kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Atölyelerini parka taşıdılar
Atölyelerini parka taşıdılar
Fındıklı Parkı'nın heykeltıraşları

Atölyelerini parka taşıdılar

4. Uluslararası İstanbul Taş Heykel Sempozyumu'na katılan beşi yabancı 10 heykel sanatçısı Fındıklı Parkı'nda çalışmalarını sürdürüyor. Amaç; insanların bir heykelin yapım sürecine tanık olması
İstanbul'un en güzel parklarından biri olan Fındıklı Parkı'na girer girmez, bembeyaz bir toz bulutu ve bu toz bulutunun etrafını sarmış meraklı gözlerle karşılaşırsanız hiç şaşırmayın. Yaklaşık bir haftadır beşi yabancı olmak üzere 10 heykel sanatçısı, Boğaz manzarasına karşı devasa taşlara şekil vermekle meşgul. Heykel sanatına çok da önem vermeyen bu şehrin sakinleri ise bir heykelin yapım aşamasına tanıklık etmekten oldukça memnun. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yardımlarıyla düzenlediği 4. Uluslararası İstanbul Taş Heykel Sempozyumu, tam da bu amaçla; yani halka heykel sanatını tanıtmak için gerçekleştiriliyor.

ÇOK YOĞUN ÇALIŞIYORLAR
Bir ay sürecek olan sempozyumda sanatçılar pazar hariç her gün sabahtan akşama kadar parkın denize bakan köşesinde çalışıyor. Hepsinin amacı; bitince kentin farklı köşelerine yerleştirileceğini umdukları yapıtlarının İstanbul'a yakışır nitelikte olması. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Heykel Bölümü Başkanı Prof. Dr. Vedat Somay, sempozyumun düzenlenme aşamalarını şöyle anlatıyor: "Fındıklı Parkı'nda şimdiye kadar pek çok sergi yaptık. Ama halkın alışkın olmaması, heykellerin kırılması gibi durumlar bu sempozyumu yapmak konusunda bizi endişelendiriyordu. Ancak bu dördüncü yılda çok büyük umutlarımız var." Sempozyuma katılan sanatçılar uzun çalışmalar sonucunda belirlenmiş. 100'ün üzerinde başvurunun olduğu sempozyum, uluslararası arenada da oldukça sözü edilen bir etkinlik. Vedat Somay'a göre bunun nedeni, bir kültür başkenti olan İstanbul'a dair her sanatçının bir söz söyleme fırsatı bulması. Bu yüzden sempozyumun bir konu konsepti de yok. Tek istenen yüksek düzeyde bir artistik yaklaşım ve sanatçıların sempozyuma katılmak için gösterdikleri eskizlere sadık kalmaları.

BÜYÜK UMUTLARI VAR
Tüm sanatçıların en büyük isteği ise yaptıkları heykellerin hak ettikleri yerlere yerleştirilmeleri. "Bu heykeller bir planlama içinde belli yerlere yerleştirilirse, emeklerimizin karşılıksız olmadığını göreceğiz," diyorlar. Örneğin, geçtiğimiz yıllarda sempozyuma katılan bir İtalyan sanatçının heykelinin Fransız Sokağı'na yerleştirilmiş olması, onlar için oldukça motive edici olmuş. Sempozyumun bir diğer önemli tarafı ise halkla sanatçıların etkileşimini sağlıyor olması. Vedat Somay'a göre, sanatçı gönlünü ve atölyesini insanlara açmış oluyor. Ancak sanatçılar insanların kendilerine karşı biraz ürkek davrandıklarını anlatıyorlar. Önce "Bir kabahat işlerim," korkusuyla yaklaşan insanlar, sonradan konuşup fikir vermeye başlıyor. Tabii eleştirenler de olmuyor değil. Sebebi ise çevredeki insanların kaçabileceği tek yeşil alan olan bu parkın, bir ay boyunca tozla kaplı ve gürültülü olması. Yine de çoğunluk parktaki panayırı andıran bu renkli görüntüden ve farklı bir hayat tarzını tanımaktan oldukça memnun.
DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 'İnsan yaşlandıkça daha iyi film yapıyor'
 Sezonun 'en moda' 10 kuralı
 Yastıklarla 'gel keyfim gel' deyin
 Kaza ve kader hikâyeleri
 İstanbul, sanat fuarını bekliyor
 'Körler ülkesinde ayna satıyorum'
 Sinema keyfinin 'Kare As'ı
 İstanbul'da sokak sanatı
 Rene Block'un sergisine katılan Türkler
 Modacı kız kardeşlerin harikalar diyarı
 Hollywood'u birbirine kattı
 Bu sezon her şey kıpkırmızı
 Partiye giderken göz kamaştırın
 Balık lokantasının 'Kare As'ı
 K 790i'yi herkesten önce test ettik
 Romantik bir sofranın en önemli detayı
 Antik çeşme yeniden akacak
 İyi dondurmanın 'Kare As'ı
 Erkek kuğular kaleyi kuşatacak
    Yazarlar
    Alışveriş
    Yaşam
    Ajanda
  » Güncel
    Gezi
ATİLLA DORSAY
CHP, çağdaşlık açısından AKP'nin gerisinde...
'Evinizdeki bilgisayar teröre hizmet edebilir'
'Evinizdeki bilgisayar teröre hizmet edebilir'
Erdoğan, bilgisayarın samimi olmayanların elinde teröre hizmet...
Pamuk bire 4 veriyor
Pamuk bire 4 veriyor
Nobel Edebiyat ödülünün açıklanma tarihi yaklaştıkça internetteki...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.