kapat
   
12 Ekim 2006 Perşembe
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Asli Aydintasbas @ SABAH
SMS:
ASA yaz
boşluk bırak
mesajını yaz
4122'ye gönder
 

Ağar'ı dinlemek

Ankara'da gazeteciler Mehmet Ağar'ı konuşuyor. Siyasiler, Ağar'ın "düz ovada siyaset" açılımının oy pusulasına nasıl yansıyacağını ölçmeye çalışıyor. Daha da ilginci, yabancı diplomatlar bir anda ilgisini DYP liderine yöneltmiş durumda.
Yıllar boyu kamuoyunda terörle mücadelenin "ağır abisi" olarak tanınan Ağar, geçen hafta Güneydoğu'ya giderek PKK'ya yönelik kısmi bir affa yeşil ışık yaktı. MHP ve CHP kınadı; DTP övdü; Kürt siyasiler yüreklendi. Şu ana kadar DYP liderine "Susurluk faili" ya da "derin devletin derin kolu" diye bakan sol aydınlar, ne diyeceklerini şaşırdı.
Aslında Mehmet Ağar'ın "PKK dağda siyaset yapacağına düz ovada siyaset yapsın" çıkışı, "Ağargözlemcileri" için o kadar da büyük sürpriz sayılmazdı. Doğru Yol Partisi Genel Başkanı geçen yıl "Terörü ancak ben hallederim" mesajı verdikten sonra nisan ayında Aktüel dergisinde Tuba Atav'a "Öcalan'ın da kendisine düşen görevleri bilmesi lazım" diyordu. Ağar'ın ısrarla "açıklamam" dediği PKK'yı dağdan indirme planında, Abdullah Öcalan'ı da kullanmayı düşündüğü, "En şahinler, en radikal adımları atabilir" demeye getirdiği belliydi. Mehmet Ağar, 301'inci madde konusunda "Vatan sevgisi bizim yüreğimizdedir; yasayla düzenlenmez" diyerek zekice bir "orta yol" çizdi. Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanların irtica açıklamalarına mesafeli durdu, hatta "Asker üzerinden siyaset yapmayız" mesajları verdi.
Tabii Ankara'daki komplo teorisyenleri, Ağar'ın bu ilginç açılımları karşısında boş durmaya niyetli değil. Kimsenin elinde ciddi bir kanıt olmamasına karşın bir çok kişi DYP'nin bundan sonraki seçimde AK Parti'ye koalisyon hesapları yaptığını söylüyor. Bazıları PKK'yı dağdan indirmek için bir ABD planı olduğunu, Ağar'ın da bu yüzden "ovada siyaset" sinyali verdiğini söylüyor. Hatta daha ileri gidip Ağar'ın AK Parti'den Çankaya sözü aldığını iddia edenler var.
Oysa DYP liderini uzun uzadıya dinlediğinizde, son çıkışının ardındaki en önemli nedenin kendi terörle mücadele tecrübesi olduğunu görüyorsunuz. Ağar, sıradan bir insan değil. Yıllarca Güneydoğu'da PKK ile uğraşmış, en sert tedbirler, en fazla insan hakları ihlalinin işlendiği süreçleri yönetmiş. Neyin yapılabileceğini neyin yapılamayacağını biliyor. Derdi, 3000 kişiyi dağdan indirip terörü bitirmek.
Tabii kuşkusuz Ağar'ın ikinci derdi, şu ana kadar kendisine derin bir kuşkuyla yaklaşan İstanbul eliti ve liberal çevrelerde de kabul bulmak. DYP lideri, emniyet yılları ve geçmiş dönemdeki söylemleri nedeniyle milliyetçilik cephesinde kendini kanıtlamaya muhtaç olmadığını biliyor. Son yıllarda harıl harıl Türkiye'yi dolaşarak DYP'nin çiftçi-köylü tabanına da belli ölçüde nüfuz etti.
Ancak DYP hâlâ İstanbulİzmirAnkara'da şehirli oyları alamıyor, Susurluk kamburunu atamayan Ağar, liberal kesimde kabul görmüyor. Avrupalılar deseniz cabası. Son çıkışlar, bu açıdan DYP için önemli bir seçim yatırımı.
Ancak etrafta "Ağar bu söylemle çok oy kaybeder" diyenler var. Kimbilir... Belki de tam tersine, Türkiye'nin terörle mücadele ve PKK'yı daha renkli ve hararetli bir biçimde tartışmaya başladığı bu dönemde, Ağar'ın açıklamaları, kendi "ağır" üslubu ve kişisel deneyimleriyle renklendirilince, seçmen kitlesine daha makul gelebilir.
Bilgisayarımdaki "Ağar" dosyalarına bakıyorum, DYP lideri geçen yıl yaptığımız bir röportajda "Siyasetteki en önemli misyonum bu sorunu çözmek" demiş. Geçmişteki tartışmalı uygulamaları konuşurken "O günün şartlarında tek talep bir an evvel terörün durmasıydı. Ben de bir kamu görevlisiydim. Şimdi siyasetçiyim" sözleri çıkmış ağzından Haziran 2005'de. Ve aynı röportajda "Bu meseleyi çözecek meşruiyet sahibi tek insan biziz" cümlesi var.
Kimbilir, belki de oy hesapları ötesinde DYP lideri kendine bambaşka bir tarihi misyon biçiyor. Bizler de onu yeni yeni duymaya başlıyoruz.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 "Laura'ya söyle yemeğe beklemesin"   / 08-10-2006
 Bu durumu nasıl yönetmeli?   / 03-10-2006
 Herkesin sorusu: Neler oluyor?   / 01-10-2006
 Bol mesajlı sıkışık hafta   / 28-09-2006
 Başbuğ ne dedi?   / 26-09-2006
 301 değişmez   / 21-09-2006
 Washington vize yeri mi?   / 19-09-2006
 Tanıdığım Oriana Fallaci...   / 17-09-2006
 DTP çağrısının anlamı   / 14-09-2006
 Söğüt'te neler oldu?   / 12-09-2006
MAHMUT ÖVÜR
Siyasette 'Ağar' rüzgârı
Türkiye'de uzun yıllar...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Ağar'ı dinlemek
Ankara'da gazeteciler Mehmet Ağar'ı...
YAVUZ DONAT
Ulucami sohbeti
Diyarbakır'da, öğle vakti, gittik tarihi...
Yasak aşkı için oğlunu öldürdü
Sultanbeyli'de kayınbiraderi ile yasak aşk yaşayan kadın, kendilerini...
'Çapkınlık yaptı' diyenleri doğduğuna pişman ederim
Yeni Aktüel'e konuşan Prof. Yaşar Nuri Öztürk, bir iş kadınını evine...
Deveciyan: Bu kez engellenmez
Deveciyan: Bu kez engellenmez
Soykırımı inkârı suç sayan tasarıyı destekleyen Deveciyan, geçen...
'Özgür ifade susturuluyor'
'Özgür ifade susturuluyor'
Yazarın Ermeni tasarısıyla ilgili Fransa'nın önde gelen gazetesi Le...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu