kapat
   
07 Ekim 2006 Cumartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
"Kimliğimi ayaklar altına almam"

Hollanda'da ana muhalefet partisi durumundaki Sosyal Demokrat İşçi Partisi milletvekili ve partinin 22 kasım seçimlerindeki iki numaralı adayı Nebahat Albayrak, "kasıtlı ve kanıtlanmış bir Ermeni soykırımını tanıdığını hiçbir zaman ve hiçbir yerde söylemediğini" bildirdi. Albayrak, "Kimliğimi ayaklar altına alacak siyasetçi değilim, soykırımla ilgili her yerde her zaman aynı görüşleri savundum" dedi.

Hollanda'da 22 kasımda yapılacak erken genel seçimler öncesinde, Ermeni soykırımını kabul etmedikleri gerekçesiyle iki büyük partiden üç Türk kökenli adayın listelerden çıkarılmasıyla başlayan tartışmalarda, bütün dikkatler İşçi Partisinin iki numaralı adayı Nebahat Albayrak üzerinde yoğunlaştı. Basının ısrarla, "Ermeni soykırımını tanıyor mu, tanımıyor mu" diye üzerine gittiği Albayrak, "gerek Türk basınında, gerekse Hollanda basınında bu konuyla ilgili hakkında çıkan haberlerin büyük ölçüde yoruma dayandığını" belirtti.

Nebahat
Albayrak, Rotterdam'da Türk basın mensuplarına yaptığı açıklamada, soykırım iddiaları konusunda ifade ettiği bütün açıklamaların aynı zamanda partisinin görüşü olduğunu vurguladı.

Albayrak, "basın tarafından, bir çeşit ahret sorusu gibi, soykırımı telaffuz etmenin 'kabul', etmemenin ise 'inkar' olarak benimsendiği bir ikilemle karşı karşıya bırakıldığını" anlattı.

"Hem Türk, hem de Hollanda basınına soykırım iddiaları konusunda aynı şeyleri söylemesine rağmen, basın tarafından farklı yorumlanmak ve görülmek istendiğine" dikkati çeken Albayrak, "Türkiye'deki gazete başlıklarından müthiş rahatsız oldum. Ben Türk basınına farklı, Hollanda basınına farklı konuşmuyorum, aynı şeyleri söylüyorum. Ama birileri istediği gibi yorumlamak istiyor" dedi.

"KİMLİĞİMLE POLİTİKADA VARIM"

Nebahat Albayrak, "korkak bir siyasetçi olmadığını, görüşlerini her yerde her zaman savunmaya hazır olduğunu" vurguladı. "Korkak siyasetçi anlayışını da kabul etmediğini" söyleyen Albayrak, "bu anlayıştaki siyasetçilerden her zaman çekinilmesi gerektiğini" belirtti ve şöyle devam etti:

"Ben İşçi Partisinde iki numara olurken partime şunu söyledim: Beni kimliğimle bütün varlığımla kabul ediyorsanız ben Hollanda siyasetinde olurum. Kimliğimi ayaklar altına alarak siyaset yapamam, bakanlık ve makam kabul edemem, bu mümkün değil. Bu kişiliğime, kimliğime, kültürüme aykırı her şeyden önce..."

Ermeni soykırımı iddiaları konusunda kendi anlattıkları ve söylediklerinin aynı zamanda partisinin görüşleri olduğunu ısrarla vurgulayan Nebahat Albayrak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İşçi Partisi, hiçbir zaman Ermenilere kasıtlı ve kanıtlanmış bir soykırım yapıldığını söylemedi ve kabul etmedi. Bunu söyleyen hiçbir partili ortaya çıkmadı. Parti, soykırım sözcüğünü kullanmaktan kaçınmıyor. 'O kelimeye takılıp kalmayın' diyor. Çünkü ağzına o kelimeyi alan herkes şüpheli duruma düşmemeli.

Tartışılması gerektiğini ve Türkiye'nin de artık, sorunu, açık yüreklilikle alnı açık, sırtı dik, özgüvenli bir şekilde tartışması gerektiğini söylüyoruz ve savunuyoruz."

"REDDİ SUÇ SAYAN TEKLİFE HAYIR"


Nebahat Albayrak, partisinin bu görüşü çerçevesinde, mecliste üç üyeyle temsil edilen sağ görüşlü-dinci Hristiyan Birlik tarafından getirilen, Hollanda'da Ermeni soykırımı iddialarını reddedenlerin cezalandırılmasını öngören teklifi desteklemediklerini ve meclis gündemine geldiğinde buna karşı çıkacaklarını söyledi.

Bu teklifi onaylamadıklarını vurgulayan Albayrak şöyle konuştu:"Bu yasa teklifi mecliste bizden destek alamayacak. Çünkü bir taraftan Türkiye'yi suçluyorlar, soykırımı kabul edenleri cezalandırıyorlar diye... O zaman nasıl olur da tersini kendileri aynı şekilde burada uygular? Biz böyle bir şey yaparsak çok büyük ayıp olur Hollanda için..."

"Ermeni soykırımı iddialarının Avrupa Birliği içinde de tartışılması gerektiğine inandıklarını" söyleyen Albayrak, "parti olarak ortada böyle bir iddia varken bunun tartışılması gerektiğini, ancak bunun hiçbir zaman Avrupa Birliği genişleme sürecinde Türkiye için ön şart olarak kabul edilemeyeceğini de savunduklarını" belirtti. Albayrak, "Bunun için Avrupa Parlamentosunda bizim milletvekilleri savaştı, bu koşulu rapordan çıkarmak için. Bunları da bilmek çok önemli" dedi.

Nebahat Albayrak, partinin aday listesinde yer alan Erdinç Saçan'ın liste dışı bırakılmasından ve gelişmelerin bu noktaya gelmesinden büyük üzüntü duyduğunu, aslında Saçan'ın görüşleriyle partinin görüşlerinin örtüştüğünü ve farklılık bulunmadığını söyledi.

"Erdinç Saçan da, parti de hiçbir zaman 'Planlanmış ve kanıtlanmış bir soykırımı tanıyorum' demedi. Bunu hiç kimse demedi ve demiyor" ifadesini kullanan Albayrak, Saçan'ın listeden atılmasıyla ilgili gelişmelerin yeniden değerlendirilmesi gerektiğine inandığını kaydetti.

Hollanda'da 22 kasımda yapılacak seçimler öncesinde önce Hristiyan Demokrat Parti listesinden Ayhan Tonca ve Osman Elmacı, Ermeni soykırımı iddialarını kabul etmedikleri gerekçesiyle listeden atılmıştı. Daha sonra aynı gerekçeyle İşçi Partisi listesinden de Erdinç Saçan çıkarıldı. Bu üç Türk kökenli adayın listelerden atılmasından sonra gözler, öteki Türk kökenli adaylara çevrildi.

Tartışmalar, özellikle Nebahat Albayrak üzerinde yoğunlaştırıldı. Albayrak'ın geçen hafta günlük bir gazetede, partinin AB sözcüsü Frans Timmermans ile birlikte kaleme aldığı, partinin Ermeni soykırımı iddiaları hakkındaki resmi görüşünü yansıtan makale, bazı kesimler tarafından "Albayrak soykırımı kabul ediyor" şeklinde yorumlandı. Bazı gazeteler ise bu açıklamayı da yeterli bulmayarak, "daha kesin tavır takınması gerektiği" yolunda görüşler ileri sürdü.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Sabır istedi!
 Uçak kaçırmada güvenlik zaafiyeti var
 Fransa'da 'soykırım teklifi' meclisi ikiye böldü
 Verheugen'den AB'ye eleştiri
 Papa'nın sözleri beni bağlamıyor
 ABD:Türkiye'yi AB'de görmek istiyoruz
 Kuvvet Komutanları Bingöl'de
 Papa'ya Merkel desteği
 Bakan oğlu Lübnan'da asker
 Bakan'ın Kuran Kursu çıkışı: İtiraf ediyorum, içime...
 Eski bakan otelde zorla kalıyor
 THY uçağının kaçırılması Arnavutluk'la sorun oldu
 AİHM sordu Öcalan şikâyet etti
 Van Başsavcısı Trabzon'a atandı
 Komutanlar Anadolu turunda
MEHMET BARLAS
Erkel kadınlar da erkek erkekler de aynı...
FATİH ALTAYLI
Algılama
Dün Sabah'ın manşetinde THY'nin bazı...
ERDAL ŞAFAK
12 Ekim
Alın size komplo teorisi...
MEHMET ALTAN
İrtica Çankaya'nın kod adı mı?
Türkiye'nin laik bir...
İngiltere'de mescit kavgası
İngiltere'de Müslümanların bir binayı mescide dönüştürmesine kızan...
Straw peçeye karşı savaş açtı
İngiltere Avam Kamarası Başkanı ve eski Dışişleri Bakanı Jack Straw,...
Herkes gol arayacak
Herkes gol arayacak
Avrupa Şampiyonası eleme grubunda ikinci maçına bugün çıkacak olan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu