kapat
   
27 Eylül 2006 Çarşamba
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
"YTL değer kazanmaya devam edecek"
"YTL değer kazanmaya devam edecek"

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, ''Dalgalı kur rejimi altında bu tarz oynaklıklar, gerek dışsal unsurlara, gerekse ülkemizden kaynaklı gelişmelere bağlı olarak yaşanmaktadır ve gelecekte de yaşanabilir''dedi.

Ana eğilim olarak Türk parasının değer kazanma sürecinin, aynı zamanda Türk parasının itibar kazanma süreci olduğuna işaret eden Yılmaz, şunları kaydetti:

''Bunun en önemli göstergesi ise 2002 yılından bu yana yaşanmakta olan ters dolarizasyondur. Bu kapsamda döviz cinsinden mevduatların toplam mevduatlara oranı 2001 yılındaki yüzde 56,6 oranından, 2006 yılı Ağustos ayında yüzde 36,7'ye gerilemiş, Türk parası cinsinden yatırım araçlarının toplam içindeki payı ise artmıştır.

Dalgalı
kur rejimi düzgün bir şekilde işlediği, enflasyon güvenilir makroekonomik politikalar ile kontrol altında tutulduğu, yapısal reformlara devam edildiği sürece ters dolarizasyonun ve böylece Türk parasının itibar ve değer kazanma sürecinin devam etmesi beklenmektedir.''

İSO Meclis toplantısında konuşan Yılmaz, dalgalı kur rejimi ve kur politikasının temel unsurlarına değinerek, bu kur rejimi altında, Merkez Bankasının açık veya zımni olarak döviz kurunun seviyesine ilişkin herhangi bir taahhüdü bulunmadığını, döviz kurunun bir politika aracı olmadığını söyledi.

Döviz kurlarının piyasa koşulları altında belirlenmesinin, Merkez Bankasının döviz piyasalarında hiç işlem yapmayacağı anlamına gelmediğine işaret eden Yılmaz, ''Merkez Bankası döviz piyasalarında, temel olarak iki amaçla işlem yapmaktadır. Bunlardan ilki rezerv biriktirme amacıyla, piyasada döviz arzının yüksek olduğu dönemlerde, şeffaf ve kurala bağlı yöntemlerle yaptığımız günlük döviz alım ihaleleridir. Döviz rezervimiz son dört yılda yüzde 180 oranında artarak 15 Eylül 2006 tarihi itibarıyla 56,8 milyar dolara ulaşmıştır'' diye konuştu.

Yılmaz, döviz piyasalarındaki ikinci tür işlemlerinin ise döviz kurlarında oluşan veya oluşabilecek olan aşırı oynaklıkları önlemek amacıyla, oynaklığın nedenlerini ve potansiyel sonuçlarını dikkate alarak yaptıkları doğrudan müdahaleler olduğunu anlattı.

Durmuş Yılmaz, şunları kaydetti:

''Bu müdahaleler; Merkez Bankasının döviz piyasasına girerek döviz alması veya satması şeklinde olabileceği gibi, duyuru ve sözlü uyarılarla da olabilmektedir. Ancak yaptığımız bu müdahaleler, rezerv biriktirme amacıyla yaptığımız ihalelerden farklı olarak, mekanik uygulamalar değildir. Her durum kendi koşulları altında özel olarak değerlendirilmekte ve müdahale kararı buna göre alınmaktadır.''

Yılmaz, Merkez Bankasının döviz piyasasında yaptığı bu iki tür işlemle 2002 yılından bugüne yaklaşık 43,7 milyar dolarlık net döviz alımı gerçekleştirildiğini bildirdi.

''GEREĞİNDEN FAZLA OLUMSUZ ALGILANDI''

Merkez Bankasının, döviz piyasasındaki gelişmeleri, enflasyon ve finansal istikrar üzerindeki doğrudan etkisi nedeniyle dikkatle takip ettiğine işaret eden Yılmaz, bu kapsamda finansal piyasalarda Mayıs-Haziran döneminde yaşanan çalkantıyı şöyle değerlendirdi:

''Gelişmiş ülke merkez bankalarının faiz politikaları nedeniyle, 2006 yılı ilk çeyreğinden itibaren uluslararası likidite koşullarının gelişmekte olan ülkeler aleyhine değişmesi, diğer tüm gelişmekte olan ülkeler gibi Türkiye'yi de olumsuz etkilenmiştir. Ancak, bu dönemde enflasyon, cari açık ve siyasi konularda yurt içi risk algılamalarının artması, Türkiye'de görülen etkinin diğer ülkelere kıyasla daha güçlü olmasına yol açmıştır. Bu etkilere bağlı olarak iki aylık bir süre içinde yurt dışına bir miktar sermaye çıkışı yaşanmıştır. Burada dikkat çeken unsur, bu çıkışların büyük bölümünün yerleşiklerin döviz satışlarıyla karşılanmasıdır.

Otuz yıllık enflasyonist geçmişi olan bir ülkede beklentilerdeki kırılganlığı, sadece beş yıllık bir geçmişe dayanan yapısal kazanımlarla kalıcı bir şekilde ortadan kaldırmak oldukça güçtür. Bu nedenle tüm gelişmekte olan ülkelerde finansal çalkantıların yaşandığı bu son dönemde, Türkiye'de yabancı çıkışlarından kaynaklanan kısa vadeli piyasa hareketleri, makroekonomik temellerde kalıcı bir bozulma olmadığı halde, gerğinden fazla olumsuz algılanmıştır.''

İKİNCİ DALGA SÖYLENTİLERİ

Benzer şekilde, son dönemde de ''İkinci dalga geliyor'', ''Piyasalar tekrar dalgalanacak'' söylemlerinin gündemde sıklıkla yer aldığını dikkat çeken Yılmaz, ''Daha önce de birçok defa vurguladığımız bir hususu tekrarlamakta fayda görüyorum. Dalgalı kur rejimi altında bu tarz oynaklıklar, gerek dışsal unsurlara, gerekse ülkemizden kaynaklı gelişmelere bağlı olarak yaşanmaktadır ve gelecekte de yaşanabilir'' dedi.

Bu kapsamda dalgalı kur rejimini uygulamaya başladıkları 2001 yılından bugüne kadar, Türkiye'nin toplamda 8 defa bu tarz dalgalanmalar yaşadığını ifade eden Yılmaz, ''Ancak mevcut ekonomik programa ve yapısal reformlara kararlılıkla devam edildikçe ve makroekonomik temeller kuvvetlendikçe bir yandan Türk parasının değer kazandığı ana eğilime geri dönülmüş, bir yandan da bu tür dalgalanmaların ekonomimiz üzerindeki olumsuz etkisi daha az olmuştur'' diye konuştu.

Yılmaz, dalgalı kur rejimi altında kurlardaki hareketlerin bir belirsizlik değil, risk unsuru olduğunu bu riskten korunmanın mümkün olduğunu belirtti.Merkez Bankası Yılmaz, ''Bu çerçevede tüm ekonomik birimlerin, modern risk yönetim ilkeleri çerçevesinde bilançolarındaki faiz veya kur riskine karşı kendilerini korumaları, bu tarz çalkantıların ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak bakımından büyük önem taşımaktadır. İzmir Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası bu konuda önemli bir olanak sunmaktadır'' dedi.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Aygün-Şahin atışması
 Kredi kartı faizlerinde indirim
 Borsa % 1.06 yükseldi
 Güler Sabancı: Doğu'nun kraliçesi
 Koç ve Migros hisseleri primli
 Dolar 1,5000 YTL'ye geriledi
 Türkiye'den KKTC'ye 1.8 milyar YTL hibe
 Sigortalı çalışan sayısı yüzde 9.4 arttı
 Petrol fiyatları yükseldi
 İstanbul Gold yarın borsada
 Helikopter ihalesinde teklifler alındı
 Çer çöp vitrine çıkıyor tekstili yabancı bozuyor
 Çin malları ayakkabıcıyı da çileden çıkardı
 'Cari açığı düşürmek için önlem almamız gerekiyor'
 Ziraat'te İstanbul'a gelen özel sektör maaşı alacak
 Yaz rehavetine kapılmadı ağustos ayında lider oldu
 KTHY ve Havaş'tan yer hizmeti vermek için stratejik ortaklık
 Teknoloji devi Cisco'dan 275 milyon $'lık yatırım sözü
 Türkiye rekabet liginde 12 basamak yükseldi
 Tekno şirketler 5 yılda % 600 büyüdü
 Denizbank'ın şube sayısı 2009'a kadar 500'e çıkacak
 Sektör acenteyle büyüyor
 Çiftçinin yüzü sigorta ile gülecek
 Anadolu Sigorta ilk altı ayın da lideri
 Pierre Olivier Bouee Aviva Türkiye Direktörü
 Birlik Sigorta hedeflerini tartıştı
 Tüketiciler aldatılıyor
 Samsun-Ceyhan Hattı'na Shell'de dahil olacak
 Silivri Doğalgaz deposu ekim sonunda açılıyor
 Zorlu Enerji de rüzgârcı oldu
 Yılmaz, İSO Meclisi'nde konuşacak
 ÖYK'dan Tekel'in satışına onay
 Garanti POS'tan fatura ödeme
 ABD'de tüketici güveni arttı
 Temkinli MB faizi değiştirmedi
 İhale sonrası faiz % 22.5 oldu
 HSBC'den 10 il 10 bilgisayar sınıfı
 Borusan Telekom 2 yeni hizmet sundu
 Fortis'ten memura ertelemeli kredi
 Özel sağlıkta fiyatı Maliye belirleyecek
 Ramazan öncesi gıda fiyatları yüzde 1.72 arttı
 Lafarge: İç Anadolu'daki fabrikaları satışa çıkarabiliriz
 Ev kullanıcıları virüse en açık hedef
 2010'a kadar IMF'e borç 12.6 milyar $
 350 YTL'ye web'te üniversite eğitimi
 Şirketlerden
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Gururlu, öfkeli ve suskun gazeteciler!
Bir gün Necip...
ŞÜKRÜ BİNAY
Kadayıfın altı kızardı mı?
Bu soru çoğumuza anlamsız...
ŞELALE KADAK
Vakko Hakko olarak devam edecek!
Ağır bir grip geçirip,...
II. Bayezid, Kolomb'u reddetmişti
K Amerika'yı keşfeden Kristof Kolomb yolculuğu gerçekleştirmek için...
Yeni gelinin katili çocukluk arkadaşı
Bıçaklanarak öldürülen 3 aylık gelinin çocukluk arkadaşı gözaltına...
17 yıllık eşini boşayıp sekreterle evlendi...
17 yıllık eşini boşayıp sekreterle evlendi...
AKP Gümüşhane Milletvekili Sabri Varan, biri henüz 4 yaşında olan 4...
DTP'li başkanların her sözüne 2 yıl hapis cezası
DTP'li başkanların her sözüne 2 yıl hapis cezası
Roj TV'nin kapatılmaması için Rasmussen'e mektup gönderdikleri...
IMKB
E: 36.819 D:% 1,06
DOLAR
S: 1,499 D:% -1,285
EURO
S: 1,901 D:% -1,221
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu