kapat
   
24 Eylül 2006 Pazar
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
ABD Bakan tutukladı

Venezuela Dışişleri Bakanı Nicolas Maduro, New York'tan Venezuela'ya dönüş yapacağı sırada, tutuklandı. Havaalanındaki güvenlik görevlileri tarafından uçak bileti ve seyahat belgeleri elinden alınan Maduro'nun uzun bir süre sorgulandı. Ancak durumun açığa kavuşması üzerine ABD tarafı Maduro'dan özür diledi.

BM Genel Kurulu'na katılmak üzere geldiği New York'tan Venezuela'ya dönmek üzere John F. Kennedy Havaalanı'na geçen Venezuela Dışişleri Bakanı Nicolas Maduro'nun seyahat hakkı, güvenlik güçleri tarafından geçici bir süre elinden alnıdı. Seyahat belgeleri ve uçak biletine el konulan Maduro, uzun bir süre bir odada bekletildi ve sorgulandı. Venezuela Televizyonu ile telefon bağlantısı kuran Maduro, "Bir odada yaklaşık 1 saat 40 dakika tutuklu kaldım. Daha sonra BM Temsilcimiz Francisco Arias Cardenas'ın girişimleri oldu" şeklinde konuştu. Maduro, "Durumu ABD hükümetine haber verdim ve BM Genel Sekreteri Kofi Annan'dan bu konu hakkında soruşturma başlatmasını istedim. ABD hükümetinden uluslararası haklara saygı göstermesini talep ediyorum" dedi. Bu arada Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, tutuklamanın 4 Şubat 1992 yılında Venezuela'da yaşanan darbede Maduro'nun isminin de yeralamsı sebebiyle gerçekleştirildiğinin iddia edildiğini ancak Maduro'nun söz konusu darbe ile bir ilgisinin bulunmadığını söyledi. Chavez, "Öyle görünüyor ki Maduro, 4 Şubat sebebiyle listeye alınmış durumda ancak onun bu olaylarla bir ilgisi yok" dedi.

Dışişleri
Bakanı Maduro olayı anlatırken, "Görevlilere, dışişleri bakanı olduğumu söylediğimde, durum daha da kötüleşti, bana hakaret etmeye ve bağırmaya başladılar. Olay yerine gelen bir polis memuru, bizi tehdit etti" ifadelerini kullandı. Venezuela Devlet Başkanı Yardımcısı Jose Vicente Rangel ise olayın, Chavez'in Çarşamba günü BM Genel Kurulu'nda ABD Başkanı hakkında söylemiş olduğu "şeytan" nitelendirmesi ile bağlantılı olduğunu öne sürerek, "Maduro'nun statüsündeki bir kişiye yönelik benzer bir uygulama ne görülmüş, ne de duyulmuştur. Bu Dışişleri Bakanı Maduro'ya bir saldırıdır" şeklinde konuşmuştu.

Olayın kamuoyuna yansıtılmasının ardından görevlilerin bilet ve seyahat belgelerini kendisine geri verdiğini söyleyen Maduro, daha sonra yaptığı basın açıklamasında, dövülmekle tehdit edildiklerini vurguladı. Olayın duyulması ile birlikte ilk olarak Latın Amerikalı üst düzey bir diplomat olan Thomas Shannon'dan bir telefon aldığını kaydeden Maduro, Shannon'un olay karşısında oldukça şaşırdığını ifade ettiğini bildirdi. Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin olay yerine gelmelerinin ardından sorunun çözüme kavuşacağını düşündüğünü söyleyen Maduro, "Yetkililer geldiklerinde bacaklarımızı aralayıp, ellerimizi duvara yasladık ve polis üzerimizi aradı", "BM Genel Sekreteri Kofi Annan, olayı incelemek üzere bir grup avukat görevlendirdi" dedi.

Maduro, olayı, uluslararası yasalara karşı bir saldırı niteliğinde ve utanç verici olarak tarif ederken, bu durumun Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez'in BM Genel Kurulu'nda ABD Başkanı George W. Bush hakkında "şeytan" ifadesini kullanması ile bağlantılı olduğunu öne sürdü. Bu arada ABD İç Güvenlik Bakanlığı, Maduro'nun açıklamalarını yalanlayarak, bu yönde bir eylemin söz konusu olmadığını açıkladı. Ancak ABD Dışişleri Bakanlığı daha sonra yaptığı açıklama ile olayı doğruladı ve Maduro'dan özür diledi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Gonzalo Gallegos, "Bakanlık Venezuela Dışişleri Bakanı Nicolas Maduro'ya yönelik olarak New York'taki John F. Kennedy Havaalanı'nda yaşanan olayı doğruluyor" diyerek, bakanlığın bu konu sebebiyle derinden üzüntü duyduğunu, başta Maduro olmak üzere Venezuela hükümetinden de özür dilendiğini dile getirdi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Time: Ladin ağır hasta
 Esad: Silah Hizbullah'ın hakkı
 ETA: Savaşa devam
 'Bin Ladin tifodan öldü'
 Türk rehinenin katili yeni lider El Masri'ymiş
 Türk adaylar Ermeni lobisine yenik düştü
 'Türk terörist' saldıracaktı
 Tehdidi ilk kez duymuş!
 Kadın siyasiler moda için poz verdi
 Silah seslerine rap'le cevap
 'Ölüm mangaları intikam için katletti'
 Karnını yarıp bebeğini çaldı
 Arnold'dan hayvanlar için yasa
 Kadın uzay turisti fezada bile çalıştı
 Kuşların atası dört kanatlıymış
 Prens Charles'ın yumurta tutkusu
 Ölü embriyodan kök hücre yapıldı
 Güneş'i gözleyecek
SOLİ ÖZEL
Geleceği düşünmek
Kendine kendi hakkında yalan...
Kusursuz fırtına: 3-1
Kusursuz fırtına: 3-1
Trabzon, G.Saray karşısında 'Karadeniz Fırtınası' gibiydi. Ersen (2)...
Hakan sezonu açtı
Hakan sezonu açtı
Şükür, sezonun ilk golünü atıp lig tarihindeki 235. golüne ulaştı.
Kemençe çaldı, CHP ile Denktaş'a çattı
Kemençe çaldı, CHP ile Denktaş'a çattı
301. maddedeki değişikliğe karşı dokunulmazlık yasasını öneren CHP'ye...
Papa daha güvenli diye Vatikan Elçiliği'ni seçti
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in davetlisi olarak kasım ayı...
Iğdır'da minibüste bomba patladı: 5'i polis 17 yaralı
Kent merkezinde dün akşam bir minibüse PKK tarafından yerleştirildiği...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu