kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kars'ın balerin kızları
Kars'ın balerin kızları
'Kafkasya'da barış istiyoruz'
Kafkas halkları buluştu
Çocuklar diyor ki...

Kars'ın balerin kızları

Kars'ta dört ay önce başlayan bale kursunun öğrencileri, Kafkas Festivali'nde sundukları gösteriyle herkesi büyüledi. Kursun gönüllü öğretmeni Betül Karapolat, çocuklara bale öğretmek için her hafta sonu Ankara'dan Kars'a gidip dönüyor.

Kars Sanat Merkezi'nde dört ay önce başlayan ve ücretsiz olarak verilen bale kursunda 200 çocuk eğitim görüyor. Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu'nun girişimleriyle açılan sanat merkezinde 10 ayrı atölye çalışması yapılıyor, bunlardan biri de bale. Alibeyoğlu, Karslı çocukları bale ile tanıştırmak için Ankara'da 12 yıldır bale eğitimi veren Karçiçeği Bale Kursu'nun sahibi Serpil Aydoğan'la iletişim kurmuş. Serpil Hanım da 19 yaşındaki Hacettetepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı Lisans 2. sınıf öğrencisi Betül Karapolat'a belediye başkanının önerisini iletmiş. Karapolat o günleri şöyle anlatıyor: "22 Mart'ta Kars'taydım. Doğu olduğu için korkarak geldim. Balenin çok ilgi göreceğini sanmıyordum, 10 öğrencim olsun yeter diye düşünmüştüm." Ama karşılaştığı şey onu çok şaşırtmış, bale kursuna tam 200 çocuk başvurmuş. Serpil Aydoğan da baleye gösterilen bu yoğun ilgiden hem memnun, hem şaşkın: "Kars'ta her kesimden öğrencilerimiz var. Belediye başkanı köylere servis gönderip öğrenci getiriyor. Kostüm masraflarını karşılayamayan öğrencilerimizin giderlerini bile belediye üstleniyor." Kars Sanat Merkezi'nde ki bale salonu İstanbul ve Ankara'daki salonlar ile aynı kalitede. Kars Kafkas Üniversitesi içindeki konservatuarda bir bale bölümünün kurulmasının çok önemli bir adım olacağını söyleyen Aydoğan, "Hayalimiz yetiştirdiğimiz öğrencilerin kendi memleketlerinde hocalık yapması," diye konuşuyor.

AİLELERDEN DESTEK
Her hafta cumartesi günü Ankara'dan Kars'a gelen ve pazar günü dönen Betül öğretmen, çocuklarla arasında bir duygusal bağ oluştuğunu anlatıyor: "Hepsi cıvıl cıvıldı. Beş erkek öğrencim var, ki bu büyük kentlerde bile az rastlanan bir şey." 4-6 yaş arasındaki çocuklara baleyi sevdirmeyi amaçladığını ama, 6-12 yaş arası çocuklara profesyonel bale tekniğini öğrettiğini söylüyor. Her hafta uçakla gelip gitmenin kendisini hiç zorlamadığını, hatta okula gitmek zorunda olmasa Kars'ta daha fazla kalmak istediğini söylüyor: Her birinin baleye başladıktan sonra belirgin bir şekilde zarafet kazandığını ve vücutlarının esnediğini anlatıyor, "Öyle esnekler ki sakız gibiler," diye konuşuyor. Hatta ailelerden, çocukların televizyon izlerken 'kelebek oturuşu'nu çalıştıklarını, yemek yerken bacaklarını sandalyenin en üstüne koyarak oturduklarını öğrenmiş.

GÖSTERİ MUHTEŞEMDİ
172 öğrencisini dört gruba ayırmış eğitim boyunca. Her bir gruba günde bir saat ayırmış: "Saat 12.00'de uçaktan iniyorum, 12.30'dan 17.00'ye kadar ders veriyorum. Ertesi sabah 08.00'de başlıyorum, 11.00'e kadar dersimiz sürüyor. Daha sonra o günkü 12.00 uçağına yetişiyorum." Kars Kalesi'nde sundukları 50 kişilik gösteride öğrencilerinin hiç hata yapmadığını gururla anlatıyor ve balede dört ayda üç gösteri hazırlamanın çok önemli bir başarı olduğunu vurguluyor. Biri klasik, diğeri modern dans, üçüncüsü de Çanakkale türküsü eşliğinde savaş karşıtı bir gösteri sunmuşlar Karslılara ve gelen konuklara. Titizlikle hazırladığı koreografiler de yine Betül öğretmene ait. Kars Festivali nedeniyle sunacakları gösteride öğrencilerini yalnız bırakamadığı için, Ankara Devlet Tiyatrosu ile gitmek zorunda olduğu Romanya turnesine bile gitmemiş. Aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nda dans eden Betül Karapolat, ekim ayında başlayacak yeni dersler için gün sayıyor.

MÜJGÂN HALİS

DİĞER YAŞAMA DAİR HABERLERİ
 Şimdi moda küçük ve taşlı saatler
 Ortak velayet için savaşıyorlar
 SABAH Çocuk Kulübü Beyblade'in efendisini seçecek
 Justin-Robbie savaşı
 Emin adımlarla rüya kız olmaya doğru
 Türkçe müzikte yeni durak
 Sıkıntılarınızı hafifletecek
 Gökyüzüne bir adım uzaklıktaki yaylalar
 Yenidoğan bebekler özel bakım istiyor
 Dünyanın kalbi New York'ta attı
 New York Moda Haftası hakkında
 Kim, nerede, nasıl?
 Nerede kalınır, nereye gidilir?
 Defilelere davetiyesiz girmek imkânsız
 İyileşmesi size bağlı
 Genç müzisyenlerin er meydanı, MySpace
 Fotoğraflar ve şarkılar
 Herkesin bir Sezen şarkısı mutlaka vardır
 Dayanılmaz cazibe
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
PROF. DR. BENGİ SEMERCİ
Televizyon çocuk bakıcısı değildir!
Televizyon müthiş...
Bir bardak suda veya bir karış karda ölüm!..
Bir bardak suda veya bir karış karda ölüm!..
Macera tutkusu nedeniyle karlı bir doğanın içinde kaybolan iki...
Müzede lezzetli eserler de var
Sanatseverler yalnız sergiler için değil yemekleri ve manzarası için...
En süper model
Kadınların kıskandığı, aynı zamanda da hayranlık duyduğu Brezilyalı süper model...
İftarın lezzetli adresleri
Ramazan ayının gelmesiyle İstanbul'un en ünlü restoranları iftar mönülerini...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.