kapat
   
25 Eylül 2006 Pazartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
AP'de Türkiye raporu görüşülecek
AP'de Türkiye raporu görüşülecek

Avrupa Parlamentosu genel kurulu, Hollandalı Hristiyan Demokrat üye Camiel Eurlings tarafından kaleme alınan Türkiye raporunu
yarın görüşecek.

Bağlayıcı özelliği olmayan tavsiye niteliğindeki rapor, Çarşamba günü genel kurulda oylanacak.

Eylül ayı başında, Dışişleri Komisyonunda yapılan oylamada kabul edilen değişiklik önergeleriyle raporun içeriği Türkiye aleyhine sertleştirilmişti.
Kabul edilen değişiklik önergeleriyle Türkiye'nin AB üyeliği öncesinde sözde Ermeni soykırımını tanıması gerektiği öne sürülmüş ve Türkiye'nin Pontuslu Rumlara ve Süryanilere soykırım yaptığı iddia edilmişti.

Söz
konusu ifadelerin metinden çıkartılması için bazı Avrupalı parlamenterler genel kurulda yapılacak oylama için yeni değişiklik önergeleri sundular.

Sözde Ermeni soykırımın tanınmasına ilişkin değişiklik önergesinin komisyonda kabul edilmesi, Türkiye'nin sert tepsine yol açmıştı.
Bir grup Türk parlamenterler, Brüksel'e giderek bu önergelerin değiştirilmesi için yoğun lobi faaliyetlerinde bulunmuştu.

TASLAK RAPOR

Taslak raporda, Türkiye'den, reform süreci, özellikle ifade özgürlüğü, dini haklar ve azınlık hakları, sivil-asker ilişkileri, kadın hakları, sendikalar,
kültürel haklar, yargının bağımsızlığı ve reformların uygulanmasının hızlandırılması isteniyor.

Hükümetin hazırladığı 9. reform paketinin memnuniyetle karşılandığı ifade edilen raporda, yeni terörle mücadele yasasının temel hak ve özgürlükleri
kısıtlayıcı unsurlar içermemesi talep ediliyor.

"Hükümet yetkilileriyle askeri personel ve güvenlik personeline ayrıcalık yapılmadan yargı önünde herkese eşit muamele yapılması" istenen raporda, Türk Ceza Kanunu'nda "keyfi yorumlamaya uygun olduğu" savunulan 216, 277, 288, 301, 305 ve 318. maddelerin değiştirilmesi çağrısında bulunuluyor.

Taslak raporda, terör örgütü PKK sert bir dille kınanırken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen yıl yaptığı "cesaretlendirici açıklamanın ardından Türk hükümetinin Kürt sorununa demokratik çözüm araması" çağrısına yer veriliyor.

Raporda, eski Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya'nın görevden alınmasının "derin endişe kaynağı" olduğu belirtilirken, Şemdinli olaylarından sonraki gelişmelerin "Türk toplumunda ordunun rolünün yeniden canlandığını değil, devam ettiğini gösterdiği" ileri sürülüyor.

Yüzde 10 olan seçim barajının indirilmesi istenen raporda, bu sayede "Kürt partileri de dahil olmak üzere TBMM'de daha geniş temsil sağlanacağı" görüşü savunuluyor.

AB yolunda yapılan reformları yansıtacak yeni bir anayasaya ihtiyaç olabileceği görüşüne yer verilen raporda, Danıştaya yapılan saldırı da şiddetle kınanıyor.Raporun "İnsan Hakları ve Azınlıkların Korunması'' başlığı altında, AP'nin son raporundan bu yana dini özgürlükler bağlamında ilerleme sağlanmamış olmasından "esef duyulduğu" belirtilirken, Türkiye'ye dini azınlıkların ruhbanlarını eğitmede ve mülk edinmede karşılaştıkları sorunları ortadan kaldırması çağrısı yapılıyor.

Raporda, Alevilerin tanınması ve korunması istenirken, cem evlerinin de dini merkezler olarak tescil edilmesi, dini eğitimin gönüllülük esasına göre
düzenlenmesi ve sadece Sünni inancını yansıtmaması gibi talepler yer alıyor."Güneydoğu" başlığı altında terör örgütü PKK'nın saldırılarını
yoğunlaştırmasının şiddetle kınandığı raporun taslağında, terörle mücadelesinde Türkiye ile dayanışma içinde olunduğuna vurgu yapılıyor.

Raporda, Türkiye'ye "koruculuk sistemini lağvetmesi", "Kürt sorununa demokratik çözüm araması", "gözaltı ve tutuklamalarda Avrupa standartlarını uygulaması" gibi çağrılarda bulunuluyor.

"Modern, demokratik ve laik Türkiye, medeniyetlerin birbirini daha iyi anlamasında yapıcı rol oynayabilir" denilen taslak raporda, Ermenistan ile
diplomatik ve iyi komşuluk ilişkilerinin başlatılmasında Türkiye'nin ön koşulsuz olarak gerekli adımları atması ve bu ülkeyle sınır kapısını bir an önce açması isteniyor.

Türkiye'nin limanlarını Rum gemilerine açması da talep edilen raporda, "Kıbrıs (Rum kesimi) dahil tüm AB üyelerinin tanınması, müzakere sürecinin zorunlu parçasıdır" deniliyor.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Barrosso: Romanya ve Bulgaristan'dan sonra genişleme durmalı
 Papa'dan diyalog çağrısı
 "K.Irak'ta PKKlılara sığınma hakkı"
 Mardin'de çatışma: 1 şehit
 Roj TV davası yarın başlıyor
 BJK'ye 20 milyon dolar verdim
 Bombanın etkisini artırmak için büyük tüpe bağlamışlar
 Erdoğan'ın kızı dönüyor
 Asker ve ailelerinden belediyeye protesto
 Burs mülakatı kurayla
 Türk polisi ABD'ye terör brifingi verdi
 Baba Arslan emekli olmaya hazırlanıyor
 27 tonluk kamyon gecekonduya uçtu
 İETT otobüsü TIR'a çarptı: 1 ölü
 Üniversite için son başvuru
 'Modern Türkiye' öfkesi
 Kahraman dedeler Meclis'e getirilmemiş
 Fransa ve Rusya'da üç camiye saldırı
 Patlayıcı ile oynayan çocuklardan biri öldü
 Öcalan, ince karpuz diliminden şikâyet ediyor
MEHMET BARLAS
Bir yılda iki seçim siyaseti...
ERGUN BABAHAN
Ahmet Hakan
SABAH'ta yazmasını önermek için buluşmak...
UMUR TALU
Kalbimiz de inansın!
Hepimiz hayatta bir pusulamız...
ERDAL ŞAFAK
Çankaya yokuşu
Türkiye ve Fransa'da...
MEHMET ALTAN
Korkma, yürü...
Mübarek ayın gelişiyle ben en büyük...
'Savaş terörü artırdı'
ABD istihbarat örgütlerinin hazırladığı çarpıcı rapor: Irak'ın işgali...
Papa ziyareti de AP'nin raporuna eklendi
Parlamento'da yarınki Türkiye raporu görüşmesi 'Pontus ve Süryani...
Önce uçtu sonra kondu: 2-1
Önce uçtu sonra kondu: 2-1
Beşiktaş, Ankaragücü önünde maça fırtına gibi başlayıp 17 dakikada 2...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu