kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
En iyi karaciğer ilacı günde 2 elma!
En iyi karaciğer ilacı günde 2 elma!
GÜNAYDIN ABD'nin Wisconsin Üniversitesi'nde...
Karaciğeri korumanın formülü
Alkol+vitamin= Karaciğer yetmezliği

En iyi karaciğer ilacı günde 2 elma!

Vitaminlerle birlikte grip ilacı ve antibiyotik almanın ölümcül bir hata olabileceğini unutmayın. Böyle bir hata, aniden karaciğer yetmezliğine neden olabilir. Alkol aldıysanız, vitamin dahil her türlü ilaçtan uzak durun. İçkiyi fazla kaçırdığınızı ve karaciğerinizi yorduğunuzu düşünüyorsanız, siz en iyisi o gün bol bol elma yiyin.

Amerika'nın en fazla karaciğer nakli yapan merkezlerinden biri Wisconsin Üniversitesi... Üniversitenin en ünlü karaciğer uzmanlarından Prof. Dr. Aleks Musat, karaciğeri korumanın en iyi yollarını anlattı:

* Kişi, alkolün karaciğerine zarar verip vermediğini anlayabilir mi? Alkolün karaciğere verdiği zarar geç fark edilir. Karaciğer hastalıklarında genellikle, karaciğer hücrelerinin yaklaşık dörtte üçü hasar görmeden bir şikayet ortaya çıkmaz. Dolayısıyla böyle bir şikayet ortaya çıktığında yapacak fazla bir şey yoktur. Karaciğer hastalıklarının başlıca belirtileri; yorgunluk, halsizlik, iştahsızlık, enfeksiyonlara karşı direnç düşüklüğü, sarılık (cildin ve göz aklarının sarı renk alması), karın boşluğunda sıvı toplanması, adale erimesi, sindirim sisteminden ciddi kanamalar varis kanaması), beyin ve böbrek fonksiyonlarında bozukluklardır. Olay kalıcı hale gelmeden erken fark edilir ve alkol kesilir ise karaciğer hücreleri kendini yenileyebilir. Böyle bir kalıcı karaciğer hasarının oluşabilmesi için yıllarca 8-10 yıl) devamlı ve belirli bir miktarın üzerinde alkol almak gerekir. Bugün dünyada bir zamanlar 'çiçek çocukları' olarak tanınan neslin çoğu siroz hastası oldu. Ama yine de her durumda alkolün kesilmesi, karaciğer fonksiyonlarında belirgin düzelme ile sonuçlanır. Alkol alacaksanız mutlaka ölçülü davranmanız gereklidir.

* Sizce karaciğer hastalıklarından korunmanın en iyi yolu, alkolsüz bir hayat mı? Az alkollü bir hayat. Karaciğer hastalığı olanlar, Hepatit B ve C'si bulunanlar, içki içmesinler. Ama onun dışındaki insanları tamamen alkolden uzak tutmak çok gerçekçi bir şey değil. Alkol, kalp için zararlı değil, hatta bazen doktorlar tarafından öneriliyor. Bira, şarap ve rakı, bir duble içildiği zaman aynı alkolü içerirler. Bir kadehten fazlası karaciğeri yorar ve hastalıkları tetikler. 10 yıl boyunca günde 80 gramın üzerinde alkol kullanımı riski artırır. Alkolün günde bir kadehten fazla tüketilmemesi gerekiyor. İki kadehin üstü karaciğer yağlanmasına yetiyor ve tehlike oluşturuyor. Düzenli ve uzun süreli alkol tüketenlerde, karaciğer hastalıklarının oluşma riski artıyor. Karaciğere, alkolle aynı zararı fazla kilolar da verebilir. Hele de şişmanlık ve içki birleşirse; işte o zaman karaciğer için tehlike başlıyor. Fazla kilolu olanlarda (Beden Kitle İndeksi 28- 30'un üzerinde olanlar), karaciğer yağlanması gibi, karaciğer hastalıkları riski daha fazla. Bu nedenle, fazla kilolardan kurtulmak, karaciğeri koruyan faktörlerden.

VİTAMİNİ SEBZEDEN ALIN

* Karaciğer hastalıkları kadınları mı, erkekleri mi daha fazla etkiler? Kadınların alkole bağlı karaciğer hasarı açısından daha duyarlı olduğu bilinmektedir. Kadınların karaciğeri çok daha duyarlı olduğu için hasar alması çok daha kolaydır. Ayrıca alkol ile birlikte ilaç kullanılması durumunda alkolün karaciğere vereceği zarar artabilir. Bu nedenle, eğer ilaç alırken alkol alacaksanız, konuyu mutlaka doktorunuza danışınız.

* Karaciğer sağlığı açısından beslenmede nelere dikkat etmeliyiz? Sebze ağırlıklı beslenme, karaciğeri koruyor. Bazı karaciğer hastalıklarında destek tedavi olarak silmarin ve meyan kökü, etkisi ispatlanmış maddeler olarak öneriliyor. Özellikle erkeklerde fazla kırmızı et tüketimi, demir birikimini artırarak karaciğerde risk oluşturuyor. Yağ ağırlıklı beslenme de karaciğer yağlanmasını artırıyor. Bu nedenle zeytinyağı kullanılan ve daha çok sebzeye dayanan Akdeniz ve Ege mutfakları öneriliyor. Ayrıca meyveler arasında elma; karaciğer için son derece önemli ilaç niteliğindedir. Günde iki elmayı kabuklarıyla birlikte yemeyi alışkanlık haline getirerek sağlığınıza büyük bir iyilik yapmış olursunuz.

ESRA TÜZÜN

DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Kanser olur muyum? % 99.99 cevabı var
 Yogaya başladılar Einstein gibi oldular
 Başka doktora gitme hakkınız var
 Öğretmenin gözünü bağırsak ilacı açtı
 Aromaterapinin sihirli dünyasıyla rahatlayın
 Ailenizin doktoru
 ABD'deki ameliyathanede İbo'nun türküsünü dinledik
 Öğle uykusu insanın ömrüne ömür katıyor
 Kalp krizi ağrılarla 'geliyorum' der!
 26 saat ameliyat oldu önce saçını sonra eşini değiştirdi
 Hayatı canlandıran sebze ve meyveler
 Tırnak mantarı bir türlü iyileşmiyor
 En iyi karaciğer ilacı günde 2 elma!
 Bahanelere son egzersize devam
 Sağlık hakkı
ELVAN DEMİRKAN
Sigara içmek şahane!
Evet sigara içmek şahane! Ama...
Savaş sanatları ile bunalımını yendi
Savaş sanatları ile bunalımını yendi
'Zerda' dizisiyle tanınan Evrim Evrim Solmaz Solmaz, kendini...
Efsun'un ilk albümü çıktı
Efsun'un ilk albümü çıktı
Yeni bir grup daha müzik dünyasına adım atıyor. İsmi Efsun. 'Duy...
'Oryantal Star'da büyük final bu gece!..
'Oryantal Star'da büyük final bu gece!..
Başladığı günden bu yana reyting listelerini altüst eden 'Oryantal...
Artık kartvizitlerinde modacı  yazıyor
Artık kartvizitlerinde modacı yazıyor
Eski manken, ev hanımı, sosyal yardım kampanyalarının övnde gelen...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.