kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
  • Şu an 9 Ekim 2006 - Pazartesi tarihli sabah.com.tr'yi okumaktasınız.
  • Bugüne ait sabah.com.tr içeriği için tıklayın »
kapat

Sabah, içeriğini okur denetimine açıyor. Gazetedeki haberden baskı kalitesine, web sayfası düzenine kadar, eksik, yanlış, hatalı, meslek etiğine aykırı bulduğunuz, merakınızı uyandıran hususları Okur Temsilcisi'ne iletin. Şikayet, eleştiri, soru ve önerilerinizi bekliyoruz.
 
 
Obdusman Nedir? Ombudsmanın Çalışma Kuralları Yavuz Baydar Kimdir? Türkiye Hazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi
 
Tel:
0212 354 35 08
Fax:
0212 354 36 84
 
'Öğrenci terörü'
'Taşra manşeti'
Acentelerin alacağı
'Hikmet Şimşek Kerkük Türkmeni'
Çamlıhemşin...

'Öğrenci terörü'

Haydarpaşa Lisesi'nde 'öğrenci zulmü'nü gündeme getiren habere bir dizi tepki geldi: 'Haber abartılı, çarpık, yıpratıcı'. Gerçekten de öyle mi?.

Sabah'ta geçen hafta yankı yaratan haberlerden biri Haydarpaşa Lisesi'nde bir grup öğrencinin İngilizce öğretmenlerine uyguladığı şiddetle ilgili olanıydı.
Haber, 4 Ekim'de orta sayfadan Öğrenciden Öğretmene Terör başlığıyla, bol ayrıntıyla iki sayfa aktarıldı. Ertesi günü orta sayfada da habere gelen tepkilere ve yorumlara yer verildi.
Habere göre geçen yıl 11-D sınıfı öğrencileri, İngilizce öğretmeni Vedat Varol'a çeşitli yollardan şiddet uygulamış, görevini yapmasına engel olmuş, görüntüleri kaydedip internette yayına koymuşlardı.
Habere "abartılı", "çarpıtma" eleştirileri gecikmedi. Bir kesim okur "siz ne hakla okulumuzu yıpratırsınız?" suçlamasını yöneltti.
İşte bazı tepkiler:
"Haberi şiddetle kınıyorum. Haydarpaşa öğrencisi olarak gurur duyuyorum. Biz terörist değiliz. Okulumuzun adını lekelemeyin."
"9. sınıf öğrencisiyim. Okulumuzda olan bazı olayları abartarak ve çarpıtarak halka lanse ettiğiniz için sizi şiddetle kınıyoruz. Bizi hem de mezunlarımızı yanlış tanıtıyorsunuz."
"Yapılan bu haber okulu karalamak adına yapılmış bir şeydir. Yazıktır. Bir öğretmenin hayatıyla oynanıyor. Lütfen bu haberi büyütmeyerek bir insanın hayatıyla oynamaktan vazgeçin."
"Geçmiş dönemlerde birkaç kendini bilmez öğrencinin göstermiş olduğu çirkin davranışlar nasıl olur da yaklaşık 1000 kişilik bir okulun tüm öğrencilerine mal edilebilir?"
Eleştirilerle ilgili olarak Genel Yayın Yönetmen Yardımcısı Doğan Satmış'tan aldığım yanıt şöyle:
"Haydarpaşa Lisesi'nde bir öğretmene yönelik olarak öğrencilerin sergilediği terörün teşhir edilmesi büyük bir gazetecilik başarısıydı. Nitekim haberden sonra tüm televizyonlar, konuyu haber bültenlerine taşıdılar. Öğrencilerin bir öğretmeni tartaklaması, tokatlaması ve bunun görüntüsünü de çekip isimler takarak internette yayınlaması önemli bir haberdir. Konunun şikâyet edilmemiş olması, okulun hiçbir şey yapmamış olması da çok önemlidir. Burada suçlanacak kişi gazeteciler değildir. Türkiye'de, pek çok kurumda 'Kol kırılır yen içinde kalır' mantığından hareketle, olayların örtbas edilmesi içgüdüsü hâkim. Biz Sabah gazetesi olarak böyle bir şeyi kabul edemeyiz. Eğer ortada olmaması gereken bir şey varsa, yanlış varsa, yolsuzluk varsa, usulsüzlük varsa bunun nerede olduğuna bakmadan yansıtmak bizim hem işimiz, hem de görevimiz. Bence bu gibi durumlarda insanlar ve kurumlar gazetecileri suçlayacaklarına, uyarı için teşekkür edip kendilerine çeki düzen vermeliler."
Yorum: Yoğun biçimde gelen tepkilerin Haydarpaşa Lisesi'nden bir kesimin "organize tepkisi" olduğu anlaşılıyor. Zira gelen ifadelerin bazıları birbirinin tıpatıp kopyası. Öyle de olsa burada değerlendiriyorum. Doğan Satmış'a her noktada hak veriyorum. Okullarda yaygınlaşan otorite boşluğuna işaret eden bir haber bu.
Gazetecinin görevi "kötüye gidiş"e işaret edip kamu kurumlarını uyarmak, okurları bilgilendirmek. Müdürün tepkilerinden de bir sorun olduğu açıkça anlaşılıyor. Türkiye'de gazetecilerin en ciddi başağrılarından biri, doğru bilgilerle kişisel veya kurumsal yanlışlıklara işaret eden haberlere "bizi nasıl yıpratırsınız?" şeklinde ilkel tepkilerle karşı çıkılması. Basının görevi yanlışa dikkate çekmek, kişi ve kurumların görevi de yanlışlıkları, yasalara aykırılıkları hemen düzeltmek.
Haberle ilgili tek eleştirim şu:
4 Ekim tarihli ana haberin kurgu ve anlatımı daha berrak olabilirdi. O kadar...

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 "Bedava seyahat"   / 02-10-2006
 İlaç ve fotoğraf   / 25-09-2006
 'Takım tutmak' mı?   / 18-09-2006
 'Doğan PO'yu bastı' mı?   / 11-09-2006
 Sorular, cevaplar   / 04-09-2006
 Karışık bir karar   / 28-08-2006
 'Stratejik hayal'   / 07-08-2006
 'Green Card' haberi   / 24-07-2006
 Söz hakkı tanımak   / 17-07-2006
 Her sözcük önemli   / 03-07-2006
OKUR TEMSİLCİSİ
'Öğrenci terörü'
Haydarpaşa Lisesi'nde 'öğrenci zulmü'nü...
ÜLKÜ TAMER
"son yolcunun adı attila ilhan'dı"
İlk şiirim Kaynak...
BEYZA BİLGİN
Sevinç ya da duygudan ağlamak oruç bozar...
Dr. ERHAN AFYONCU
Haçlı ordusunda 30 bin çocuk vardı
Avrupa çocukların...
'F.Bahçe'yi unutmadım'
'F.Bahçe'yi unutmadım'
Fenerbahçe'nin Bordeaux zaferinin mimarı Kalman Meszöly, "Oradaki...
Yine bacaklarım titredi
Yine bacaklarım titredi
1996'da oynanan Macaristan maçında olduğu gibi cumartesi günü de...
Ağar'dan Diyarbakır'da af sürprizi: Riski alırım
Diyarbakır ve Mardin'e giden DYP lideri Ağar, PKK'lıların "Dağda...
Başbakan'ın gözaltı torbalarına doğal çözüm
Başbakan'ın gözaltı torbalarından yakınması üzerine, doğal kremlerden...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu