kapat
   
01 Ekim 2006 Pazar
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
KYB tanklarının 50 metre yakınındaki kamp, PKK’dan kaçanlara tahsis edildi
İşte 'Bağımsızlar' kampı

PKK'yı dağdan indirme planında bir aşama daha... Talabani, tank birliğinin yanındaki peşmerge kampını PKK'dan kaçanlara açtı. Eski teröristlerin sığındığı kampa ilk kez SABAH muhabirleri girdi.

Kuzey Irak'taki Kürt yönetimi, Süleymaniye-Halepçe arasında, Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin tank taburunun bulunduğu bölgedeki peşmerge kampını, PKK'dan kaçanlara tahsis etti. Suriye İran ve Türkiye vatandaşı eski PKK'lıların sığındığı kamp, KYB'nin en büyük tank ve istihbarat birimleri tarafından kontrol edilen bu kampa, ilk kez SABAH girdi. Burası Serav kampı... KYB zırhlı birlikleri ve tank taburunun 50 metre yakınındaki kampta yaşayan eski PKK'lılar buraya "Bağımsızlar kampı" diyor. Kampın karşısında da Osman Öcalan ve eski PKK liderlerinden Nizamettin Taş'ın kurduğu Yurtsever Demokratik Partisi yanlıları, yine peşmergelerin denetiminde yaşıyor. "Bağımsızlar", onlara "Botancılar" diyor.

BİN MİLİTAN DÖNDÜ
2000 yılının şubat ayından bu yana 3600 PKK'lının örgütten ayrıldığı, 700'ünün bu "Bağımsızlar" kampında misafir edildiği belirtiliyor. PKK'ya 2000 yılından sonrakatılan ve bu süre içinde eylemlere karışmayan yaklaşık 1000 militanın da Türkiye'ye gittiği ve sınır kapısında gözaltına alınarak serbest bırakıldığı ileri sürülüyor. Kampta şu anda ise 50 kadar eski PKK'lı yaşıyor. Çoğunluk İran, Suriye ve Türkiye vatandaşı. Terör eylemlerine karıştıkları, Türkiye'de haklarında açılmış davalar olduğu, enaz 20 yıl hapis cezası alacakları ve çoğu da askerlik yapmadığı için Türkiye'ye dönmek istemiyorlar. Aralarından, yakınları Avrupa'da olanlar bu ülkelere gitmiş. Suriyeliler ile İranlılar da kendi ülkelerinde idam edilecekleri gerekçesiyle kampta yaşıyorlar.

ASLINDA O BİR ÖLÜ!
14 yaşında PKK'ya katılan B.D, "Ben aslında ölüyüm" diyor. 14 yaşında İstanbul'da yaşarken PKK'ya katılmış. 7,5 yıl PKK için dağlarda yaşadığını anlatırken, "Eşşek kafam" diye başlıyor söze: "Vallahi şimdiİMZA KARŞILIĞI HAYAT.... KYB, Serav kampındaki PKK’lılara, 80 dolar maaş veriyor. Un, şeker, yağ, sebze, tüpgaz gibi zorunlu ihtiyaçları da karşılanıyor. İsteyen, imza karşılığı kamptan çıkabiliyor. Kendilerine tahsis edilen kimlikle peşmergelerin kontrol noktalarından kolayca geçiyorlar. hatırlamıyorum neden katıldığımı. O zaman Kürdistan kurulacak sanıyorduk. Daha çocuktum. Ben örgütteyken, bir çatışmada öldüğüm söylenmiş. Babam beni nüfus kütüğünden düşürdü. Aslına bakarsanız ben yaşamıyorum bile." Örgütteki militanların çoğunluğunun 2000 yılından sonra gelenler olduğunu söyleyen B.D., "Çoğu silahlı eylemlere katılmadı. Örgüt bunlara eylem yaptırmak istiyor. Böylece kaçmaları da zorlaşacak. Herkesin kafasında 'ben burada ne yapıyorum?' sorusu var. Ben kaçtım ama kurtulamadım" diyor. B.D. yakalanması durumunda en az 19,5 yıl hapis cezası alacağını, bir de askerlik yapacağını söylüyor ve "Sonra kendime nasıl bir hayat kurabilirim. Eğer bir genel af olursa gelirim. Bana Süleymaniye'yi değil, bütün Kuzey Irak'ı trilyonları verseler kendi köyüme, Türkiye'deki hayatıma değişmem" diyor.

PKK MAĞDURU GÖREVLİ
Kampın denetimi Kürdistan YurtseverlerBirliği'nin askeri kanadı "Fermandeyi Gışti", KYP komutanlığına bağlı istihbarat birimi kontrolünde. Dağdan kaçıp teslim olanlar önce sorgulanıyor, PKK hakkında bilgiler alındıktan sonra Serav kampına yerleştiriliyor. Kampın sorumlusu olan istihbaratçı Mahmut Osman, bir PKK mağduru. Şöyle anlatıyor: "Kardeşim Ranya'da yaz dönemi okul tatil olduktan sonra, işportacılık yapıyordu. Bir gün ortadan kayboldu. Bir hafta aradım bulamadım. Sonunda PKK'nın kaçırdığını öğrendim. 'Seni Avrupa'ya göndereceğiz' demişler. Daha 15 yaşındaydı. Bir ay boyunca istedim vermediler. Şehre inmek isterken iki PKK'lıyı yakaladık. 'Ya kardeşimi verirsiniz. Ya da bunları öldürürüm' dedim. Bir gün sonra Ranya yolunda değiş- tokuş' yaptık. Vermeselerdi öldürecektim. Daha fazlasını da öldürürdüm. İki PKK'lı bir kardeş etmezdi."

ZÜLFİKAR ALİ AYDIN - MERKEZ


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Hakkari'de mayın patladı: 1 onbaşı şehit
 'PKK silah bıraktı' iddiası
 Tartışma yaratacak karikatür
 Yabancılara satışı yasak yerler belirleniyor
 Ya terk edecekler ya boğulacaklar
 89'luk damat: İlk gece bensiz diskoteğe gitti
 Olay imamın oğlu da karnından vurulmuş
 Ermeni belgeseline yasak
 Türkiye muhalifi Plassnik, oy için Türk mahallesinde
 'Asıl devrimci kadınlar kariyer sahibi olanlar'
 Oruç yüzünden dayak yiyen S.B.'ye devlet sahip çıktı
 Bulgaristan'la 'emniyet krizi'
 Aile yardımıyla 12 yaşındaki kıza tecavüz etti
 Pentagon Türkiye'ye F-16 satımı için devreye girdi
 Bandoyu kaleye Ermenilerin zulmü çıkarmış
 Bartholomeos: Haklarımız tanınmıyor
 Rahşan Ecevit yüzüğünü gözden çıkardı
 Türk vekillere siyaset kıskacı
 Tartışılan opera İzmir'de sahnede
 Silahlı saldırılar mı görevden etti?
 'Yargı örgütü' ilk engeli yargıyla aştı
 Iraklı hâkimlere Türkiye brifingi
 Ruhban Okulu için imza kampanyası
 Bild'in İslam'a tepki kampanyası sürüyor
YILMAZ ÖZDİL
Nası diyoo siz Turkler... Where are you going?
ABD,...
MEHMET BARLAS
Tehdit ve tehlikeleri toplum ya kanıksarsa...
Bu ülkede...
ERDAL ŞAFAK
Özal sistemi
AK Parti bir kez daha...
MEHMET ALTAN
Dış itibar mı, iç iktidar mı?
Epey bir zaman önce birkaç...
ABD'nin çocuk din savaşçıları
Kadın bir papazın, küçük çocukları 'Hıristiyan savaşçılar' olarak...
"Türkiye Lübnan'a giderek doğru kararı verdi"
BM Türkiye Temsilciliği görevine geçen hafta resmen başlayan Ayub,...
İşin sırrı yürekte
İşin sırrı yürekte
F.Bahçe'nin hocası Zico, Randers maçı sonrası SABAH'a konuştu: "Sonuç...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu