kapat
   
30 Eylül 2006 Cumartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
PKK'ya karşı 'etkin önlem' isteyecek
Erdoğan'ın bugünkü programı

PKK'ya karşı 'etkin önlem' isteyecek

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın pazartesi günü ABD Başkanı George W. Bush ile yapacağı görüşmenin Kuzey Irak'taki PKK varlığı ile mücadele açısında önem taşıdığı belirtiliyor. Erdoğan, Bush'a "artık tahammül edemeyiz" diyerek, PKK'ya karşı "etkin önlem" isteyecek.

Washington ziyaretinin Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda Bush Yönetiminin takınacağı tutum açısından da önemli olacağı öne sürülüyor. Başkan Bush'un Türkiye'nin İran ve Lübnan gibi konulardaki tutumundan dolayı teşekkür edeceği buluşma bir saat sürecek.

Başkan Bush, Ankara'nın talebi üzerine görüşmeyi kabul ettiği Erdoğan'a bir saat ayırdı. BM Genel Kurulu çalışmaları nedeniyle Eylül ortasından beri ABD'de bulunan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün de hazır bulunacağı görüşme, Washington saatiyle 10'da başlayacak Görüşmede iki ülkenin önemsediği bölgesel sorunlar ile terörle mücadele ağırlıklı konuları oluşturacak.

BUSH
TEŞEKKÜR EDECEK

Son olarak 8 Haziran'da Beyaz Saray'da bir araya gelen Erdoğan ile Bush arasındaki görüşmede Bush'un, Erdoğan'a İran'ın nükleer programının yarattığı kriz konusunda Türkiye'nin diplomatik çabalara verdiği destekten dolayı teşekkür edeceği belirtiliyor.

ABD'li diplomatik kaynaklara göre, Başkan Bush'un Erdoğan'a ayrıca Türkiye'nin Lübnan'daki Amerikan vatandaşlarının tahliyesi sırasında sağladığı kolaylıklar ve bu ülkedeki BM gücüne yapacağı asker katkısından ötürü de teşekkürlerini iletecek.

PKK İLE MÜCADELEDEKİ YENİ ÖNLEMLER

Türkiye ile ABD arasında stratejik işbirliğinin alanlarının belirlendiği Stratejik Vizyon Belgesi'nin yayınlanmasından üç ay sonra gerçekleşecek olan Beyaz Saray'daki görüşmede terör ile mücadele başlıca bir maddeyi oluşturacak.

Başkan Bush'un terörle mücadele açısından Irak ve Afganistan'da sürdürülen operasyonların başarısının taşıdığı öneme işaret edeceği görüşmede Başbakan Erdoğan, PKK şiddetine özellikle dikkat çekecek. Erdoğan, Türkiye'de son dönemde artan PKK'nın terör eylemlerini dile getirerek "artık tahammül edemiyoruz" mesajını iletecek.

Bu arada, Erdoğan'ın Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin çıkışlarının "yardımcı" olmadığı yolundaki Ankara'nın görüşünü de iletebileceği ifade ediliyor.

Bu çerçeve, ABD tarafından PKK ile mücadele konusunda Özel Temsilci olarak atanan emekli Orgeneral Ralston'un girişimleri ve alınabilecek önlemler üzerinde durulacak.

İki hafta sonra yeniden Türkiye ve Irak'ı ziyaret edeceği belirtilen Ralston'un Eylül ortasında Ankara'ya yaptığı ilk ziyaretin ardından Irak hükümetince verilen PKK bürolarını kapatma talimatı, ABD'nin girişimlerinin doğrudan bir sonucu olarak değerlendiriliyor.

İRAN

Beyaz Saray'daki görüşme sırasında ABD tarafından özellikle İran üzerinde durmak istediği ifade ediliyor. İran'ı uranyum zenginleştirme çalışmalarını durdurmasını sağlamaya yönelik diplomatik çabaların yoğunlaştığı bu dönemde Bush'un, bu konuda hep diplomatik çözümden yana tutum takınan, bunun sayesinde de Tahran ile diyaloğun sürdürebilen Ankara'nın görüş ve tavsiyelerini almak istediği belirtiliyor. Bu arada, ABD'li diplomatik kaynaklar, Bush'un görüşmede önümüzdeki aylarda "neler olması" gerektiği konusunda istişarelerde bulunmayı arzuladığını ifade ediyorlar.

KERKÜK KAYGISI

Başbakan Erdoğan'ın başta Kerkük olmak üzere, Irak'ın geleceğine ilişkin kaygılarını dile getirirken Irak'ın toprak bütünlüğüne verilen önemi vurgulayacağı görüşme sırasında taraflar, Irak'ta şiddetin durması gereğine işaret edecek. Erdoğan'ın, ayrıca Türkiye'nin Irak'a yardımlarını sürdüreceğini de ifade etmesi bekleniyor.

AB, KIBRIS

Afganistan'da sürdürülen operasyonların da ele alınacağı görüşmede AB tarafının Türkiye'nin AB sürecine verdiği güçlü desteği bir kez daha yineleyeceği belirtiliyor. Bu çerçevede, Kıbrıs'ın da gündeme geleceği kaydediliyor. ABD diplomatik kaynakları, Bush Yönetiminin Ankara'nın "Kıbrıs konusunda hep bir adım önünde olacağız" dediğinde Türkiye'yi daima cesaretlendirdiğini anımsatıyorlar.

İFADE VE DİN ÖZGÜRLÜĞÜ

Türkiye'nin Kafkas ve Orta Asya enerji kaynaklarının Batı'ya ulaştırılmasındaki önemli rolüne de değinileceği görüşmede ABD tarafının, Türkiye'de ifade ve din özgürlüğü meselesini de dile getireceği kaydediliyor. Bu çerçevede, Bush'un ifade özgürlüğü, ruhban okulu, vakıf malları gibi konulara değinmesi bekleniyor.

(ANKA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 "Papa’nın ziyareti siyasi"
 Erdoğan: Temennim o ki silahlar bırakılır, barış olur
 'Oyuna gelmeyiz'
 'Talabani'yle PKK bir değil'
 Oğlu, Ağar'a panik yaşattı
 CHP: Silah gömmek yetmez teslim olsunlar
 Newsweek'e göre 'Haftanın Sözü'nü Kapusuz söyledi
MAHMUT ÖVÜR
AK Parti İstanbul-İTO gerginliği
Siyasetin merkezi...
YAVUZ DONAT
Şansölyeleri gelirken...
Almanya'da hem "siyasi...
2 haftalık şirketlere jet hızıyla iki ihale
Büyükşehir Belediyesi, Salı Pazarı ve Bahçelievler'deki Fidan Borsası...
Sağlık Bakanı "Olur böyle vakalar" dedi
Sağlık Bakanı Recep Akdağ küçük Alperen'in anesteziden ölmesiyle...
İşte 'Bağımsızlar' kampı
İşte 'Bağımsızlar' kampı
PKK'yı dağdan indirme planında bir aşama daha... Talabani, tank...
Ya terk edecekler ya boğulacaklar
Ya terk edecekler ya boğulacaklar
Deniz Kuvvetleri Komutanı, TSK'ya saldıranlar için "Bu zavallılara...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu