kapat
   
07 Ekim 2006 Cumartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Avrupa'da türban tartışması alevlendi

İngiltere'nin eski Dışişleri Bakanı Jack Straw'un, kendisini ziyaret eden kadınlardan başörtüsünü çıkarmasını istemesi, Avrupa'da tekrar türban tartışması başlattı. İngiltere'de peçe takan müslüman kadınlara yönelik saldırılar yaşanıyor.

Peki Avrupa'da ülkelerin türbana yaklaşımı ne?


Straw'un hafta içinde, ofisini ziyaret eden kadınlardan, iletişimi daha rahat kurabilmek için başörtülerini çıkarmalarını istemesi Avrupa'da türban tartışmalarını alevlendirdi. Özellikle İngiltere'de büyük tartışma başlatan sözlerin ardından BBC, Avrupa'nın önemli ülkelerinde türbanın yasalardaki yerini derledi. İşte, Avrupa yasalarında ülke ülke türbanın yeri.

Fransa:
Baş örtüsü ve diğer "belirgin" dini sembollerin taşınması, 2004 yılında yapılan bir düzenleme ile devlet okullarında yasaklandı. Ancak söz konusu yasa Müslüman okullarını ve üniversiteleri kapsamadığı için buralarda okuyan kişiler isterlerse türban takabiliyor.

İngiltere: İngiltere'de türban konusunda herhangi bir yasak bulunmuyor. Ancak okulların kendi kılık kıyafet yönetmeliklerini düzenleme yetkisi bulunuyor.

Almanya:
2003 yılı Eylül ayında Alman Federal Anayasa Mahkemesi, okulda türban takmak isteyen bir kadın öğretmenin başvurusunu kabul etti. Ancak mahkeme, eyaletlerin bu konuda kendi kararlarını verebileceğine hükmetti. Almanya'da en az dört eyalette öğretmenlerin derslere türbanla girmesi yasaklandı. Hesse eyaletinde bu yasak bütün devlet memurlarını içine alacak şekilde genişletildi.

Rusya: 1997 yılında Temyiz Mahkemesi, İçişleri Bakanlığı'nın pasaportlarda başörtülü fotoğraf kullanmasını yasaklayan kararını bozdu.
İtalya: 2004 yılı Eylül ayında İtalya'nın Kuzeyinde, maske takmanın yasaklanmasını öngören eski yasa tekrar yürürlüğe sokularak, kadınların çarşaf giymesi yasaklandı.

Belçika: Hollanda sınırına yakın Maaseik şehrinde kadınların sadece gözlerini açıkta bırakacak şekilde çarşaf giymesi yasaklandı.

BBC GÖZÜYLE TÜRKİYE'DE DURUM

Avrupa'da türban ile ilgili yasal durumu derleyen BBC, Türkiye'deki durumu ise şu şekilde aktardı: "Geride kalan 80 yıl boyunca Türkler, Türk toplumunu laikleştirme çabaları kapsamında gericilik olduğu gerekçesiyle türbanı reddeden Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulan laik bir devlette yaşadı."

BBC'nin derlemesinde Türkiye'de halen kadınların yüzde 65'inin başörtüsü taktığı öne sürüldü.

Başörtüsü, kamu kurumlarında, okullarda, özel ve devlete ait üniversitelerde ve resmi binalarda yasak olduğu vurgulanan haberde," 2005 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, söz konusu yasanın yasal olarak uygun olduğuna karar verdi" denildi.

PEÇE TAKANLARA SALDIRILAR BAŞLADI

Bu arada İngiltere'de peçe takan Müslüman kadınlara yönelik şiddet olayları başladı. Dışişleri eski Bakanı Jack Straw'ın peçe takan kadınları uyarmasının ardından başlayan olayların Liverpool şehrinde de yaşandığı bildirildi.

Peçeli bir kadının saldırıya uğradığı açıklanan Toxteth bölgesindeki olayda, bir otobüs durağında saldırıya uğrayan ve ismi açıklanmayan 49 yaşındaki Müslüman kadına, hakaret ederek peçesini çekip alan saldırgan henüz yakalanamadı.

Merseyside Polis müfettişi Saied Mostaghel, yaşanan bu olayı, saldırıya uğrayan kadını, aşırı derecede şoka uğratan ve üzen rezil bir davranış olarak tanımlarken, polisin bu tarz nefret içeren suçlara müsaade etmeyeceğini söyledi. Mostaghel ayrıca, "Toplumumuz içinde bu tür davranışlara müsaade etmeyeceğiz, bu konuyu ciddiyetle ele alıyoruz" şeklinde konuştu.

STRAW'IN TEPKİ TOPLADI

Avam kamarasında grup lideri olan Straw, bölgesel bir gazetede yayınlanan makalesinde "Peçe takmak isteyenlere saygı duyuyorum ama ortada bir iletişim sorunu var. Konuştuğum kişinin yüzünü göremediğimde rahatsızlık duyuyorum. Ofisime gelen peçeli kadınlardan, mutlaka yanımızda bir bayan çalışanın daha bulunmasına dikkat ederek, peçesini çıkarmasını rica ediyorum. Peçelerini çıkarırlarsa görüşmemizin daha kolay geçeceğini belirtiyorum, bunu kabul etmezlerse de saygı gösteriyorum " demişti.

Bu sözleri ile İngiltere gündemine oturan Jack Straw'a, İngiltere'de faaliyet gösteren birçok Müslüman dernek ve grup temsilcileri tepki gösterdi.

(AJANSLAR)

1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Danimarka'da krize yol açacak görüntüler
 İngiltere'de mescit kavgası
 47 çocuğa tecavüz eden Kanadalı papaza 3 yıl hapis
 BM yeni genel sekreteri bir Asyalı
 Bolivya'da madenciler çatıştı: 16 ölü
 e-posta skandalı Bush'u sarstı
 İki yılda 4000 Iraklı polis öldü
 Nepal'de bomba patladı: 3 çocuk öldü
 Straw peçeye karşı savaş açtı
 İsveç'e Türk dostu dışişleri bakanı
 Bush'a büyük protesto
 Rum lider için rüşvet iddiası
 'Türkiye'nin üyeliği Avrupa için fırsat'
 Danimarka'da bu kez de resim krizi
 Barzani'ye teşekkür
 Haniye baygınlık geçirdi
 Şam'dan Meşal'e karşılık Şalit teklifi
 Moskova Gürcü öğrenci avında
 Amerika'da ilginç 'terörist listesi'
 En beğenilen erkek güldürenler
 Katil hastabakıcı
 Atina'ya 3 yıl içinde yeni cami
 Ayyaş at altı yıldır bardan çıkmıyor
 Kötü sürücüler, en çok BMW kullanıyor
 Direksiyonda, akla en sık gelen şey seks
 İnsanlar en çok Volvo içinde sevişmek istiyor
 İngilizler strese karşı otomobil parçalıyor
 Playboy kumarhanesi
 Shakira beş ödül birden aldı
 'Siyah' İncil
Herkes gol arayacak
Herkes gol arayacak
Avrupa Şampiyonası eleme grubunda ikinci maçına bugün çıkacak olan...
Efsane, bir Macar maçında başladı
Efsane, bir Macar maçında başladı
Terim yönetimindeki Türkiye, 1994'te Macaristan'da 2-0 geriden gelip...
Misilleme
Misilleme
Fransız parlamentosu "12 Ekim Perşembe...
Papa'nın sözleri beni bağlamıyor
Alman Cumhurbaşkanı Köhler, eşiyle Türklerin iftarına katıldı.
Papa'ya Merkel desteği
Erdoğan ve Merkel arasında Papa polemiği yaşandı. Merkel "Papa'nın...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu