kapat
   
07 Ekim 2006 Cumartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Beyza Bilgin @ SABAH
 

Ağız kokusu için karanfil çiğnemek orucu bozmaz

* Alkolle ilgili verdiğiniz örnekteki içki içmekten sürekli ceza yiyen buna rağmen Hz. Peygamberin yanına vahiy dinlemeye gelen kişinin durumunu anlatan kaynağı bana gönderebilirseniz sevinirim. Güzel bir örnek ve bunu kaynağıyla not etmek isterim.
Bu sorunun sahibine teşekkür ediyorum. Benim doktora tezimin konusu "İslam'da Eğitimin temeli Olarak Sevgi" idi. Hocam Prof. Dr. Bedi Ziya Egemen yurtdışında doktora yaparken, İslam'ın nasıl hep korku ve ceza dini olarak algılandığını görmüştü, bu konuyu çalışmamın çok iyi olacağını söylüyordu. O zaman ben hem Kuran'ı hem de Sahihi Buhari'yi bu amaçla baştan sona taramış, sevgi kelimesinin geçtiği bütün ayetleri ve hadisleri kaydetmiştim. Bu hadis onların arasındadır ve onu doktora tezimde kullanmışımdır. Ömer İbn Hattab'dan olan rivayet şöyledir: "Hz. Peygamberin zamanında, Abdullah adlı birisi vardı, içki içmesi yüzünden kendisine ceza olarak had vurulur, dayak yerdi. Halk arasında 'eşek=hımar' lakabı ile anılırdı. Bir gün Abdullah yine kusurlu olarak huzura getirilmiş, had vurulması emredilmişti. O sırada cemaat arasında bulunan biri, Hz. Ömer, adamı lanetledi, Allahım, şu adamı rahmetinden uzak kıl, içki yüzünden ne de çok huzura getiriliyor, dedi. Bunun üzerine Hz. Peygamber, 'Ya Ömer, ona lanet etmeyiniz, vallahi kesin olarak bildiğim bir şey varsa, o, Allah'ı ve Resulünü sever' buyurdu." (Diyanet yayını Sahihi Buharı tercümesi cilt 12, S. 253) Hadisin açıklamasında Abdullah hakkında başka bilgiler de verilmiştir. Abdullah neşeli, şakacı biridir, kendisine eşek denmesine kızmaz, şakaları ile Hz. Peygamberi güldürür. Bir gün bir tulum yağ ve bir tulum bal ile Hz. Peygambere gelip bunları hediye etmek istediğini söylemiş ve kabul edilmiştir. Fakat bir süre sonra yanında satıcı ile gelmiş ve yağ ile balın parasının satıcıya verilmesini istemiştir. Hz. Peygamber şakayı almış, gülümseyerek, paranın ödenmesini buyurmuştur. Abdullah henüz içki yasağına tam alışamamış biriydi.

* Çalışan biri olarak hiçbir şey yiyip içmediğimde gün içindeki ağız kokusunu önlemek için karanfil kullanmak orucu bozar acaba? Çiğnenmediği ve yutulmadığı için veya niyetle bağlantısını düşünürsek ben bozulmayacağından yanayım, ama sizden bilgi almak istedim.
Doğru düşünmüşsünüz, bir gıda özelliği yok, keyif verici özelliği de yok, sadece temizliği sağlama özelliği var. Sakız hakkında da bu gibi sorular sorulmuş, fikirler üretilmişti. Sonuçta önceden çiğnenmiş, şekeri alınmış olan sakızın çiğnenebileceğine karar verilmişti. Sizinki de buna benzetilebilir.

* Selamlar Sayın Beyza Bilgin. Bizleri aydınlattığınız için teşekkürlerimi sunarım. Yalanla ilgili müsaade edilebilecek olarak okuduğum bir örnekte, bir kişinin küsen iki kişiyi barıştırmak maksatlı yalan söyleyebileceği ve bunun normal olacağı söyleniyordu. Mesela iki arkadaşın ikisine de ayrı ayrı gidip, "senin falanca arkadaşınla geçenlerde konuştum, senin hakkında ne kadar hoş sözler söylüyordu" diye her ikisiyle de konuşma yapar. Birbirlerinin hakkında iyi şeyler söylediğini duyan iki arkadaş da barışmaya karar verirler. Bunu bir hadisten mi okuduğumu ya da hangi dini kitaptan okuduğumu bir türlü hatırlayamıyorum. Doğrusunu Allah bilir.
Sizin bu söylediğiniz yalan bölümüne girmiyor, insanlar arasında ıslah ve barışı sağlama bölümüne giriyor, tıpkı savaş sırasında söylenen sözler gibi. Hadis şöyle: Halk arasını düzelten ve bunun için hayır kastiyle söz ulaştıran veya hayır kastiyle (yalan) söz söyleyen yalancı değildir. (Sahihi Buhari terc. VIII, 111) Fakat, "hayır kastı" objektif olmadığı, kişiye göre değişebileceği için, en iyisi doğru sözden hiç kopmamaktır.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 ABD'ye uçanlar orucu Türkiye saatine göre açmak zorunda   / 06-10-2006
 Ramazan'da Kuran okumak ayrı bir sevap   / 05-10-2006
 Akupunktur tedavisi kesinlikle oruç bozmaz   / 04-10-2006
 Kadının süslenmesi günah değil ancak...   / 03-10-2006
 Başörtüsü bir tavsiyedir vazgeçilmez bir dini emir değil   / 02-10-2006
 Mukabeleye giden kadın teravih kılmalı   / 01-10-2006
 Hz. Osman zamanı teravih 'kadın-erkek' kılınırdı   / 30-09-2006
 Lüks otelde iftar açmak niye günah olsun?   / 29-09-2006
 İftar ile sahur arası içen günah işlemiş olur orucu bozulmaz!   / 28-09-2006
 Sahuru mümkün olduğunca geç yemek sevaptır   / 27-09-2006
HINCAL ULUÇ
Görkemli açılışa düşen gölgeler..
Orkestra şefi...
Dr. ERHAN AFYONCU
'Bu dünya Türklerin ahiret Hıristiyanların'
Türklerin...
BEYZA BİLGİN
Ağız kokusu için karanfil çiğnemek orucu bozmaz
*...
Herkes gol arayacak
Herkes gol arayacak
Avrupa Şampiyonası eleme grubunda ikinci maçına bugün çıkacak olan...
Efsane, bir Macar maçında başladı
Efsane, bir Macar maçında başladı
Terim yönetimindeki Türkiye, 1994'te Macaristan'da 2-0 geriden gelip...
Misilleme
Fransız parlamentosu "12 Ekim Perşembe...
Yargıtay'dan kamuoyuna rötuşlu 'laiklik' duyurusu
Yargıtay Başkanı'nın laikliğin tanımının ayrıntılı yapılmasını...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu