kapat
   
29 Eylül 2006 Cuma
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Dışişleri'nde Fransa'ya karşı atak hazırlığı

Fransız Ulusal Meclisi'nin 12 Ekim'de "Ermeni soykırımı inkarı"nı suç sayan tasarıyı görüşecek olması Ankara'yı harekete geçirdi. Fransız partiler, hükümet ve Cumhurbaşkanı Jacques Chirac nezdinde girişimlerde bulunacak olan Ankara, bu girişimler sırasında özellikle "Ermenistan, bu tutumuyla Fransa ile ikili ilişkilerimizi zehirliyor. Fransa'ya verilecek zarar çok büyüktür" mesajı verilecek.

Buna ek olarak da AB TCK'nın 301'inci maddesi nedeniyle Türkiye'ye hücum ederken Fransa'da ifade özgürlüğüne darbe vuracak bir tasarının kabul edilmesinin yarattığı "çelişki" vurgulanıyor.

Sosyalist
parlamenterlerce sunularak geçen mayıs ayının ortasında Fransız Meclisi Genel Kurulu'nda görüşülen ancak Fransız hükümetinin çabalarıyla ertelenen tasarı, 12 Ekim'de yeniden ele alınacak. "Ermeni soykırımı inkarı"nı yasaklayan ve ifade özgürlüğü ve akademik çalışmaları olumsuz etkileyeceği gerekçesiyle Fransa'nın önde gelen tarihçi ve aydınlarınca da kınanan tasarının geçmemesi için Ankara, kolları sıvadı.

FRANSIZ HÜKÜMETİ TASARIYI DURDURMALI

Ankara'nın, tasarıyı engellemek için her türlü girişimi yapacağı belirtiliyor. Bu çerçevede, Fransa'daki siyasi partiler, hükümet ve Cumhurbaşkanı Jacques Chirac nezdinde girişimlerde bulunulacak. Türk diplomatik kaynakları, sorunu değerlendirirken Türkiye'nin Fransa ile olan ilişkilere "çok büyük bir önem" verdiğini belirterek, "İlişkilerimiz giderek daha iyi gitmeye başladı. Bunu da dikkate alarak Fransız hükümeti, tasarıyı Meclis'te durdurmalıdır" dediler.

Türkiye'nin Ermeni yanlısı tasarının onaylanmasını önlemek için yapacağı girişimlerde özellikle Fransa'nın göreceği zarar üzerinde duracağı belirtiliyor. Diplomatik kaynaklar, "Ermenistan, maalesef kendi amaçları için başka ülkeler kullanıyor. Türkiye'nin başka ülkeleri ile olan ilişkileri bozma suretiyle kendi çıkarlarını ilerletmeye çalışıyor, oysa ikili ilişkilerin tasarı nedeniyle bozulması Fransa'ya büyük zarar verir" değerlendirmesini yaptı.

Tasarıyı engellemeye yönelik Fransa ile yapılacak yoğun temaslarda "Ermenistan, ikili ilişkileri zehirliyor, Fransa'ya zarar veriyor. Fransa, Türkiye'yi kaybederse göreceği zarar büyük olacak" mesajı da vurgulanacak.

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE DARBE

Öte yandan, Türkiye'deki gazeteci ve yazarlar hakkında açılan davalar nedeniyle AB'nin TSK'nın 301'inci maddesi konusunda Ankara'ya baskılarını yoğunlaştırdığı şu günlerde Fransa'da "301'den beter" nitelendirmeleri yapıldığı bir tasarının kabul edilmesinin Fransa ve AB için yaratacağı "büyük çelişki"ye işaret ediliyor. Ankara'da "AB, 301 konusunda üstümüze geliyor ancak Fransız Meclisi'ndeki tasarı daha beter" değerlendirmesi yapılıyor.

ERMENİSTAN'A ZEYTİN DALI UZATILMIŞTI

Bu arada, Türkiye'nin Ermenistan'a uzattığı zeytin dalı da anımsatılacak. Ankara'dan Erivan'a "Türkiye'nin diğer ülkelerle olan ilişkilerini zehirlemek yerine gelin ortak bir komisyon kuralım" çağrısının yapıldığına ancak bu çağrının Ermenistan tarafından geri çevrildiğine dikkat çekiliyor.

Ankara'da yapılan değerlendirmelerde Türkiye'nin Fransa açısından taşıdığı öneme dikkat çekiliyor. Fransa'nın çok yakın bağları bulunduğu Lübnan'daki yaşanan büyük krize Türkiye'nin olumlu katkılarına işaret edilirken özellikle Türkiye'nin Fransa'nın komutasındaki BM gücüne asker sağlama kararına vurgu yapılıyor. Bunun yanı sıra, Türkiye'nin, Fransa'nın da aktif bir biçimde yer aldığı İran nükleer programı ile ilgili diplomatik çabalara katkısı da anımsatılıyor.

FRANSIZ İŞADAMLARI DA KAYBEDECEK

Ermeni tasarısının Fransız Meclisi'nde onaylanması halinde iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin ciddi bir zarar göreceği de Paris'e verilecek mesajlar arasında da bulunuyor.

Tasarının onaylanması halinde Fransız işadamlarının önemli ihalelerden dışlanması gibi önlemler ve Türk kamuoyunun da tepki göstermek amacıyla Fransız mallarını boykot etmesi gündeme gelmesi bekleniyor.

(ANKA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Waldner: Türkiye hedeflerine ulaşamadı
 İşte Hollanda demokrasisi!
 Erdoğan, Büyükanıt ile görüştü
 Haftanın sözü Kapusuz'dan
 "Vatan toprağı parayla satılamaz"
 'Kıbrıs'a karşı soykırımı pazarlık konusu yaptılar'
 ABD'den harita savunması
 Başbuğ: TSK görüş bildirmeyi görev olarak sürdürecektir
 Org. Cömert: Çatı yıkılırsa herkes altında kalır
 Pamukkale kavgası valiyi yaktı
 Kadın olduğu için vakfını yönetemiyor
 Ağar kendini fındık müfettişi ilan etti
 Cem Uzan'ın partisi Meclis'e girdi
 Ombudsmanlık aynen kabul edildi
 Koç'a CHP'li Ersin'den tazminat
 "Selçuk, Dinçer'e hakaret etmemiş"
MUHARREM SARIKAYA
Washington rüzgarı...
Başbakan Tayyip...
YAVUZ DONAT
Organize işler
Gelen vuruyor, giden vuruyor... Son...
Göz ameliyatında anesteziden öldü
Göz ameliyatına alınmak için anestezi uygulandığı sırada fenalaşan üç...
Kesik baş sahnesi Bild'in manşetinde
Peygamberlerin kesik başının gösterildiği operanın iptal edilmesi...
Adım adım ilerliyor
Adım adım ilerliyor
İki ay önce SABAH'ın kamuoyuna duyurduğu, devlet zirvesinde onaylanıp...
Gençler aileden gördüğü şiddeti başkasına yapıyor
Gençler aileden gördüğü şiddeti başkasına yapıyor
17 ilde 1850 lise öğrencisi üzerinde yapılan ankete göre, gençlerin...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu