kapat
   
21 Eylül 2006 Perşembe
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
VELİAHT ARIYOR Mahmut Hocadan sonra liderin kim olacağı meçhul.
En büyük Nakşi cemaati: Menzil
Böcek İlacı İle Suikaste Uğradı
Giyim tarzıyla öne çıkan: İSMAİLAĞA
Tarikat Sözlüğü
Tarikata yakın şirket ve vakıflar
'Yozlaşma her kurumda olur'
Yarın

Giyim tarzıyla öne çıkan: İSMAİLAĞA

İsmailağa cemaati Peygamber'in zamanındaki yaşam ve giyim tarzını sürdürmekteki kararlılığı yanında siyasilerden oy karşılığı aldığı ihalelerle palazlanan genç zenginleri ile dikkat çekiyor.

İsmailağa cemaatinin adı Şeyhülislam İsmail Ağa'nın yaptırdığı ve kendi adıyla anılan İsmailağa Camisi'nden geliyor. Aynı zamanda semte de adını veren cami İstanbul'un Fatih ilçesindeki Çarşamba olarak anılan yerin tam ortasında yer alıyor. Bu nedenle müritler zaman zaman Çarşamba cemaati olarak da anılıyor. Nasıl ki İstanbul'un en eski semtleri olan Fatih ve Çarşamba'nın kökleri Osmanlı'ya kadar uzanıyorsa, İsmailağa cemaatinin düşünce yapısı da 18. ve 19. yüzyıl Osmanlısına kadar uzanıyor. O dönemde Batı medeniyetinin yükselişe geçmesi ve İslam medeniyetine üstünlük sağlaması Nakşiler'i bir tavır almaya götürdü. Kendi deyimleriyle "Batı taklitçiliği zihniyeti" ne savaş açan Nakşiler İslam'ın Peygamber'in yaşadığı dönemdeki gibi yaşanması halinde üstünlüğünü elde edilebileceğini savundular. Bu anlayış bu tarihten sonraki süreçte bazen öne çıktı bazen de geri planda kaldı. Ancak tarikatın içinde hep varlığını korudu ve kaybolmadı. Varlıklarını, günlük hayatlarında da Peygamber'in yaşadığı dönemlerdeki gibi giyinerek, o dönemdeki gibi yaşayarak gösterdi. Erkeklerin şalvarlı, cübbeli, sarıklı, kadınların kara çarşaflı bir biçimde giyindiği bu kesim her dönemde tarikatın dışarıdan en çok tepki alan kesimi oldu.

BAĞIMSIZLIĞINI
İLAN ETTİ
İsmailağa cemaatinin en büyük özelliği, her türlü yeniliğe karşı çıkması. Mehmet Zahit Kotku'nun döneminde bile cemaat bölgeleri Çarşamba'da diğerlerinden daha farklı bir hayat sürdürüyordu. Bugün İsmailağa cemaatinin liderliğini Mahmut Ustaosmanoğlu yapıyor. 1960 yılında ölen Ahıskalı Ali Haydar Efendi'den devraldığı Nakşibendi şeyhliğini yürüten Mahmut Ustaosmanoğlu tarikattaki bölünmede hem gücünü artırdı hem de adeta farklılığını ve bağımsızlığını ilan etti. Genellikle alt ve alt-orta gelir grubundan insanlara hitap eden Mahmut Hoca'nın çok sayıda müridinin dükkan açtığı veya evlerini taşıdığı Çarşamba yıllardır "İslamcılığın kurtarılmış bölgesi" muamelesi görüyor. İsmailağa cemaati de diğer cemaatler gibi Turgut Özal'a destek verdi. Onlar gibi dernek, vakıf ve şirketler etrafında örgütlendi. Hatta oy karşılığında aldıkları ihalelerle ekonomik olarak toplumun en alt kesimine hitap eden cemaatin içerisinde önemli zenginler de çıktı. Örneğin cemaatin en genç imamı olan Cüppeli Ahmet Hoca'nın henüz 30'lu yaşlarında olmasına karşın malvarlığı milyonlarca dolara ulaştı.

DİNİ SUİKAST ZİNCİRİ
İsmailağa cemaati bu görüntüsüyle gerek muhafazakar kesimden gerekse laik kesimlerden tepki çekerken, radikal İslamcı siyasal akımlardansa övgü ve destek aldı. Hatta İslami Büyük Doğu Akıncıları (İBDA) ile ortaklıklarından bile söz edildi. Mahmut Ustaosmanoğlu'nun İBDA bağlantısını reddetmesine karşın, yeğeni ve aynı zamanda İBDA- C'nin lideri Salih Mirzabeyoğlu'nun 7 yıllık cezaevi arkadaşı Sadettin Ustaosmanoğlu "Nakşiyim ve İsmailağa cemaatindenim. Mahmut Efendi, benim İslam'a hizmetten başka derdim olmadığını bildiğinden cezaevinden çıktığımda şu cümleyi söyledi: 'Alnınızın akıyla gittiniz, alnınızın akıyla geldiniz, alnınızın akıyla devam edeceksiniz. Mirzabeyoğlu da Nakşidir. İBDA ile İsmailağa arasında mana bakımından bir ayrım yoktur" diyerek bu ilişkiyi doğruladı. İsmailağa cemaatinin adı son yıllarda özellikle "dini cinayetlerle" birlikte anılır hale geldi. Önce Şeyh Mahmut Efendi'nin "halefim" dediği damadı Hızır Ali Muratoğlu 17 Mayıs 1998'de camide cemaatin ortasında tabancayla vurularak öldürüldü. Son olarak da yine Mahmut Hoca'nın yerine geçmesi muhtemel isimlerden biri olduğu ileri sürülen Bayram Ali Öztürk cemaatin ortasında bıçakla öldürüldü.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Dolandırdığı genci öldürdü
 Bakanların uçağı indirildi
 Gazilerin öfkesini Büyükanıt yatıştırdı
 Şehit aileleri 'protokolde'
 İstanbul pistinden vazgeçemediler!
 İsrail'in peşmergeleri eğittiği belgelendi
 Ruhban okulu direkten döndü
 Kırgız koruculardan intikam yemini
 405 asker tecavüzden beraat etti
 Mısır resepsiyonunda viski krizi yaşandı
 Vekilden seçmene Viagra yardımı
 Yörükoğlu, Danıştay Başkanvekili seçildi
 Belediye başkanına mayınlı saldırı
 Teröristler maden işçilerini kaçırdı
YILMAZ ÖZDİL
35, 70... 50, 60...
"Yaş otuz beş!...
ERGUN BABAHAN
Korkular ülkesi
Türkiye korkularla yönetilen bir ülke.
MEHMET BARLAS
Siyasette "vizyon" ile "yalan" birbirine...
FATİH ALTAYLI
Yeter artık tepişmeyin
Bir türlü uzlaşamayan YÖK ile...
UMUR TALU
Amerikan Cinneti
Her araştırmacı için, her yazar için...
ERDAL ŞAFAK
Netameli ay
Tayland, Guiness rekorlar...
BM kürsüsünden söz düellosu
İran halkı... Ulusal servetiniz teröristlere kaynak yaratmak ve...
'İki hafta içinde yeni başbakan bulacağız'
Tayland'da önceki gece yarısı kansız bir darbeyle Başbakan...
Türkiye'de sadece Beşiktaş'a gelirim
Türkiye'de sadece Beşiktaş'a gelirim
3 büyükler için adı geçen Mustafa Denizli, Türkiye'de çalışırsa...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu