kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Gökyüzüne bir adım uzaklıktaki yaylalar
Gökyüzüne bir adım uzaklıktaki yaylalar
Yayla âşıklarını tanıyın
Evin konuk odası var
Bunları kaçırmayın!

Gökyüzüne bir adım uzaklıktaki yaylalar

Hemşin yaylaları; buzul gölleri, taş köprüleri, tarihi kaleleriyle yıllardır hem Karadenizlilerin hem de alternatif tatil yapmak isteyenlerin vazgeçemedikleri bir doğa harikası.

Yüzyıllardır süren yayla geleneği, inek ve öküzlere geniş otlaklar bulmak için başladı. Kış için toplanacak kuru otlar da karın geçit vermediği günlerde yaşam garantisi demekti. Bir geceyi yolda konaklayarak katırlar ve atlarla süren yolculuklar, yerini dizel motorlu araçlara bıraktı. Elektrik kimi yaylalara gelmiş olsa da dolunay zamanı yıldızlar, elle uzansanız tutulacak yüksekliktedir. Hemşin yaylaları; buzul gölleri, taş köprüleri, tarihi kaleleri, Osmanlı mezar taşları, muhlaması ve alabalıklarıyla sizleri bekliyor.

AL YANAKLI ÇOCUKLAR
Şimdi çantanıza akşamları sıcak tutacak eşyaları ve yağmurluğunuzu koyun. Palovit, Balovit (Bal), Hamlakit, Hapivanak, Elevit ve Televit yaylalarına yolculuğa çıkın. Hapivanak, Kaçkarların eteklerinde derelerin doğduğu pınarlara eşlik eden geniş otlaklara sahip bir Hemşin yaylası... Sütünden, kaymağından en çok da güneşinden kırmızı yanaklı yayla çocuklarının bulunduğu 2 bin 500 metrelik rakımdan aşağıya doğru uzanır. Kızaran yanaklar, açılan iştahın da işareti olarak kabul edilir. Aşağı doğru dereyle kıvrılıp indikçe Palovit Yaylası karşınıza çıkar. Otlaklar genişler, derelerin buluşmasıyla coşan dere, Hamlakit Yaylası'na doğru koşar. Yaz kış eksik olmayan duman (sis demek aklınıza gelmez buralarda) rüzgârı arkasına alır, aşağı yukarı gider gelir. Duman içinde yağmur çiselerini taşır. Kışın, yayla sevdalısı olanlar bile kardan evlerine giremez. Kar, yayla evlerinin boyunu çoktan aşmıştır. Doğa yürüyüşlerinin tapınağı dağlar, buzul gölleri, Ayder kaplıcaları, ormanları, Zil Kale, 400 yıllık taş köprüleriyle Hemşin, eşsiz güzelliklerini turistlere cömertçe sunuyor. 2 bin metreden yükseğe çıktıkça orman yerini yayla çiçeklerine, çiçeklerle beslenen arılara ve meşhur bal peteklerine bırakır. Eğer nefesiniz kuvvetliyse 2 bin 500 metre yükseklikte hodeçur çiçeklerine (Altın renkli çiçeğin pek çok solunum hastalığına iyi geldiği söylenir) buzul gölleri, yalçın kayalar, dağ keçileri ve atmacalar eşlik eder. Bulutlar ayaklarınızın altında pamuk tarlası gibi serilir. İşte ben buraları çok küçük yaşlarda 'Babamın ve annemin yaylaları' diye öğrendim. Rize'nin Pazar ilçesinden haftanın belli günlerinde, Hemşin yaylalarına minibüsler kalkar. Köylerden gelen yolcular, Pazar'dan satın aldıkları yiyecekleri minibüse taşır ve Çamlı Hemşin yolundan Polovit Yaylası'na beş saatlik yolculuk başlar. Fırtına Deresi yol boyunca size eşlik eder. Çat Köyü'nde mola verip çay içip alabalık almak âdet olmuştur. Balık tutmak için hazırlığınız yoksa güzel bir ziyafet çekebilirsiniz. Yol boyunca tarihi Zil Kale ve Şenyuva Köprüsü'nde yürümemek, uçurumların fotoğrafını çekmemek olanaksız. Elevit Yaylası'ndan sonra dağların zirvesine doğru yolculuk başlar. Eğer çevreyi duman kaplamamışsa, dağların zirvesinden manzara büyüleyicidir. Televit Yaylası'nı sağınıza alıp dereden geçince Televit Boğazı'na Kaçkar Dağları'nın karşısına tırmanış başlar. Boğazdan Palovit Yaylası'na duman içinde kıvrılarak inersiniz. Duman çözülünce, Palovit Yaylası evleri karşınıza çıkar. Vadiye inip yukarı giderseniz Hapivanak, aşağıya devam ederseniz Hamlakit Yaylası'na ulaşırsınız.

Timur SIRT

DİĞER YAŞAMA DAİR HABERLERİ
 Kars'ın balerin kızları
 Şimdi moda küçük ve taşlı saatler
 Ortak velayet için savaşıyorlar
 SABAH Çocuk Kulübü Beyblade'in efendisini seçecek
 Justin-Robbie savaşı
 Emin adımlarla rüya kız olmaya doğru
 Türkçe müzikte yeni durak
 Sıkıntılarınızı hafifletecek
 Yenidoğan bebekler özel bakım istiyor
 Dünyanın kalbi New York'ta attı
 New York Moda Haftası hakkında
 Kim, nerede, nasıl?
 Nerede kalınır, nereye gidilir?
 Defilelere davetiyesiz girmek imkânsız
 İyileşmesi size bağlı
 Genç müzisyenlerin er meydanı, MySpace
 Fotoğraflar ve şarkılar
 Herkesin bir Sezen şarkısı mutlaka vardır
 Dayanılmaz cazibe
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
PROF. DR. BENGİ SEMERCİ
Televizyon çocuk bakıcısı değildir!
Televizyon müthiş...
Bir bardak suda veya bir karış karda ölüm!..
Bir bardak suda veya bir karış karda ölüm!..
Macera tutkusu nedeniyle karlı bir doğanın içinde kaybolan iki...
Müzede lezzetli eserler de var
Sanatseverler yalnız sergiler için değil yemekleri ve manzarası için...
En süper model
Kadınların kıskandığı, aynı zamanda da hayranlık duyduğu Brezilyalı süper model...
İftarın lezzetli adresleri
Ramazan ayının gelmesiyle İstanbul'un en ünlü restoranları iftar mönülerini...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.