kapat
   
22 Eylül 2006 Cuma
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Allah'tan çok ÖSS'den korkuluyorlar

Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) gençlerin en büyük korkusu olmaya devam ediyor. Gençler arasında yapılan bir anket, gençlerin Allah'tan çok ÖSS'den korktuğunu ortaya çıkardı. Anketin ortaya çıkardığı bir başka önemli ayrıntı ise yüzde 65'lik bir kesimin bir kere bile olsa uyuşturucu kullandığını söylemesi oldu.

Uluslararası Politik ve Strateji Araştırmalar Merkezi (UPSAM), 17 ilde 1850 lise 1,2,3.sınıf öğrencilerine ucu açık 38 soru yöneltti. Haziran ayında yüz yüze yapılan "Gençler Hayatı Nasıl Algılıyor" başlıklı anket sonuçları, UPSAM tarafından "çığlık" olarak nitelendirilerek açıklandı.

"Hayatta
en çok korktuğunuz şey" sorusuna gençler sırasıyla, "Sevdiklerimi kaybetmekten, ÖSS'den, yalnızlıktan, açlıktan, hayattan, Allah'tan, yükseklikten, kalabalıktan, karanlıktan, ölmekten, başarısızlıktan, cin ve periden, böcekten, sınıfta kalmaktan" yanıtını verdiler. Bu durum, anketi düzenleyenler tarafından "Gençlerin hayatta en çok korktukları şey olarak ÖSS'yi ifade etmesi, eğitim kurumunun gerek öğretmenler gerekse öğrenciler açısından üniversiteye hazırlık kurumu olarak gördüklerini düşündürmektedir" diye yorumlandı.

GENÇLERİN YÜZDE 72'Sİ SİGARA YÜZDE 66'SI ALKOL KULLANIYOR


Gençlerin yüzde 72'si sigara kullandığını söylerken, yüzde 24'ü kendini tiryaki olarak niteledi. Yüzde 22'lik bir kesim ise günde bir paket sigara içtiğini söyledi. "Hiç alkol kullandınız mı" sorusuna yüzde 66'sı evet dedi. Yüzde 40'lık kesim özel günlerde, yüzde 35'i arada sırada alkol aldığını söylerken, yüzde 17'lik kesimin her gün demesi ise dikkat çekti.

"Hiç uyuşturucu kullandınız mı" sorusuna gençlerin yüzde 26'sı evet derken, yüzde 65'i ise bir kere denediğini söyledi. "Bunları kullanırken sizi etkileyen faktörler neydi" sorusuna ise "Okul ve ailevi problem (yüzde 28), arkadaş çevresi ve özenti (yüzde 25), merak (yüzde 17), canım istedi (yüzde 10), çaresizlik (yüzde 6), sorunlardan kurtulmak için (yüzde 5)" yanıtı verildi.

İDOLÜ POLAT ALEMDAR, DİNLEDİĞİ İSMAİL YK

"Kendinize yetişkin olarak kimi örnek alırsınız" sorusuna verilen yanıtlar ise oldukça ilginç, gençlerin idolleri sırasıyla "Polat Alemdar, anne, baba, öğretmen, teyze, dayı, abi, Atatürk, Hülya Avşar, Recep Tayyip Erdoğan, Al Pacino, Hz.Muhammed, kuzen, Seray Sever, Aziz Yıldırım" olarak belirlendi.

UPSAM, gençlerin idollerine ilişkin soruya verilen yanıta ilişkin "Birinci sırada Polat Alemdar'ın ifade edilmesi bu yüzden şaşırtıcı değildir. Polat Alemdar az konuşan, mesafeli, sabırlı, sabrı taşınca şiddet kullanarak problem çözen babalarını hatırlatıyor olabilir" değerlendirmesi yaptı.
Gençlerin en çok beğendiği sanatçılar sırasıyla Sezen Aksu, İsmail YK ve Tarkan olurken, İsmail YK'nın "Allah Belanı Versin" parçasının revaçta olmasına dikkat çekildi.

GENÇLERİN YÜZDE 11'İ İNTİHARA KALKIŞMIŞ

Gençlerin yüzde 74'ü şiddet gördüklerini dile getirirken, şiddeti en çok baba, abi, öğretmen, anne ve arkadaşlarının uyguladığını ifade etti. Yine gençlerin yüzde 46'sı ise kendisine zarar verdiğini söyledi. "Kendinize nasıl zarar verdiniz" sorusuna "Psikolojik olarak (yüzde 27), duvara kafamı vurdum ya da yumruğumu vurdum (yüzde 26), jiletle kendime zarar verdim (yüzde 14), intihar ettim (yüzde 11), cevap vermek istemiyor (yüzde 21)" karşılığı verildi.

"Okulda herhangi bir çetenin içinde misiniz" sorusuna yüzde 26'lık bir kesim evet derken, yüzde 12'si ise yanıt vermek istemediğini söyledi.

KİTAP OKUMUYOR, CHAT'İ SEVİYOR

Ankete katılan gençlere "En son ne zaman kitap okudunuz" sorusu da yöneltildi. Gençlerin yüzde 46'sı en son ne zaman kitap okuduğunu hatırlamazken, yüzde 33'ü ise uzun zaman önce demekle yetindi. Buna karşılık gençlerin yüzde 43'ü internette sohbet odalarına girdiklerini, yüzde 23'ü porno sitelerine baktıklarını, yüzde 15'i ise oyun oynadıklarını söyledi.

UPSAM, "Küresel Terör Tırmanıyor, PKK'nın AB Karşıtı Eylemleri ve Terörle Mücadele, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Rusya'yı ziyareti ve Bu Ziyaretten Moskova'nın beklentileri, Danıştay Olayının Yansımaları ve Türk-Amerikan İlişkileri, Danıştay Olayına Karşı Savunma ve Saldırı Stratejileri" başlıklı rapor ve anketleriyle biliniyor.

(ANKA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Pelikanları vurdular
 İstanbul'da yağış bekleniyor
 Cumartesi sahura kalkıyoruz!
 Üniversite ek yerleştirmeleri başlıyor
 Merve işte bu çatının altında kaldı
 Gıdalar zehirliyor
 Gaziantep'te yangın: 3 ölü, 35 yaralı
 Nurculuk devlete göre hilafetçi talebelere göre cumhuriyetçi
 Ramazan davulcusuna Bakırköy'de veto
 'Sahursuz oruç depresyona yol açabilir'
 Tadilattaki okullarda öğrenci çile çekiyor
 Ders zili onlara hastanede çaldı
 Dolmabahçe'de faciaya kıl payı
 Sıska mankene bir yasak da İsrail'den
 Düğünü gibi hayatı da yarım kaldı
 Ölü bebeği çöp poşetine sarıp, dolaba sakladılar
 Ünlü sunucu rekor denerken yaralandı
 'Pişmanım' diyen Corvette sürücüsüne tahliye kararı
 Tarihi surlara hatalı restorasyon
 Hamam, güneşin cilde verdiği zararı onarıyor
 "İtiraf" etti rekor kırdı
 Üstsüz fotoğraf için dava açtı
 Megastar Tarkan'ı hiç böyle görmediniz...
 Beni üzeceklerle görüşmüyorum
 Mankene tecavüzden tutuklama
 Şükür'e suç duyurusu
 Gaziantep'te yangın
 40 günde 12 bin kişi yakalandı
 Hayvan hakları savunucusu Prof. Sungurbey yaşamını yitirdi
 Perpa'nın 13. katını su bastı
 Yıkım ekiplerine saldırdılar
 Avrupa Yakası yine zirvedeydi
EMRE AKÖZ
Elif Şafak davası
Baba ve Piç...
Bu gemi batar
Bu gemi batar
1- İçinde bulunduğumuz sezon federasyona bildirilen 111 resmi...
İşte Alex'in şifresi
İşte Alex'in şifresi
6 gün içinde farklı mesajlar verip, gidebileceğini de ima eden...
Erdoğan: 301 için oturur muhalefetle konuşuruz
Başbakan Erdoğan, 301'inci maddenin değiştirilmesi konusunda yeşil...
Şehit aileleriyle gizli görüşme sağlanmış
"Askerlik yan gelip yatma yeri değildir" sözleriyle şehit...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu