kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Gel kim olursan ol gel Konya'nın aşına gel!
Gel kim olursan ol gel Konya'nın aşına gel!
'İki tuzlu, bir tatlı' lezzeti
Üşenmedi Kanada'dan geldi!
'Ateşbaz-ı Veli benim pirimdir'
Mevlevi sofra adabı

Mevlana badem helvası severdi

Amerika'da yayınlanan Saveur dergisine konu olan, yemek kitabı Oscar'ı sayılan Gourmand Ödülü'nü kazanan Konyalı gurme Nevin Halıcı, hayatını Türk kültürünü dünyaya tanıtmaya adamış. Hiç evlenmeyen Halıcı "Mevlana da bir gurmeydi," diyor.


Gel kim olursan ol gel Konya'nın aşına gel!

Ünü dünyaya yayılsa da Türkiye'de yeterince tanınmayan Konyalı gurme Nevin Halıcı, bu ay Saveur dergisine konu oldu. Yemek kitabı Oscar'ı sayılan Gourmand Ödülü de kazanan Halıcı ile Konya'da tarihi bir lezzet turuna çıktık.

Yolu Konya'dan geçenlere iki şey önerilir: Mevlana Müzesi'ni ziyaret ve etli ekmek. Konya'ya ilk 2001'de gittim ve bu önerilerin ikisini de gerçekleştirdim. Adana'nın çiğ köftesi, Tokat'ın kebabı gibi Konya mutfağı denilince de aklımda sadece etli ekmek kaldı. Konyalı bir emekli öğretmen hanımın Mevlevi yemekleri kitabı yazdığını, 2005'te Sufi Cuisine adıyla İngiltere'de yayınlandığını, bu yıl Amerika'da hazırlanan en ünlü yiyecek-içecek dergisi Saveur'ün eylül sayısında, hakkında 10 sayfalık bir yazı çıktığını, yazı için Margo True'nun iki kez Konya'ya geldiğini ve bir de yemek kitapları Oscar'ı sayılan Gourmand Ödülü'nü kazandığını öğrenince de ilk uçakta Konya'ya gitmeye karar verdim. Bunu duyan arkadaşlarımın da ilk söyledikleri yine aynı şey oldu: "Etli ekmeğini ye." "Hayır," dedim, "bu kez etli ekmek yemeyeceğim. Selçuklular'ın toprağı, Mevlana'nın şehri Konya'dan Mevlevi yemekleri kitabı çıkıyorsa, Mevlana ne yemişse, onu yiyeceğim." Halıcı, bizi evinde Türkiye'nin yedi bölgesinden yiyeceğin yer aldığı kahvaltı masasıyla karşıladı. Yanında kitabını okuyup Kanada'dan sırf Konya yemeklerini tatmak için gelen Marcello di Cintio da vardı. Masada neler olduğunu anlatmaktansa Nevin Hanım'ı tanıtmayı tercih ediyorum, zaten merak edip Konya'ya giden herkese kapısı açık...

KENDİNİ KÜLTÜRE ADAMIŞ
Nevin Halıcı, Erzurumlu dindar bir babanın, Vanlı bir annenin emekli öğretmen kızı. Beslenme alanında doktorası var. 45 yaşında dil eğitimi almak için bir yıl İngiltere'de kalmış. Son 20 yıldır da kendini Türk mutfağını ve kültürünü dünyaya tanıtmaya adamış. Hiç evlenmemiş. "Evlenseydim bu kitapları yazamazdım," diyor. Ağabeyi Feyzi Halıcı'nın 1950'lerde başlattığı Mevlana'yı anma törenleri ve 1970'lerdeki yemek kongreleri, dünyanın her yerinden ziyaretçiyi Konya'ya çekmiş. Ege, Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde yaptığı araştırmalarla birçok yemek kitabı hazırlamış. Siniden Tepsiye, Selçuklu Yemekleri, Geleneksel Konya Yemekleri bunlardan sadece birkaçı. Konya'nın zengin mutfağını, çocukken annesi ve arkadaşlarının yaptıkları yemeklerle keşfeden Halıcı, o yılları özlemle anlatıyor: "67 yaşındayım. 1950'lerde ilkokuldaydım, annemin arkadaşları resim gibi harikulade yemekler yapardı. O zaman kadınların kendilerini sosyal olarak gösterme aracı yemekti. Bir gün annemin arkadaşlarından çok yetenekli bir teyze öldü. 'Bu yemekler kaybolacak,' diye düşündüm ve kaydetmeye karar verdim.'' Mevlevi eserlerini okurken de gül reçeli ve badem helvasını çok seven Mevlana'nın söz ettiği yemeklerden hâlâ Konya'da yapılanları seçerek "Hayatta yaptığım en güzel şey," dediği kitabını yazmış. "Hamdım, piştim, yandım. Bütün ömrüm bu üç sözcükten ibarettir," diyen Mevlana'nın felsefesini açıklarken kullandığı yemek terimlerinden hazırladığı kitabı, geçen yıl İngiltere'de Sufi Cuisine adıyla basılmış. "Mevlana, tanrıya ulaşmadaki en önemli sözcüklerini yemekle verir. Tutmaç çorbasından bahseder, evimde yapılır. Mevlana'nın en sevdiği yemek badem helvası da Konya'da yapılır.'' Nevin Halıcı'nın Sufi Cuisine kitabı, yakında Hay Kitabevi'nden Türkçe'ye de kazandırılacak.

Figen YANIK

DİĞER HOBİ HABERLERİ
 Senaryo hiç şakaya gelmez
 Orangutanlar ve çay poşetleri
 Devlerin galibi Alfa Romeo yatı
 Efsane Fokker jetle geri döndü
 Lufthansa uçuşları artıyor
 Amerika ve Kanada ucuzladı
 Türk'ün otomobille imtihanı
 Uçakta sinema dönemi
 Airbus A380'ne yeni başkan
 Kısa...kısa...kısa...
 CeBİT'te yılın 'en yeni'leri
 Erkekler de mücevher takar
 Kuleden kokpite kaçış
 TAV markası İzmir'de
 Kısa...kısa...kısa...
 Rembrandt 400 yaşında
 Büyük Nefes Köyü açık hava müzesi gibi
 En büyük, en lüks jet yakında gökyüzünde
 Geleceğin uçaklarında tatlı rekabet
    Pazar Sabah Yazarlar
    Güncel
  » Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
GÜLSE BİRSEL
Orangutanlar ve çay poşetleri
Amerikan okuyucusu,...
TURGAY NOYAN
Devlerin galibi Alfa Romeo yatı
Dünyanın en büyük yarış...
GÜNTAY ŞİMŞEK
Efsane Fokker jetle geri döndü
Hollanda'nın efsanevi...
Afganistan insanın içini yakıyor
Afanistan'da iki buçuk yıldır devam ettirdiği Nato Yüksek...
'Tarihin pususuna yatmış son fedaiyim'
Hidayete ermek şöyle dursun, tarihin ondan kurtarıcı rolü beklediği...
Cemaat ve ardındakiler
Nurculuk'un kurucusu Bediüzzaman Said-i Nursi'dir. Said-i Nursi 1960'ta...
'Cemaat dediğin kapatılınca bitmez'
Barış Müstecaplıoğlu üniversitede okurken Fethullah Gülen cemaatiyle tanıştı,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.