kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yüz milyon yıllık tarih kitabı: Şarap
Yüz milyon yıllık tarih kitabı: Şarap
Farkı yaratan toprak
Bağcılıkta son marifet

Yüz milyon yıllık tarih kitabı: Şarap


Son yıllarda bağların bulunduğu toprakla ilgili bir altın çağ yaşanıyor. Şarap uzmanları ve jeologlar, içtiğimiz şarabın içine topraktaki aromaların nasıl geçtiğini araştırıyor.

Bütün dünyada her gün yükselen şarap merakı, elbette Türkiye'yi de etkiliyor. Bizde de özellikle genç nesil giderek şaraba daha çok ilgi duyuyor. İçtiğini bilmek, anlamak, paylaşmak istiyor. Çünkü gençleri yüksek alkollü içkilerden uzak tutabilmenin bir yolu da bu: Belirli bir zerafeti talep eden, yavaş yavaş içilen, düşük alkollü içkilere yönlendirmek. Neyse ki bu yönlendirme bütün dünyada mevcut. Bu yoğun şarap ilgisinin bir sonucu daha var. O da şu: Yeni yatırımcılar. Daha doğrusu eski şarapçılardan yeni yatırımlar, bir de sahneye yeni çıkanlar... İşte Türkiye de bu furyadan nasibini alıyor. Bir yandan büyük firmalar Kavaklıdere, Doluca, Mey; öte yandan Pamukkale, Sevilen gibi mahalli oyuncular büyük ataklar içindeler. İsimlerini henüz duymadığınız bireysel müteşebbisler de cabası. Geçenlerde Denizli'nin Güney İlçesi'ne gittik. Burayı gören her Türk'ün göğsünün kabaracağını söyleyebiliriz. Uluslararası bağ uzmanlarının söylediği şu: "Eğer bu bölgede önümüzdeki dönemde tuhaf hatalar yapmazsak, güney bağlarının önü çok açık!"

SIRRI TOPRAKTA
Herkesin hemfikir olduğu güney ve civarı, Kaliforniya'nın 'Şarapçılar Vadisi Napa Valley'ini' andırıyor. Hatta belki bazı avantajlarla bir adım da önde. Güney'de gezerken öyle yeni projeler gördük, dinledik ki Türk şarapçılığının önümüzdeki 10 yıl içinde kesinlikle sınıf atlayacağına iman ediyorum. "Peki ama," diyeceksiniz, "Nedir bu güney'in özelliği? İklimdi, yöndü, şuydu, buydu tamam! Ya gerisi?" İşte belki de en önemlisi, hayati olan bu 'geride kalanı' Fransızların 'terroir' diye vaftiz ettikleri toprak. Son zamanlarda terroir, yani bağın bulunduğu toprakla ilgili bir altın çağ yaşanıyor. Bir çeşit rönesans! Artık sık sık raflarda rastlanan şu: Riesling / Kireçtaşı ya da Riesling / Kızıl Yamaç. Bunlar yetiştikleri topraklar hakkında vaatlerde bulunan beyaz şaraplar! Yani eskiden beri şaraba içinde bulunan her şeyini verdiğini düşündükleri bağ toprağına methiyeler sunuluyor.

TARİH TADIYORUZ
Amerika'nın en prestijli üniversitelerinden Berkeley'in Jeoloji Bölümü'nden David Jones'un fetvası tam da bu konuda: "Bir şişe şarapta tattığımız, aslında 100 milyon yıllık dünya tarihi." Son yıllarda, şarap uzmanları jeologlarla kolkola bu işin sırlarına ulaşmaya uğraşıyorlar. Öyle ya, nasıl oluyor da içtiğimiz şarabın içinde kırmızı meyvelerin; çilek, ahududu ya da böğürtlenin kokusunu alıyoruz? Veya muz kabuğu, bazen kedi çişi kokluyoruz... Uzmanlar topraktan asmaya, oradan da üzüme giden yol ve zamana bakıp ayrıştırmaya çalışıyorlar. Ne kadarı ilahi yaratı, ne kadarı bağcı marifeti diye?
DİĞER GURME HABERLERİ
 Müzede lezzetli eserler de var
 Sanki küçük Japonya
 Çorbada Japon eriştesi var
 Dönerin de şifalısı varmış
 Manzara baş döndürüyor
 Guruba karşı bir keyif
 Rakılı ve biberliden sonra isotlu dondurma
 Tarihi köşkte ızgara keyfi
 Ummanda mutfak derdi olmaz!
 Şöhretli aşçıların bavulunda ne var?
 Bahçe vaha gibi yemekler vasat
 Ailelerin de gittiği esnaf lokantası
 Seyyar tezgâhından AB'ye
 Boğaz'a nazır lezzet mekânı
 Sabahtan akşama kadar süren keyif
 Uskumru dolması en kral meze seçildi
 Türk mutfağının çağdaş yüzü
 Manzara mükemmel mönü esprili
 Cankurtaran'da balık keyfi
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
  » Gurme
En süper model
En süper model
Kadınların kıskandığı, aynı zamanda da hayranlık duyduğu Brezilyalı...
İftarın lezzetli adresleri
İftarın lezzetli adresleri
Ramazan ayının gelmesiyle İstanbul'un en ünlü restoranları iftar...
Kars'ın balerin kızları
Kars'ta dört ay önce başlayan bale kursunun öğrencileri, Kafkas...
Şimdi moda küçük ve taşlı saatler
İsviçre'nin ünlü saat firmalarından Tag Heuer, maskülen saatlerinden...
Bir bardak suda veya bir karış karda ölüm!..
Macera tutkusu nedeniyle karlı bir doğanın içinde kaybolan iki arkadaşın...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.