kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bienali aratmayan sergi
Bienali aratmayan sergi

Rene Block'un küratörlüğünde gerçekleşen karma sergi, 'Sanat, Hayat ve Kafa Karışıklığı' başlığıyla Belgrad'da açıldı. Sergi, Türklerin de aralarında bulunduğu 106 sanatçının katılımıyla sanat tarihinin ustalarına saygıda kusur etmiyor...
Finlandiya, Norveç, İsveç tüm Kuzey ülkeleri, Slovenya, Slovakya, Sırbistan Balkan ülkeleri, Türkiye, Avustralya, Almanya derken Rene Block, yine bir Balkan sergisiyle karşımızda. 1995 yılında İstanbul Bienali'yle başladığı 'Avrupa'nın Öteki'sini, Avrupa'nın kendisi kılma operasyonunu tüm hızıyla sürdürüyor. Alman küratör Block, bienali aratmayacak büyüklükteki sergisinde, Joseph Beuys'tan Nam June Paik'e, Allan Kaprow'dan Kapitalist Realist hareketinden KP Brehmer'e güncel sanat tarihinin tarih yazan isimlerinin yanına öteki Avrupa'dan; Sırbistan'dan, Norveç'ten, Avustralya'dan keşfettiği isimleri katarak çok katmanlı ve eş zamanlı bir doku inşa etmeyi başarıyor. Böylece sanat tarihinde geçmiş sanat, geçmemiş sanata ve hayata karışıyor. Rene Block şöyle diyor: "Sanat, hayat ve kafa karışıklığı bir üçgen olarak görülebilir. Bir sürü işbirliğini ve soruyu içeriyor. Sanat, hayata bir şekilde dahil midir? Eğer dahilse nasıl bir dahil olmadır bu? Hayatın sanata ihtiyacı var mıdır? Ya da sanatın hayata? Sanat, hayatta hangi kafa karışıklıklarına neden olur ya da tam tersi? Hayattaki sorunlara sanatın yansıtma gücü ne kadardır? Sanat, bir referanslar sistemi olarak hizmet verebilir mi? Verebilirse nedir bu referanslar?" Bu sorularla şekillenen sergide, en yaşlı sanatçı 100, en genç ise 15 yaşında.

TÜRKLER DE BELGRAD'DA
Sergiye Türkiye'den Halil Altındere, Hüseyin Alptekin, Gülsün Karamustafa, Aydan Murtezaoğlu, Bülent Şangar ve Almanya'da yaşayan Nasan Tur katılıyor. Tur, beş ayrı formatta hazırladığı sırt çantalarında, sabotaj ya da protesto gösterisi yapmak için ihtiyacımız olan her türlü teçhizata yer veriyor. Sırt çantalarında yer alan bayrakla ya da sprey boyayla her türlü muhalefet içeren gösteriyi düzenlemek mümkün. Halil Altındere'nin yerleştirmesi, serginin ana mekânı olan Tito Müzesi'nin girişinde sergileniyor. Daha önce 'Bal ve Kan' sergisinde gösterilen iş, Altındere'nin milliyetçi hediyelik dükkanlarından aldığı ampullerden oluşan 'Bir Türk Dünyaya Bedeldir' yazısı. Hüseyin Alptekin ise serginin en kafa karışıklığı yaratan işinin sanatçısı. Alptekin, serginin yedi mekânında birden yer alan "Hotel October" yazılı tabelalarıyla, şehrin kendine has diliyle sürprizli bir diyaloğa girişiyor. Tabelası olan ama kendisi olmayan Hotel October, şehir ve insanlarıyla, hayat ve sanat ayrımı yapmadan kurduğu semantik ilişkide büyük sempati topluyor. Aydan Murtezaoğlu'nun kurgusal fotoğrafları, Bülent Şangar'ın şehir manzaraları, sergilendikleri açık alanlarda, izleyiciyi, en çabuk yayılan virüs modernleşmeyle yüzleşmeye çağırıyor. Gülsün Karamustafa'nın The Settler-Muhacir isimli 2003 tarihli filmi ise, yer değiştirmeye zorlanan insanların psikolojisini, çok dramatik ve plastik bir dille anlatıyor.
DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Sanat dünyasından evlilik haberleri
 Komşu yazarlara kapı aralandı
 'İnsan yaşlandıkça daha iyi film yapıyor'
 Sezonun 'en moda' 10 kuralı
 Yastıklarla 'gel keyfim gel' deyin
 Kaza ve kader hikâyeleri
 İstanbul, sanat fuarını bekliyor
 Atölyelerini parka taşıdılar
 'Körler ülkesinde ayna satıyorum'
 Sinema keyfinin 'Kare As'ı
 İstanbul'da sokak sanatı
 Rene Block'un sergisine katılan Türkler
 Modacı kız kardeşlerin harikalar diyarı
 Hollywood'u birbirine kattı
 Bu sezon her şey kıpkırmızı
 Partiye giderken göz kamaştırın
 Balık lokantasının 'Kare As'ı
 K 790i'yi herkesten önce test ettik
 Romantik bir sofranın en önemli detayı
    Yazarlar
    Alışveriş
    Yaşam
    Ajanda
  » Güncel
    Gezi
Kızdıran sorular
Kızdıran sorular
Türk Hava Yolları personeline uygulanan anketteki "Kuran'ın...
AB Raporu'nda Büyükanıt rötuşu
AB Raporu'nda Büyükanıt rötuşu
AB Komiseri Olli Rehn, askere 'diyalog' çağrısından sonra ikinci...
Sezer'den iftar programı tepkisi
Almanya şansölyesi Merkel'i kabul eden Cumhurbaşkanı Ahmet...
Eskiye dönme isteği mi radikallik mi?
İç Güvenlik Strateji Belgesi, "dini esaslara dayalı devlet kurma...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.