kapat
   
07 Ekim 2006 Cumartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Uçak kaçırmada güvenlik zaafiyeti var
Uçak kaçırmada güvenlik zaafiyeti var

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, uluslararası havacılık kurallarında sınırdışı edilen bir yolcunun mutlaka nezaret altında götürülmesi gerektiğini belirterek, geçen günlerde THY uçağını kaçıran kişi konusunda bu usullere uyulmadığı yönünde bir izlenim bulunduğunu söyledi.

Yıldırım, 13 Ekim Cuma günü açılacak Esenboğa Havalimanı yeni terminalinde incelemelerde bulundu, TAV Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın ve TAV İcra Kurulu Başkanı Sani Şener'den bilgi aldı.

Daha sonra düzenlenen toplantıda konuşan Yıldırım, Türkiye'de sivil havacılık alanında son 3 yılda çok önemli gelişmelerin yaşandığını, sektörün rekabete açılmasıyla beraber yolcu taşımacılığında ve havaalanlarının iyileştirilmesinde önemli aşamalar kaydedildiğini belirtti.

İzmir
Adnan Menderes, Muğla Dalaman, Antalya ve Ankara Esenboğa havalimanı terminallerinin yap-işlet-devret modeliyle bitirildiğini kaydeden Yıldırım, kamu kaynağı kullanılmadan yaklaşık 800 milyon dolarlık yatırım yapıldığını ifade etti.

Yıldırım, inşaatı tamamlanan Esenboğa Havalimanı terminalinin ise
Ankara'nın başkent oluşunun yıldönümünde hizmete açılacağını söyledi. Yıldırım, ''13 Ekim Cuma günü resmi açılışı Sayın Başbakanımızın iştirakiyle yapacağız. Tüm Ankaralıları ve vatandaşlarımızı büyük güne davet ediyorum'' dedi.

Terminale 450 trilyon liralık yatırım yapıldığını, bütün donanımları ve güvenlik bakımından Ankara'nın Türkiye'nin başkentine yaraşır bir havaalanına kavuşulacağını anlatan Yıldırım, kamu-özel sektör işbirliği sayesinde 36 ay olarak planlanan yapım işinin 24 ayda tamamlandığını dile getirdi.

Tepe Akfen (TAV) Girişiminin Ulaştırma Bakanlığı'nın önemli bir ortağı olduğunu, pek çok havalimanının yapım ve işletmesini üstlendiğini kaydeden Yıldırım, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Mahmut Tekin'e dönerek, ''Korkum o ki bundan sonra DHMİ'ye (Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü) talip olacaklar. Sayın Genel Müdür koltuğuna sahip ol'' diye espri yaptı.

THY UÇAĞININ KAÇIRILMASI

Yıldırım, gazetecilerin, THY uçağının kaçırılmasının uçak içindeki güvenlik konusunu gündeme getirdiği, buna yönelik bir çalışmalarının olup olmadığı
sorusunu yanıtlarken, uçakta ve havaalanlarında güvenliğin 11 Eylül saldırılarından sonra çok daha önem kazandığını belirtti.

Ulaştırma ve İçişleri bakanlıkları ile ilgili kuruluşların katılımıyla Havaalanları Güvenlik Kurulu oluşturulduğunu, kurulun her ay toplanarak güvenlik
önlemlerini gözden geçirdiğini anlatan Yıldırım, şöyle devam etti:

''Bizim havaalanlarımızda güvenlik, uluslararası standartların isteklerine uygun, hatta bazı yerlerde ziyadesiyle mevcut. O bakımdan bir sıkıntımız yok.Uçaklarda zaten her türlü tedbir alınıyor. Geçtiğimiz yıllarda kokpitin güvenliğini sağlamak için kokpite açılan kapıların tamamen şifreli, dışardan
açılmasına imkan verilmeyecek şekilde tüm uçaklarda sağlanması zorunlu hale geldi ve bu gerçekleştirildi. Bunun dışında alınabilecek tedbirler esasen yerde alınan tedbirlerdir. Yerde aldığınız tedbirlerde herhangi bir zaafınız olmazsa uçakta güvenlikle ilgili bir sorun çıkmaz.''

Yıldırım, THY uçağının kaçırılması olayında ise teşebbüs eden kişinin Türk vatandaşı olduğunu, Arnavutluk'a yasal olmayan yollardan gittiğini, sığınma talebinin kabul edilmediğini ve sınırdışı edildiğini belirtti.

Normal şartlarda sınırdışı edilen kişi uçakla gönderilirken bir güvenlik görevlisinin nezaret etmesi gerektiğini belirten Yıldırım, şunları söyledi:

''O konuda bir zafiyet olduğu anlaşılıyor. Bu konuyu inceletiyoruz. Uluslararası havacılık kurallarında sınırdışı edilen bir yolcunun muhakkak
nezaret altında gelmesi gerekir. Bunun anlamı, yanında bir güvenlik görevlisi koyacaksınız, kontrol altına alacaksınız ve uçağın en arkasındaki bir koltukta oturtarak getireceksiniz. Burada bu usullere riayet edilmediği yönünde bir izlenim var. Bu işlemin gönderilen ülkede yapılması lazım, burada değil. O kısmına yoğunlaşıyoruz. Onun incelemesini yapıyor arkadaşlar.''

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Sabır istedi!
 "Kimliğimi ayaklar altına almam"
 Fransa'da 'soykırım teklifi' meclisi ikiye böldü
 Verheugen'den AB'ye eleştiri
 Papa'nın sözleri beni bağlamıyor
 ABD:Türkiye'yi AB'de görmek istiyoruz
 Kuvvet Komutanları Bingöl'de
 Papa'ya Merkel desteği
 Bakan oğlu Lübnan'da asker
 Bakan'ın Kuran Kursu çıkışı: İtiraf ediyorum, içime...
 Eski bakan otelde zorla kalıyor
 THY uçağının kaçırılması Arnavutluk'la sorun oldu
 AİHM sordu Öcalan şikâyet etti
 Van Başsavcısı Trabzon'a atandı
 Komutanlar Anadolu turunda
MEHMET BARLAS
Erkel kadınlar da erkek erkekler de aynı...
FATİH ALTAYLI
Algılama
Dün Sabah'ın manşetinde THY'nin bazı...
ERDAL ŞAFAK
12 Ekim
Alın size komplo teorisi...
MEHMET ALTAN
İrtica Çankaya'nın kod adı mı?
Türkiye'nin laik bir...
İngiltere'de mescit kavgası
İngiltere'de Müslümanların bir binayı mescide dönüştürmesine kızan...
Straw peçeye karşı savaş açtı
İngiltere Avam Kamarası Başkanı ve eski Dışişleri Bakanı Jack Straw,...
Herkes gol arayacak
Herkes gol arayacak
Avrupa Şampiyonası eleme grubunda ikinci maçına bugün çıkacak olan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu