kapat
   
22 Eylül 2006 Cuma
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Bir kilometre taşı'

Yazar Elif Şafak'ın beraat etmesi tüm dünyada yankılandı. Kararı "bir kilometre taşı" gibi ifadeler ile olumlu karşılayan Batı basını, özellikle 301'inci maddenin hala durduğuna dikkat çekti.

The Times "Türkiye eleştirileri sadece yarım kulakla dinliyor" yorumu yaparken Financial Times, "301 AB adayı bir ülkenin ceza kanununda yer alıyor" görüşünü dile getirdi. Le Monde de, Şafak'ın "mide bulandırıcı" bir kampanya hedef olduğuna dikkat çekti.

Yazar Elif Şafak'ın "Türklüğe hakaret"ten yargılandığı davada mahkemenin beraat kararı vermesi, tüm dünyada büyük yankı yaptı. The Times gazetesi, Financial Times, 301'inci maddenin AB adayı bir ülkenin ceza kanununda yer olmaması gerektiğini belirtirken, The Times, "Türkiye, eleştirileri sadece yarım kulakla dinliyor" ifadesini kullandı. Le Monde, Şafak'a karşı "mide bulandırıcı" bir kampanya yürütüldüğü yorumunu yaptı. El Pais gazetesi ise, mahkeme kararını bir "kilometre taşı" olarak nitelendirdi.

TİMES:
TÜRKİYE ELEŞTİRİLERİ YARIM KULAKLA DİNLİYOR

İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden The Times Dış Politika Başyazarı Bronwen Maddox, Şafak'ın beraatinden dolayı tatmin olmaması gerektiğini, Türkiye'nin 301'inci maddenin tamamen kaldırılması taleplerini reddetmeyi sürdüğünü belirterek, "Beraat, ifade özgürlüğünün kucaklandığı anlamına geliyor demek yanlış olur" ifadesini kullandı. Maddox, Türkiye'nin uluslararası eleştirileri sadece yarım kulak ile dinlediği yorumunu yaptı.

LE MONDE: MİDE BULANDIRICI KAMPANYA

Fransız Le Monde gazetesi ise, Elif Şafak'ın "Türk maço toplumunun gözünde feminizmi temsil ettiği"ni belirtirken Şafak'ın "Acımadan ülkenin demokratikleşmesini yavaşlatan milliyetçileri iğnelediğini yazdı. Gazete, Şafak'a tehdit edici mesajların gönderildiğini, ve internetteki "mide bulandırıcı bir kampanya" ile "tüm vatanseverler"in mahkeme önünde toplanmaya ve "vatan hainleri"ni linç etmeye çağrıldığını yazdı.

FT: 301'İN AB ADAYI BİR ÜLKENİN CEZA KANUNUNDA YERİ YOK

Başyazısında Şafak davasının sonucunu değerlendiren İngiliz Financial Times gazetesi ise, davanın birkaç dakika içerisinde çöktüğüne dikkat çekerek "Bu, halen AB üyeliğinin koşullarını müzakere eden bir ülkenin ceza kanununda yeri olmayan, son derece dar görüşlü bir maddenin kaldırılması veya radikal bir biçimde değiştirilmesi için en güçlü argümandır" görüşünü öne sürdü.

İNDEPENDENT: ERDOĞAN 301'İ DEĞİŞTİRMEYE İSTEKSİZ

İngiliz The İndependent gazetesi, beraat kararı ile Türkiye'nin AB ile "kırılgan" ilişkilerde yeni bir sıkıntının önlendiği yorumunu yaptı. Gazete "AB, maddenin (301) kaldırılmasında ısrar ediyor ancak sayın Erdoğan, parlamento çoğunluğuna karşın genel seçimlere bir yıla kala milliyetçi seçmenleri kaçırma korkusu nedeniyle yasayı değiştirmeye isteksiz görünüyor" görüşünü dile getirdi.

NYT: REFORMLARA KARŞI 301'İNCİ MADDE DURUYOR


New York Times gazetesi ise, AB ülkelerinin yazar ve aydınların açıklamalarından dolayı yargılanmasının Türkiye'nin üye olmasını engelleyebileceği uyarısını yaptığını belirterek, Türk parlamentosunun yaptığı birçok reforma karşı 301'inci maddenin devleti ve Türk kimliğinin eleştirilmesinin suç saymayı sürdürdüğüne dikkat çekti.

TELEGRAPH: ŞAFAK DAVASI TÜRKİYE İÇİN TEST OLDU

Diğer büyük İngiliz gazetesi Daily Telegraph da, Şafak davasının AB adayı Türkiye için ifade özgürlüğü konusunda geçirdiği "son sınav" olduğunu savundu. Kararın Türk hükümeti ve Avrupa Komisyonu'nu rahatlattığını belirten gazete, "Avrupa Komisyonu, beraate karşın sadece 301'inci maddenin kaldırılması ile tatmin olacağını söyledi" diye yazdı.

EL PAİS: İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ YOLUNDA KİLOMETRE TAŞI

İspanya'nın önde gelen gazetelerinden El Pais de, beraat kararının Türkiye'nin ifade özgürlüğü yönündeki ilerlemesinde bir "kilometre taşı" oluşturduğunu kaydederek, "Başbakan Erdoğan, karardan duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve bu tür yargılamalara son vermek amacıyla yasal bir süreç başlatılacağını açıkladı" ifadesini kullandı.

THE GUARDİAN: TÜRK KAMUOYUNDAKİ BÖLÜNMÜŞLÜK SÜRÜYOR

Türkiye'nin en tanınmış kadın romancısının, Türkiye'deki ifade özgürlüğünün sınırlamalarına dikkati çeken davada beraat ettiğini kaydeden İngiliz The Guardian ise, 301'inci madde konusunda Türk kamuoyundaki bölünmüşlüğün sürdüğünü de yazdı.

LE FİGARO: MİLLİYETÇİLERİN HEDEFİ BERAAT ETTİ

Fransa'nın önde gelen gazetelerinden Le Figaro da, "Türk liberallerinin ikonu, milliyetçilerinin hedefi, nihayet beraat etti" ifadesini kullandığı haberinde Elif Şafak davasının Avrupa Komisyonu tarafından çok yakından izlendiğini anımsattı.

(ANKA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 "Kara çarşaflı" soygun planı
 Papa'dan Müslüman büyükelçilere toplantı çağrısı
 Meryem amcasına sığındı
 Yücel İslam'a soruşturma
 İfadesi bile alınmadan ilk celsede beraat etti
 Danıştay saldırısı sanığı avukat Arslan 'akıllı' çıktı
 Sitem edecek
 Vizyon belgesinde somut adımlar atılmaya başlandı
 Çocuğa 'otomobili çizdin' işkencesi
 Lagendijk: Baykal nahoş sürpriz yaptı, Erdoğan ağırlığını...
 Tayland'daki darbe bizim milletvekillerini gerdi
 Avrasya Maratonu 'çip'le koşulacak
 Savcıya sürgün gibi tayin
 Türk mucitler yarışıyor
 "Peşmergeleri ABD isterse zaten eğitir"
 Mehmetçik'e 50 YTL yevmiye
 'Atatürk en büyük aşkı Sofya'da yaşadı'
YILMAZ ÖZDİL
ti-vi...
Geçen akşam boş...
ERGUN BABAHAN
Sosyal faşizm ve Türkiye gerçeği
Üniversite yıllarımızda...
MEHMET BARLAS
Muhalefete muhalefet edilebilir mi?
İktidara muhalefet...
BALÇİÇEK PAMİR
Üstsüz yüzsün yeter
Türkiye, Şebnem Schaeffer denilen...
UMUR TALU
Eğitim davamız!
Şöyle bir şey var; bilen biliyor:...
FATİH ALTAYLI
İtiraz mülakata
YÖK Başkan Yardımcısı Profesör İsa...
ERDAL ŞAFAK
Yitik sözcükler
Çin'in en büyük gazetesi...
Pakistan'a da gireriz
ABD Başkanı, Ladin'in peşinden Pakistan'a da gidip gitmeyeceği...
Kara mizah filmi gibi 'Tai usulü' darbe
Başbakan'ı deviren orduyu halk destekliyor, öğrenciler askerlerle...
Bu gemi batar
Bu gemi batar
1- İçinde bulunduğumuz sezon federasyona bildirilen 111 resmi...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu