kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İsmim bilinir de yüzüm bilinmez!
İsmim bilinir de yüzüm bilinmez!
'Otu çeker, köküne bakarlar' derler ya!
Babam bale çorabı getirirdi yurtdışından

İsmim bilinir de yüzüm bilinmez!

Ama artık bilinmek istiyor... "Gelip de Mazlum Çimen'den birşeyler biliyor musun dediklerinde, 'O benim' demek biraz tuhaf oluyor" diyor ve ekliyor: Halk müziği kültürü, aşıklık ve Alevi geleneğinden geliyorum. Bu üçü çok az insanda var, ben şanslılardanım.

* Dansa 79'da başladım. İstanbul Devlet Konservatuvarı'nın ilk mezunlarındanım ben.
* Kuğu Gölü, Fındıkkıran, Uyuyan Güzel... 79'dan 2000'e ne kadar klasik eser oynanmışsa hepsinde vardım.
* 4 sene önce trafik kazası geçirdim. Kazadan sonra günde 8 şişe serum yedim. Yıllarca hopla zıpla, 2- 2.5 ay yatınca kilo aldım, ondan sonra da kaldı kilolar. Eskiden 62 kiloydum. Boyum 1.71 falan.
* Şimdi karakter oynuyorum. Şu andaki oyunda âşık rolundeyim. Bağlamayla çıkıyor, çalıp söylüyorum. Bale başlıyor.
* Oyunun adı Emrah ile Selvihan... Âşık Emrah'ın hayatını konu alıyor. Biliyor musunuz, ben yeryüzünde tekim. Çünkü bir başka bale kadrosunda bağlama çalıp, baleyi başlatan başka dansçı yok!

***

Oyuncu, ses sanatçısı, besteci... Göbekli, posbıyıklı, bir 'ağıııır abi' görüntüsü... Ve buna mukabil balet. Balet mi? Hadi canım! İlk karşılaştığımızda "Bu göbek ve bıyıklarla mı dans ediyorsunuz?" demekten alamadım kendimi. Güldü. Sonra anlattı; kazayı, serumları, kilo aldığını... Posbıyıklar mı? Dokunmayalım... Saki isimli piyanist bir oğlu olan 58 yaşındaki Mazlum Çimen, İstanbul Devlet Opera ve Balesi sanatçılarından. Halihazırda sahneye çıkıyor; "Yok artık öyle hoplayıp zıplamıyorum, karakter oynuyorum" diyor, meraklıları onu bilir... Aynı zamanda, tarihe 'Sivas katliamı' olarak geçen olaylarda yaşamını yitiren ünlü ozan Nesimi Çimen'in oğlu... "Düşünsenize" diyor; "Aşık baba, balet oğlan, piyanist torun. Biz ailece devrim yaptık..." Yani birçoğu da bu nedenle aşinadır kendisine... Bir de dizi ve sinema filmlerinde görülüyor. Oradan tanıyanlar olabilir. Ama bunların ötesinde yaptığı müzik, Mazlum Çimen'in asıl bilinilirlik mertebesidir.

BİLİNMEK İÇİN ÇABAM OLMADI

Yine de Mazlum Çimen'i aslında hem herkes tanıyor hem hiç kimse desek yeridir! O da zaten "Benim asıl sorunum; ismim bilinir ama yüzüm bilinmez!" diyor. Ancak artık bu değişecek. Kalan Müzik etiketiyle çıkan 'Buluşmalar' isimli yeni albümünü dinleyenler 'e bu müzik çok tanıdık' hissiyatıyla yüzünü de görmek isteyecek. Önceki iki albümü; 'Çimen Sesleri' ve 'Çimen Türküleri'ndeki parçalar illa bilindiği için (farz-ı misal; 'Ekmek, Şarap Sen ve Ben', 'Gittin Gideli', 'Aşk Olsun') bu tanışma süreci çok da zorlu geçmeyecek... Biz de o süreci kolaylaştıralım dedik ve anlatmasını istedik... "Bakın; 83'ten 93'lere kadar, 10 senelik süreye bir Çimen damgası vurulmuştur, bu kesin! Türk Halk Müziği'nde bir Çimen rüzgarı esmiştir. Ne kadar popüler olmuş türkü varsa o bizden çıkmadır."

* Ama hep arka planda mı kalındı? Hep arka planda kalındı çünkü ön plan dediğiniz şey; vitrin ve cafcaftır. Belki de bizim yaşam biçimimiz ya da bizim tercihimizdi o...

* Kendince bir terbiye denilebilir mi? Tabii. Benim şu andaki durumum da onun göstergesidir zaten. Ben şu an neredeysem bu kültürün, bu birikimin, bu terbiyenin üçlemesinden çıkan bir şey... Benim sorunum şudur; ismim bilinir ama yüzüm bilinmez!

* Peki şimdi niye yüzünüzün tanınmasını istiyorsunuz? Çünkü gelip "Mazlum Çimen'den bir şey biliyor musunuz?" dedikleri zaman sıkılmaya başladım. "O benim" demek de tuhaf oluyor. Hasan Saltık (Kalan Müzik'in sahibi) dedi ki, "İsmin biliniyor, müzikler biliniyor ama niye surat bilinmiyor?" Hiç böyle bir çabam olmadı ki... "'

BELGİN ÇOBAN-Fotoğraf: Korkut KALAYCI

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Temel'in kimliği ortaya çıkıyor
 Ayşe Arman'ın Hülya'ya söyledikleri fevkalade hatalı
 Kahta Hollywood gibi olacak!
 'Gelinlik giymeyeceğim için çok üzülüyorum'
 Artık onun ne adını anarım ne yüzünü görürüm!
 İsmim bilinir de yüzüm bilinmez!
HAKAN & UTKU
'Seçkin' reklamlar
Millet reklam uğruna ne yapacağını...
SEDA KAYA GÜLER
İş, Aşk ve Kadınlara Dair...
Elbette Ayşe'nin...
AYŞE TÜTER
Lezzet Güneşi
Bülbül yuvası
8bardak suyu, 7...
Kırışan yüzdeki her derin çizginin ayrı bir silgisi var
Kırışan yüzdeki her derin çizginin ayrı bir silgisi var
Yaşlanma süreci maalesef durdurulamıyor ve yıllar ilerledikçe...
Zorlu iddiayı kaybetti
Zorlu iddiayı kaybetti
Ünlü şarkıcı Banu Zorlu ile iş adamı Cengiz Artam'ın mutlu...
Aralarına para girdi
Aralarına para girdi
Şarkıcı Çelik'in eski eşi manken Buket Saygı ve sevgilisi Ali...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.