kapat
   
08 Ekim 2006 Pazar
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sukru Binay @ SABAH
 

Somali heyetinin düşündürdükleri

Somali, Doğu Afrika'da bir ülke. Yüzölçümü bize yakın, nüfusu 9 milyon. Çöller ve fukaralık ülkesi. Hint Okyanusu ile Yemen Körfezi'nin arasına gergedan boynuzu gibi uzanmış. Komşuları Cibuti, Etiyopya ve Kenya. Kuzey kıyılarının karşı sahilinde Yemen, Umman ve Suudi Arabistan var. CIA'nın internet sitesi coğrafi konumunu stratejik olarak nitelemiş.
Ülkenin yaş ortalaması 17.5. Hayat beklentisi 48 yıl. Fert başına milli gelir, satın alma gücü paritesine göre 600 dolar. Sefalet ötesi . Bankacılık sistemi hak getire . Yurtdışında yaşayan Somalililerin gönderdikleri aile yardımları üzerinden dönen para değişiminden ibaret. Tahmin edilen hacim en fazla 1 milyar dolar. Afganistan'daki 'havale' yöntemine benzer bir finansal yapı hakim. Somali devleti adına uluslararası bankacılık işlemi yapılması mümkün değil. Büyük bir ihtimalle offshore' ları ve kişisel hesapları kullanıyorlar.

Petrol
var, doğalgaz var
Doğalgaz rezervleri 6 trilyon metreküp . Yapılan araştırmalar bu miktarın çok üzerinde doğalgaz olduğu görüşünde birleşiyor. Petrol, uranyum, demir, bakır ve boksit varlığı ispatlanmış olan doğal kaynaklar.
500 bin kişinin cep telefonu var. Afrika'nın en ucuz cep telefonu servisinin Somali'de olduğu söyleniyor. Zaten başka türlü haberleşme imkânı da yok.
1960 yılında bağımsızlığını kazanan Somali'de ilk darbe 9 yıl sonra olmuş. Darbeyi yapan da 1991'de devrildikten sonra Somali bir daha dikiş tutmamış. Anarşiye sürüklenmiş . Kuzeydeki kabilelerin bağımsızlık ilanını pek çok bölge izlemiş. İdareye yerel kabile baronları hakim olmuş. Bunlara savaş lordu da deniyor. 2004 yılından bu yana geçici hükümet var, ama otoritesi zayıf.
Asıl ilginç olan, Anayasa'sı çok laik denilen Somali'de 24 Şubat'tan bu yana muhafazakar entellektüellerin önderlik ettiği Ulusal İslam Şurası hareketinin yönetimde ağırlık kazanması. Bu Temmuz'da başkent Mogadişu'yu kanlı bir hesaplaşma ile baronlardan kurtarmışlar. Mogadişu'dan yazan Aweys Osman Yusuf'a göre Ulusal İslam Şurası ülkedeki stratejik bölgelerin büyük çoğunluğunu ele geçirmiş ve Şeriat Kanunları'nı yürürlüğe koymak üzere.

Bizim
ne işimiz var?
Bizim böylesine paramparça, böylesine otorite boşluğu olan bir ülke ile işimiz olur mu ? Belki de bu denli kapalı kutu bir ülkeden istihbaratı birinci elden sağlamak önemli. Bilginin fazlasının zararı olmaz da, ilişkinin resmiyete dökülmesi yanlış. Hem de tam Başbakanımız Başkan Bush'u ziyaret ederken.
Ticari ilişkilerimizi geliştirmenin yararı var. Geleceğin petrol, doğalgaz zengini bir ülkesinin müstakbel yönetimi ile görüşmek lazım. Ama muhatap Dış Ticaret Müsteşarlığı'nda Anlaşmalar Genel Müdürü olmalı. Bakan düzeyi epey fazla. Maliye Bakanımız hiç değil.
Tut ki iş ticari değil, ama Türkiye'ye parasal getirisi var. Birtakım para transferi konularını ilgilendiriyor. Basına yansıdığı kadarı ile Somali'nin transferlerinin offshore yerine bizim üzerimizden çevrilmesi meselesi. Daha yeni terörün finansmanını çözmeye ABD'den uzman yolladılar. Bu tür bir ekonominin döviz tranferi işlerini üstlenip de ülkenin adını kötüye çıkarmaya değer mi? Buyursun nerden yapıyorlarsa işlerine oradan devam etsinler. Dürüstlüğüne her zaman güvendiğim Durmuş Yılmaz da basına öyle demiş 'Olmayacak işi istediler' ; ya da mealen böyle.
Anladığım, Maliye Bakanlığımız bu konuda biraz atlamış. Bütçe hazırlıklarının sahura kadar sürdüğü bir kurumun Bakanı'nın, sahte Merkez Bankası Başkanı'na vakit ayırabilmesı için herhalde sözde Başkonsolos siyaseten çok güçlü olması gerek. Randevu için araya girenleri Bakanlık kıramadı. Somali'nin ekonomik geleceği, ziyaretçinin ülkesindeki siyasi gücü abartılmış da olabilir; ya da iftar sonrası rehavete denk geldi. Bürokratik sağduyusuna her zaman güvendiğim Durmuş Başkan ise her zamanki gibi iyi niyetinin kurbanı oldu. Yine her zamanki gibi en doğrusunu yaptı.
Biz burada yazı yazıyoruz da şimdi sızıntı için Maliye'de ne soruşturmalar açılıyor, Durmuş Yılmaz soruşturma açtırmaya nasıl zorlanıyor? Kim bilir?

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 İslami mevsimselliğe göre program şart!   / 06-10-2006
 Müteahhit ekonomisi sona mı eriyor?   / 04-10-2006
 Ah şu mikro reformlar   / 01-10-2006
 Özel sektörün dış borçları   / 29-09-2006
 Kadayıfın altı kızardı mı?   / 27-09-2006
 Tayland'da darbe oldu derken, piyasalar kırıldı   / 24-09-2006
 AB nereye gidiyorsun?   / 22-09-2006
 DaimlerChrysler Çin'de ortak arıyor, Ford işçi çıkartıyor   / 20-09-2006
 Balık avı sezonu açıldı, yazlıkçılar yuvaya döndü   / 17-09-2006
 Rusya ihmal edilebilir mi?   / 15-09-2006
ŞÜKRÜ BİNAY
Somali heyetinin düşündürdükleri
Somali, Doğu...
NURAN YILDIZ
Yapı Kredi'den "kaybolmayan logo" istiyoruz!*
Yapı...
'Kocamın sevgilisi oğlumu taciz etti'
Filiz E. 6 yaşındaki oğlunu, kocasının Ukraynalı sevgilisinin taciz...
Çocukları yarı çıplak çekmiş
Çocuk pornosu suçuyla tutuklanan Kanadalı öğretmenin, küçük bir erkek...
Arnavutluk'a ihmal eleştirisi
Arnavutluk'a ihmal eleştirisi
Bakan Yıldırım, THY uçağının kaçırılmasında Arnavutluk'un ihmali...
İstanbul'da bir polisli çete daha
İstanbul'da bir polisli çete daha
İstanbul'da aralarında üç polisin de bulunduğu altı kişilik bir...
IMKB
E: 36.738 D:% -0,49
DOLAR
S: 1,495 D:% -0,632
EURO
S: 1,886 D:% -1,102
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu