kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kanser olur muyum? % 99.99 cevabı var
Kanser olur muyum? % 99.99 cevabı var
Gen testi neye yarar?
Test nasıl uygulanır?

Kanser olur muyum? % 99.99 cevabı var

Geçtiğimiz aylarda ABD'de yaşanan bir olay, genetik testin önemini bir kez daha ortaya çıkardı. Ailede yaşlı pek çok ferdin mide kanserinden ölmesi üzerine 11 kuzen gen testi yaptırdı ve 'kusurlu geni' taşıdıklarını öğrendi. Önlerinde iki seçenek vardı: Ya bu kadere razı olmak ya da midelerini aldırmak! Ve onlar ikincisini seçerek bıçak altına yatmaya karar verdi. Artık mideleri olmadığı için daha az ve daha sık yemek zorundalar ama "Bu ölmekten daha iyi" diyorlar. Kuzenlerden Mike Slabaugh da şöyle konuşuyor: "Sadece hayatımız kurtulmadı. Aynı zamanda gelişti, güzelleşti. Artık bu hastalık riskini taşımadığımızı bilmek çok güzel bir duygu." Yurtdışında gen testi yaptırmak artık sıradan bir sağlık kontrolü olarak algılansa da Türkiye'de henüz o aşamaya gelinmedi. Birkaç sene önce Ankara'daki GENAR Genetik Laboratuvarı'nda ağızdan alınan doku örneğine bakılarak kişinin hastalık riskleri ortaya çıkarılmaya başlandı. Kısa süre önce de İstanbul'da aynı uygulamaya başlanan Baykent Tıp Merkezi'nden Aile Hekimi ve Yaşam Koçu Osman Bulutlar, 'GentestVital' olarak isimlendirilen analizle ilgili sorularımızı yanıtladı.

RİSK VARSA ÖNLEM DE VAR
* Test için doku örneği niye yanak mukozasından alınır?
DNA analizi genel olarak kandan yapılmaktadır. Gentest'in yanak mukozasından çalışılmasının nedeni, danışanlarımıza acı vermeden kolayca örnek alabilmek içindir. Doku örneğinin yanak mukozasından alınması sonuç güvenilirliği üzerinde bir fark yaratmaz.

* Analizlerin sonuçları ne kadar güvenilir?
Yüzde 99.99

* Bu testle kişinin mevcut kompleks hastalıkları hakkında mı bilgileniyoruz?
Gentest sadece yatkın olduğunuz hastalık alanlarıyla ilgili bilgi verir ve yatkın olduğunuz hastalıklara yakalanma olasılığınızı, yaşam tarzı müdahalesi ile azaltmaya çalışır. Biz test yaptırmak isteyenlere öncelikle bir anket doldurtuyoruz. Tüm kişisel özellikleriyle ilgili bilgileri vermelerini istiyoruz. Bu formda kişi mevcut hastalığı hakkında bilgi verdiyse, bu bilgiye dayanarak ekstra yorumlar getiriliyor ve öneriler buna göre şekilleniyor.

* Peki test yaptırmaya karar verdim ve bu anketi doldurdum. Herhangi birinin bu bilgilere hatta benim DNA sonuçlarıma ulaşması mümkün mü?
Hayır. Bizimle paylaştığınız tüm kişisel bilgileriniz (DNA örneğiniz, kimlik bilgileriniz ve kişisel sağlık bilgileriniz) çok sıkı güvenlik koşulları ile gizli tutulmaktadır. Güçlü ve uygun özel koruma ihtiyacının farkında olduğumuzdan kimsenin, sizin izniniz olmadan bu bilgilere ulaşamayacağından emin olabilirsiniz. Değerlendirmeye alınan bilgilerinizin kimliğinizden ayrıldığına emin olmak için bize gönderdiğiniz materyali öncelikle isimsizleştiriyoruz. DNA örnekleri üzerlerine etiketler yapıştırıldıktan sonra, sadece bu etiketler yardımıyla DNA'nızın size ait olduğu ispatlanabilir. Bu süreçte de laboratuvarımızda çalışan personel bile bu örneğin kime ait olduğunu bilemez. Analizler tamamlandıktan sonra örnek, fiziksel olarak yok edilmektedir. Bilgileriniz sizinle daha sonra yapacağımız görüşmeler için veri tabanlarımızda saklanır. Bilgileriniz hiçbir şekilde satılmaz ve üçüncü bir kurum veya şahsa bu bilgiler açıklanmaz. Raporunuz yalnızca bu analizi yaptırmanızda size yardımcı olan hekiminize gönderilmektedir.

* Bu testle ciddi kalıtımsal hastalıklar saptanabiliyor mu?
Hayır. Gentest kalıtımsal hastalıkları saptamaya yönelik değildir. Örneğin Huntington hastalığı, kistik fibrozis ya da orak hücre anemisi gibi tek gen defektine bağlı hastalıklar için tarama yapmıyoruz.

* Genetik değişimler endişe verici midir?
Çoğu zaman gen varyasyonlarının (değişimlerin) vücudumuz veya sağlığımız üzerine herhangi bir etkisi yoktur; hatta bazı durumlarda bu varyasyonlar yararlı bile olabilir. Bazen bir varyasyon, genin biraz değişmiş bir mesajı hücreye göndermesine neden olabilir. Yanlış mesajın alınması, hücrenin tam anlamıyla çalışmayan bir ürün -örneğin bir enzim- üretmesine neden olabilir. Bu değişik ürün, örneğin enzim, vücut için uygun olandan daha yavaş veya daha hızlı çalışabilir. Sağlıksız beslenme alışkanlıkları veya yaşam tarzı ile birlikte, böyle bir gen varyasyonu kişiyi sağlık sorunlarının gelişmesine daha yatkın yapabilir. Var olan genetik varyasyonları hesaba katarak yapılan önerilerle, sağlığınızı koruyabilir ve geliştirebilirsiniz.

HEKİMİN İSTEMİ OLMALI
* Gentest'i bir hekime ihtiyaç duymadan yaptırabilir miyim?
Türkiye'de hayır. Biz genetik yapı ile ilgili bilgilerin, kişilere, bu konuda özel bir eğitim almış hekim aracılığı ile ulaştırılmasının doğru olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle yetkili bir hekimin istemi olmadan Gentest yaptırmanız mümkün değildir.

* Genetik analizleri ilerleyen yaşlarda tekrar yaptırdığımızda sonuçları değişik çıkabilir mi?
Genetik bilgilerimiz çevresel etmenlerden bağımsızdır ve değişmez. Bu sebeple genetik analiz hayatınızda bir defa yaptıracağınız bir testtir. Ancak yaşam tarzınızdaki değişiklikleri takip ederek yaşamınızın genlerinize uygun olup olmadığını denetlemelisiniz.

* Beslenme ve yaşam tarzımızı Gentest önerilerine göre düzenlediğimizde genetik yapımız değişiyor mu?
Hayır, genetik yapınız değişmiyor. Ancak vücudunuzdaki biyolojik süreçlerdeki olumsuzluklar düzeliyor. Ayrıca genlerinizin aktif ve sağlıklı olması sağlanıyor.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Ramazan sofranızı bilimsel kurun
 Peeling mevsimindeyiz: Bebek tenine dönüş
 Ramazanda su kaybeden cilt daha fazla özen ve nem ister
 Sonbahar geldi diye canınız sıkılmasın
 Kanser olur muyum? % 99.99 cevabı var
 Yogaya başladılar Einstein gibi oldular
 Başka doktora gitme hakkınız var
 Öğretmenin gözünü bağırsak ilacı açtı
 Aromaterapinin sihirli dünyasıyla rahatlayın
 Ailenizin doktoru
 ABD'deki ameliyathanede İbo'nun türküsünü dinledik
 Öğle uykusu insanın ömrüne ömür katıyor
 Kalp krizi ağrılarla 'geliyorum' der!
 26 saat ameliyat oldu önce saçını sonra eşini değiştirdi
 Hayatı canlandıran sebze ve meyveler
Yalnız 'ilk yapana' tasarımcı dersen, öylesi Türkiye'de yok!
Yalnız 'ilk yapana' tasarımcı dersen, öylesi Türkiye'de yok!
Bahar Korçan, İdil Tarzi, Hakan Yıldırım gibi tasarımcılar birleşmiş...
Bizimkiler de veto ediyor
Bizimkiler de veto ediyor
Aşırı zayıf mankenlere getirilen podyum yasağı 'sıfır beden'...
Pırlanta ve güzellik buluştu...
Pırlanta ve güzellik buluştu...
Ramazan arifesinde davetlerin yoğunluğu nedeniyle bir gecede birkaç...
'Boyum 10 cm daha uzun olsaydı iyi olurdu'
'Boyum 10 cm daha uzun olsaydı iyi olurdu'
Son albümünde en güzel kadın şarkılarını söyleyen Levent...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.