kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ali Poyrazoglu @ SABAH
 

Siyasetin önünü açacak tek yol: Futbol

Geçen hafta demiştim ki; "Futbolun politikası olduğuna göre politikanın futbolu niye olmasın?" Öyleyse neden politika bu kadar iç içe olduğu futbolun daha geniş kitlelerce izlenen gösteri biçimine dönüşüp kendini yenilemesin ki? Kötü futbol gibi kötü siyaset de iç karartıyor. İnsanlar artık tekdüze siyasetten ve siyasilerden bunaldı; sıkıldı, hafakanlar bastı. Çağımız show-bussiness- eğlence endüstrisi çağı olduğuna göre ve televizyonlarda geniş kitleler tarafından, büyük dikkatle izlenen programlar futbol karşılaşmaları olduğuna göre, niçin Meclis görüşmeleri de futbol karşılaşmaları kadar keyifle ve merakla izlenecek hale getirilmiyor?

MECLİSTE FUTBOL KURALLARI OLSA
Halkımızın oy verdiği, bütün sülalelerinin sağlık masraflarını karşıladığı, sürekli birbirleriyle tepişmelerini, itişmelerini izlediği vekillerini, kuralları saptanmış dürüst bir oyunda izlemek hakkı yok mu? Bence en kısa zamanda Meclis salonu bir futbol sahasına dönüştürülürse ülkenin bütün sorunları kısa zamanda hallolur; üstelik politikayla ilgilenmeyen genç insanlar da ilgilenmeye başlarlar. Sonra milletvekilleri de partiden partiye geçerken hakları olan gerçek transfer ücretlerini de açıkça alırlar; milletvekillerinin bonservis ücreti de partisine ödenir, böylece partilerin Hazine yardımına gereksinimi de ortadan kalkar. Ayrıca Meclis'te ülke sorunları için yapılacak karşılaşmalar naklen, tercihen bir şifresiz kanaldan yayımlanırsa bundan da bir gelir elde edilir. Saha kenarına ve oyuncuların formalarına alınacak reklamlar, takımları destekleyen sponsorların katkıları... Partiler doğal olarak piyasaya kendi parfümlerini sürecekler, bayrak, takke, fular satışından elde edilecek gelirler de var... Bu değişiklikten sonra milletvekillerinin de durumu iyice düzelecek, gelirleri artacak, maaşlarının yanında alacakları harcırahlara bir de gol ve galibiyet primleri de eklenince ek iş olarak bakanlıklarda dosya takip etmekten kurtulacaklar. İyi performans gösteren, geceleri barlarda, pavyonlarda dolaşmayan, mankenlere takılmayan, form tutup sürekli gol atan milletvekillerinin durumları iyice parlak olacağı için halkın bir yarısı çoluğunu çocuğunu okutmaktan vazgeçip futbolcu yapmaya çalışırken, öbür yarısı da milletvekili yapmaya çalışır ki, bu da siyasete ilgiyi artırır.

ARTIK PİNEKLEMEK YOK
Böyle bir değişim liderler sultasının da sonu olacaktır ister istemez. Kendinize yakın olan, canınızın çektiği birini sırf size çok sadık olduğu için milletvekili yapabilirsiniz; ama bu uygulamada seçilen kişinin Meclis sahasında performans göstermesi gerekecektir. Eskiden olduğu gibi canı istediği zaman Meclis'e uğrayıp koltuğunda pinekleyemez. İşe yaramayan, performansı düşük oyuncuyu hangi teknik direktör takımda tutar? Demek ki artık lider canının istediğini seçtiremez. Aslında bu uygulama liderlerin de işine gelecektir. Artık seçilenler Meclis'e uğramama alışkanlıklarını sürdüremezler. Hangi konu için maç yapılacaksa önceden antrenmanlara gelecekler, takım oyunu oynayabilmek için liderden taktik alacaklar, hazırlanacaklar, lider stratejiyi saptayacak ve maça çıkılacak... Böylece muhalefet ve iktidar takımları, halkın futbolu politikadan daha büyük bir ilgiyle izlediğinin bilincinde olarak, işi ciddiye almış bir şekilde maça çıkar, kim yenerse, o konuda onun dediği dedik, hakemin de öttürdüğü düdük olur!.. Ancak bu şekilde huzura, refaha ve uyuma kavuşur ülkemiz... Peki, "Ya muhalefet ve iktidar önemli bir konuda halkın yararını göz önüne alır da anlaşırsa, ya uyum sağlanırsa, ya maça gerek kalmazsa ne olur?" diyorsanız, ben de derim ki; "O zaman halk 40 yılda bir kere de olsa maçı kazanmış olur." Futbol yirmi iki şortlu oyuncunun topa duydukları aşkı onu tekmeleyerek açığa vurmaları değil mi? Eh politikacılarımız da demokrasiyi ve cumhuriyeti niye bu kadar tekmeleyip aralarında yuvarlıyorlar sanıyorsunuz? Aşktan...

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Sor bakalım kendine...   / 16-09-2006
 Ah ulan ben sağ olacaktım ki...   / 09-09-2006
 Günümüzün Romeo-Juliet'i...   / 02-09-2006
 Beleş tatil, sakın kaçırmayın!..   / 26-08-2006
 Yaşasın sanat   / 19-08-2006
 Kabahat sayın halkımızda...   / 05-08-2006
 Siyasetin önünü açacak tek yol: Futbol   / 29-07-2006
 İnsan sadakatinin krallığı...   / 22-07-2006
 Leylek havada   / 15-07-2006
 Döve döve getiririz!   / 24-06-2006
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
FİLİZ AKIN
Kanser hakkında önemli bir kongre
Kanser nedir?...
ALİ POYRAZOĞLU
Kapının arkasında ne var?
Yurttaşların seslerini...
Müzede lezzetli eserler de var
Sanatseverler yalnız sergiler için değil yemekleri ve manzarası için de sık sık...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.