kapat
   
22 Eylül 2006 Cuma
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ergun Babahan @ SABAH
SMS:
EB yaz
boşluk bırak
mesajını yaz
4122'ye gönder
 

Sosyal faşizm ve Türkiye gerçeği

Üniversite yıllarımızda sol fraksiyonlar mantar gibi birbiri ardına çoğalıyordu. Her bir fraksiyon, sosyalizmin egemen olduğu bir ülkeden güç alırdı. Arnavutluk, Çin, Sovyetler Birliği, Küba gibi...
Her bir fraksiyonun devrim, devrime giden yol, ulusal mesele ve ulusların kaderlerini tayin hakkı gibi konularda destek aldıkları ülkenin pozisyonuna göre değişen duruşları vardı.
Devrimci ve sosyalist bir tavır alan kimi sol hareketlerde ulusal damar ağır basardı. Bu gruplar "sosyal faşist" olarak adlandırılırdı.
Türkiye 12 Eylül'den bu yana çok farklı bir yol aldı. Darbe, Türkiye'nin devrimci bir kuşağını resmen budadı. Bunun sonuçlarını bugünkü siyasetin kalite düzeyinde açıkça görüyoruz.
Gençlik yıllarını siyasi mücadele içinde geçirmiş insanlar ya imha edildiği ya da tasfiye edildiği için, bu kuşaklara solun veya sosyalizmin damgasını vuracak çapta insan malzemesi aktarılamadı.
Darbe yıllarını en az hasarla atlatan sosyal faşistler, yeniden su yüzüne çıkmaya başladı. Üstelik sosyal demokrat maske altında.
Bugün üzülerek görüyoruz ki, Türk Ceza Yasası'nı savunanların başında CHP kadroları altında toplanmış insanlar geliyor. Cehaletleriyle insanın yüzünü kızartan bu kadro, Türkiye koşullarında kendisini sosyal demokrat diye pazarlayabiliyor.
Recep Peker'in üçüncü sınıf versiyonu olan bu insanlar Türkiye'yi bilerek veya bilmeyerek gerçek bir kırılma noktasına doğru sürüklüyor. Üstelik demokrasinin temel koşulu olan ifade özgürlüğünü kısıtlama pahasına...
Örnek mi, işte 301'inci madde.
Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı ve Radikal yazarı Turgut Tarhanlı dün köşesinde "Türklük nasıl korunur?" diye konuya hukuki gerçekçilik açısından yaklaştı.
Tarhanlı ile dün telefonda da görüştüm. Tarhanlı, yazısında altını çizdiği bir gerçekliği tekrar hatırlattı. 301'inci madde ilk paragrafında "Türklüğü, Cumhuriyeti veya TBMM'yi alenen aşağılayan altı aydan üç yıla kadar cezalandırılır" diyor.
Tarhanlı maddenin gerekçesine atıfla, bu Türklük kavramıyla "dünyanın neresinde yaşarsa yaşasınlar Türklere has müşterek kültürün ortaya çıkardığı ortak varlığın" kastedildiğini anlatıp, bu maddenin Türkiye Cumhuriyeti sınırları dışına taşan bir anlamı olduğuna işaret ediyor önce.
Ardından dün yaptığımız telefon görüşmesinde, bu maddenin amaçladığı kamu düzenini koruma kaygısının Türk Ceza Yasası'nın 216'ncı maddesiyle sağlandığını anlatıyor.
Bu maddenin ifade özgürlüğünün sınırlanmasıyla ilgili kamu düzenini tehdit eden bir zararın söz konusu olma koşulu aradığını hatırlatan Tarhanlı, "Bu madde aslında trafik işaretleri ve lambaları olan bir yol gibi. 301'inci madde ise kuralsız bir trafik düzeni gibi" benzetmesi yapıyor.
Çünkü 301'inci madde demokratik bir sistemin olmazsa olmaz koşulu olan, ifade özgürlüğünün kısıtlanabilme koşullarını sınırlamıyor.
Tarhanlı Hoca'nın deyimiyle Türkiye'nin hassasiyetleri nedeniyle ifade özgürlüğüne bazı kriterler dahilinde sınırlama getirilebilir. Ama bu kriterler 301'inci maddede yok. Bu da ifade özgürlüğünün keyfi olarak kısıtlanmasına, hatta bir roman kahramanının sözlerinin tehdit olarak algılanmasına yol açabiliyor.
Ancak Türkiye'de kendine sıkılmadan sosyal demokrat etiketi yapıştırabilen kimi insanlar bu kıstası değerlendirmekten uzak duruyor.
Sonuçta da karşımıza Türkiye'nin 200 yılı aşkın bir süredir yürüttüğü reform çabalarının önünü kesmek isteyen, düşüncenin serbestçe ifade edilmesine karşı çıkan bir sosyal faşist cephe çıkıyor.
Türkiye'nin önünde dikilen gerçek tehlike bu cephe aslında. Sağlıklı bir demokratik ortam için asıl olarak bu cepheyle mücadele gerekiyor.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Fenerbahçe'nin kayıp yılı   / 21-09-2006
 Korkular ülkesi   / 21-09-2006
 Böyle bir komşu istiyor muyuz?   / 20-09-2006
 Kürtler ne istiyor?   / 19-09-2006
 Din ve toplum   / 18-09-2006
 Papa, şiddet ve Türkiye   / 17-09-2006
 Bush ve hukuk   / 15-09-2006
 Barış için samimiyet sınavı   / 14-09-2006
 UEFA Kupası ham bir hayal   / 14-09-2006
 Darbeler ve siyaset   / 13-09-2006
YILMAZ ÖZDİL
ti-vi...
Geçen akşam boş...
ERGUN BABAHAN
Sosyal faşizm ve Türkiye gerçeği
Üniversite yıllarımızda...
MEHMET BARLAS
Muhalefete muhalefet edilebilir mi?
İktidara muhalefet...
BALÇİÇEK PAMİR
Üstsüz yüzsün yeter
Türkiye, Şebnem Schaeffer denilen...
UMUR TALU
Eğitim davamız!
Şöyle bir şey var; bilen biliyor:...
FATİH ALTAYLI
İtiraz mülakata
YÖK Başkan Yardımcısı Profesör İsa...
ERDAL ŞAFAK
Yitik sözcükler
Çin'in en büyük gazetesi...
Pakistan'a da gireriz
ABD Başkanı, Ladin'in peşinden Pakistan'a da gidip gitmeyeceği...
Kara mizah filmi gibi 'Tai usulü' darbe
Başbakan'ı deviren orduyu halk destekliyor, öğrenciler askerlerle...
Bu gemi batar
Bu gemi batar
1- İçinde bulunduğumuz sezon federasyona bildirilen 111 resmi...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu