızlanmasına ve destek bulmasına, işlerin tersine dönmesine yol açar. Bunu 2001’de tecrübe etti Türkiye sanıyorum.soykırımını inkar etmek nasıl suçsa, bizimkini de inkar etmek öyle suç sayılmalı' diyorlar. Ve sahiden kendi soykırımlarının ikinci dereceden, gibi görülmesinden rahatsızlar.

* Ama Yahudi soykırımının inkarını suç sayan yasa, uluslararası Nürnberg mahkemesinin kararlarını baz alıyor. Fransa 'tanıdık' diyor, sonra kendi tanıdığı bir duruma cezai müeyyide getiriyor.
- Doğru değil inkar yasa tasarısının hukuki dayanağı yok değil. 2001'deki soykırımı tanıyan yasa bu şu andaki teklifin de yasal dayanağına dönüşüyor.

* Anayasa profesörü sosyalist Lang; teklifin anayasaya aykırı olduğunu, kabul edilirse, Anayasa Mahkemesi'ne başvurulduğu takdirde, 2001 Soykırım Yasası'nı bile yeniden ele alacağını söyledi. Siz hukukçusunuz, bu mümkün mü?
- Hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Bir yasa ilan edilip resmi gazetede yayınlandıktan sonra Anayasa Mahkemesi o yasayı bir daha tartışamaz ele alamaz. Bu teklifin anayasaya aykırılığı mevzusuna gelince; sosyalistlerin teklif ettiği şekliyle doğrudur bu teklifin anayasaya aykırılığı savunulabilir. Ama benim değişiklik önergemle birlikte bu aykırılık giderilmiş oluyor. Çünkü benim teklifim 29 Temmuz 1881'deki basın yayın özgürlüğüne ilişkin yasaya dayanıyor. Suçun ne olduğu son derece açık bir şekilde belirtiliyor. Benim teklifim entelektüel tartışmaya asla mani değil, bunun dışlanmasını istedim yasadan. Entelektüel özgürlük çok mühim. Eğer kabul edilirse, teklifin adresi sadece büyük sokak gösterileri, sloganlar, afişler, yani inkarın propagandasına yönelik şeyler olacak. Pek tabii "Hayır bu soykırım değildir" diye tartışmak üzere yayınlanan bir Osmanlı vesikasını izah eden yazılar değil mesela. Bu elbette bir inkar diye yorumlanamaz.

* Ama hakim takdirine bırakılan yasaların dönemine göre nasıl farklı yorumlanabildiğini yaşıyoruz biz Türkiye'de.
- Benim teklifimle kabul edilirse, hakimin takdir yetkisine, yorumuna bağlı addedilmeyecek kadar net adresi ve hedefi...

Belkıs KILIÇKAYA - PARİS


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 'Özgür ifade susturuluyor'
 Kusurlu savcıya dava
 AKP'den dayakçı kocayı kurtaracak yasa teklifi
 "Emirler Paris'ten geliyordu"
 "İlk dersimiz Fransa'nın yaptığı katliamlar olsun"
 Emekli general madalyayı Fransa'ya iade edecek
 İtalyan basını rahip cinayetinde tuhaflıkları yazdı
 Danıştay saldırganı mahkemeyi şaşırttı: Kesinlikle yapmadım
 TRT Genel Müdürlüğü için 3 yeni aday çıktı
YILMAZ ÖZDİL
364 gün yat... 1 gün celallen
Japonlar der ki...
ERGUN BABAHAN
Cübbeli Ahmet ve Jim Bakker
Köyden kente göç, cemaat...
MEHMET BARLAS
Tarihimiz 1923'te başlasa bu sorunlar hiç olmazdı...
UMUR TALU
Tarih ve cumhuriyet
Fransa'da geçen yıl çok sayıda ünlü...
FATİH ALTAYLI
İrtica yok Gülen var
Bazılarınız kızacak belki ama ben...
ERDAL ŞAFAK
İç-dış dinamikler
Bugün yazımıza bir...
Anayasaya aykırı
Hapis ve para cezası öngören tasarı hakkında görüştüğümüz meclis yasa...
'Avrupa'nın tavrı beni utandırdı'
İngiltere'nin eski Avrupa Bakanı Denis Macshane, Financial Times...
Kral'ın dönüşü: 5-0
Kral'ın dönüşü: 5-0
Yaşayan Efsane Hakan Şükür, geri dönüşünü 4 golle kutladı. Tuncay'la...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu