kapat
   
29 Eylül 2006 Cuma
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sukru Binay @ SABAH
 

Özel sektörün dış borçları

Pazar günü, uluslararası piyasalarda, bundan sonra dikkatlerin özel sektörün dış borçlanması üzerinde yoğunlaşacağını yazmıştım. İkinci çeyrek borç verilerinin açıklanmasının yakın olduğu bu günlerde bizim durumumuza da bir bakmakta yarar görüyorum. Belki de bu bakış "Cari açık nasıl büyüdü, nasıl finanse edildi" sorularına net bir cevap olacak.
Bu yılın ilk çeyreğinde diş borcumuzun ulaştığı miktar 185 milyar dolar . 2002'ye göre artış 55 milyar dolara yakın. Artışın 25 milyar dolarlık kısmı kısa vadeli borçlardan 20.5 milyar doları ise reel sektörün orta-uzun vadeli borçlanmasından geliyor.

Kısa
vadeli borçlar
41 milyar dolarlık kısa vadeli dış borcun 20' si ticari bankalara, 18'i reel sektöre, 3' ü TCMB'ye ait. Kısa vadeli borçlarımızın toplam dış borç stokuna oranı 2002'deki yüzde 12.6'dan, 4 yılda yüzde 22.3'e gelmiş . Yani çok başarılı performans göstermişiz, üretimde yapısal dönüşümü başlatmışız, bir dinamizm bir dinamizm deme gitsin.
Ekonomi teorisinde kısa vadeli borçların oranının artması başarı değil risk göstergesi olarak kabul edilir. Kısa borcun vadesi bir yıldan azdır. Aldığın kısa vadeli borçla yatırım yapılmaz, makine, ekipman almaya gelmez. Satışlarında nakit akışında herhangi bir nedenle aksama olur da ödemede gecikirsen elin oğlu, hele ki banka ise, 40 yıllık müşteri falan dinlemez sarı zarfı gönderir. Kısa vadeli borçların tanımı icabı, teminatı da kuvvetli değildir. Gecikecek gibi oldun mu alacaklıyı da çarpıntı tutar . Hani bizim de ara sıra duyduğumuz nal sesine benzer gümbürtüler dinamik ekonominin dişli gıcırtıları değil bizim borçlularla yabancı alacaklıların kalp nağmeleridir . Uluslararası piyasalarda geçici bir oynaklığın bizi niye bu kadar üzdüğünün, kuru neden süratle yukarı çektiğinin cevabı da burada yatar.
IMF'nin TCMB'nin yüksek rezerv tutması ısrarının arkasında da kısa vadeli borçların ulaştığı seviye vardır. Yoksa serbestçe salınan kur rejiminde Merkez Bankamız, zararını artırma pahasına niye böyle bir cari açıkla bu kadar rezerv tutsun?
Hani bankacı köşe yazarları kur rejimini teorik buluyorlar, "Sıkıştı Merkez döviz satsın" diyorlar ya onun da yanıtı kısa vadeli borçlarda gizli. Mantık, zora düşünce, TCMB'ye yaslanır öderiz . Borçlanırken sordun mu ki? Sizi borçlanmaya teşvik eden bir kamu otoritesi oldu da biz mi bilmiyoruz?
Özel sektörün ortauzun vadeli borçları daha da ilginç. Özel sektör 4 yıl bir çeyrekte borçlarını bankalar itibari ile 12 milyar dolar, finansal olmayan kuruluşlarda ise (reel sektör) 20 milyar dolar artırmış. Toplamı 32 ediyor. Asıl önemlisi abiler bu yılın ilk çeyreğinde gaza iyi basmış. İlk 3 aydaki 15 milyar dolarlık ek borçlanmanın 4'ünü bankalar, 11'ni reel sektör yapmış . Yanlış hatırlamıyorsam büyük özelleştirmelerin, büyük şirket satışlarının ödemelerine denk geliyor . İlk 3 aydaki ek borçlanma rakamı son 4 yılın yıllık ortalama dış borç artışı olan 14 milyar dolardan 1 milyar dolar daha fazla. Mayıs-hazirandaki nefes darlığının teşhisini de koyduk mu?
Bankacılarımızla reel sektörümüz 1 yılda gezdikleri kapıyı 3 ayda dolaşmaya kalkınca yabancıları huylandırmışlar. Telefon çalıyor karşında Türk bankacısı, kapı vuruluyor elinde çanta çantanın içinde teminata bırakacağı hisse senetleri Türk sanayicisi. Sen olsan şaşırmaz mısın ? Tanrı bilir bizimkiler kapıdan önce girmek için birbirlerini de iteklemişlerdir. Bu duruma ekonomi dilinde 'crowding out' deniyor. Bazı yazarlar daha derine inip hazmetme kapasitesi ile izah etmeye çalışıyorlarsa da bu yaklaşımı pek tasvip etmiyorum. Ülkemizde yemesi, yutması kolay oluyor da hazımda problem var. Bazen adamın fitil fitil burnundan getiriyorlar.

Cari açık tartışmaları
Cari açığın nasıl finanse edildiğini tartışan arkadaşlara kolaylık olsun diye 4 sene 1 çeyreklik açığı topladım 57 milyar dolar çıktı. Merkez Bankası rezervlerindeki artış 38 milyar dolar. Aynı dönemde net hata noksan kaleminden giriş 11 milyar dolar olmuş. Bunu rezervimizden düşelim. Etti 27. Düşülecek başka yer varsa söyleyin de Merkez'e bir yardımınız dokunsun.
Sermaye girişini hesaplayalım. 57 cari açık artı 27 milyar dolar rezervin toplamı 84 milyar. 55 dış borçtan gelmiş, 29 milyar dolarlık da mal mülk satmışız. Şimdi 100 puanlık soru 55 mi büyük 29 mu?
İşte cari açığın finansmanı da budur.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Kadayıfın altı kızardı mı?   / 27-09-2006
 Tayland'da darbe oldu derken, piyasalar kırıldı   / 24-09-2006
 AB nereye gidiyorsun?   / 22-09-2006
 DaimlerChrysler Çin'de ortak arıyor, Ford işçi çıkartıyor   / 20-09-2006
 Balık avı sezonu açıldı, yazlıkçılar yuvaya döndü   / 17-09-2006
 Rusya ihmal edilebilir mi?   / 15-09-2006
 Babacan'ın konuşacağı paneli Derviş yönetecek   / 13-09-2006
 Mortgage ile ilgili merak edilenler   / 10-09-2006
 Eylülde gel   / 08-09-2006
 Yabancı sermaye neden hizmet sektöründe?   / 06-09-2006
ŞELALE KADAK
Avrupa'daki önyargıları kırma turu
Bakalım Avrupa'nın...
ŞÜKRÜ BİNAY
Özel sektörün dış borçları
Pazar günü, uluslararası...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Piyasalar seçim nefesini ensesinde hissediyor
TBMM...
Göz ameliyatında anesteziden öldü
Göz ameliyatına alınmak için anestezi uygulandığı sırada fenalaşan üç...
Kesik baş sahnesi Bild'in manşetinde
Peygamberlerin kesik başının gösterildiği operanın iptal edilmesi...
Adım adım ilerliyor
Adım adım ilerliyor
İki ay önce SABAH'ın kamuoyuna duyurduğu, devlet zirvesinde onaylanıp...
Gençler aileden gördüğü şiddeti başkasına yapıyor
Gençler aileden gördüğü şiddeti başkasına yapıyor
17 ilde 1850 lise öğrencisi üzerinde yapılan ankete göre, gençlerin...
IMKB
E: 37.268 D:% 1,22
DOLAR
S: 1,505 D:% 0,501
EURO
S: 1,911 D:% 0,553
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu