kapat
   
20 Eylül 2006 Çarşamba
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Akdeniz'de 350 fok kaldı

Roma Bilgi ve İletişim Bölgesel Eylem Merkezi Direktörü Sergio Illuminato, Akdeniz havzasında 350 Akdeniz fokunun kaldığını ve korunma tedbirleri için yıllık 5 milyon avro bütçeye ihtiyaç olduğunu bildirdi.

Akdeniz'e kıyısı olan 21 ülkenin, Akdeniz'i koruma taahhüdünü içeren Barcelona Sözleşmesi'nin kabul edilişinin 30. yılı kutlamaları çerçevesinde Antalya'nın Kemer ilçesine bağlı Göynük beldesinde ''Mavi Hafta ve Akdeniz Günü'' etkinlikleri düzenlendi. Çevre ve Orman Bakanlığı desteğiyle gerçekleştirilen etkinliklere, 20 ülkeden 100'ün üzerinde bilim adamı ve temsilci katıldı.

Akdeniz
havzasının korunması için Birleşmiş Milletler Çevre Programı ile Akdeniz Aksiyon Planı çerçevesinde çalışan Tunus Koruma Alanı Bölgesel Eylem Merkezi, İspanya Temiz Üretim Bölgesel Eylem Merkezi ve Roma Bilgi ve İletişim Bölgesel Eylem Merkezi temsilcileri de çeşitli konularda konferanslar verdi.

HER YIL DEĞİŞİK BİR ÜLKEDE ETKİNLİK

Etkinliklerle ilgili AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Roma Bilgi ve İletişim Bölgesel Eylem Merkezi Direktörü Sergio Illuminato, Mavi Hafta ve Akdeniz Günü etkinliklerin bundan böyle her yıl değişik bir ülkede düzenleneceğini söyledi.

İlk etkinliğin Türkiye'de gerçekleştirilmiş olmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Illuminato, Mavi Hafta ve Akdeniz Günü adı verilen bu etkinliğin, Akdeniz'in korunması ve Akdeniz'de sürdürülebilir kalkınma konusunda önemli bir etkinlik olacağını kaydetti. Illuminato, şöyle devam etti:

''Akdeniz fokunun korunması için Akdeniz'e kıyısı olan bütün ülkelerin işbirliği gerekiyor. Akdeniz foku bir semboldür. Akdeniz foku kaybolduğu zaman, 'Akdeniz kayboluyor' anlamına gelir. Bu konuda bilincin artması çok gereklidir.

Bugün bütün Akdeniz havzasında 350 Akdeniz foku kaldı. Bunlar da daha çok Türkiye-Yunanistan kıyı şeridi ile Kuzey Afrika kıyı çizgisinin küçük bölümünde varlıklarını sürdürüyorlar. Akdeniz foklarının korunmasının gerçekleştirilmesi için yılda 5 milyon avro gerekiyor.

Akdeniz fokuna zarar veren en büyük tehlikelerin başında balıkçılık ve iklim değişikliği geliyor. Burada gerçekleştirdiğimiz toplantılarda bir komisyon kurulmasını ve Akdeniz fokunun korunması için gerekli fonu, kurulacak komisyonun kullanmasını tavsiye kararı olarak aldık.''

AKDENİZ CİDDİ BİR TEHLİKE ALTINDA

Mavi Hafta ve Akdeniz Günü etkinliklerinin Ulusal Koordinatörü Ferit Karakaya da bilim adamı ve araştırmacıların katıldığı toplantılarda, Akdeniz'in yaşadığı sorunların masaya yatırıldığını ve çözüm önerilerinin tartışıldığını bildirdi. Karakaya, şöyle konuştu:

''Akdeniz'in bir tehdit altında olduğu gerçek. Akdeniz kapalı bir deniz olduğu için, kirlendiği zaman temizlemesi çok uzun zaman alıyor. Akdeniz'i gerçek, sıkı önlemlerle korumak lazım. Dünya turizminin üçte birini Akdeniz bölgesi ağırlıyor. Dünyadaki petrol trafiğinin en yoğun işlediği yer Akdeniz'dir.

Ülkelerin hepsinin bu tehditlerin farkına varıp, buna göre önlemler alması gerekiyor. 21 ülkenin 20'si bütün önlemleri alır, biri bu tedbirleri uygulamazsa, alınan tedbirlerin hiçbir önemi olmaz. Bence Akdeniz kıyısındaki hiçbir ülkenin, bu denizin kirlenmesine kayıtsız kalma lüksü yok. Akdeniz'e kıyısı olan ülkelerin tamamına bakıyorsunuz, yüzde 80'i arıtılmamış suyu denize bırakıyorlar. Bu çok ciddi bir rakamdır. Bunun acilen düzelmesi gerekir.''

TANITIM FİLMİ

Öte yandan Karakaya, Barcelona Sözleşmesi ile ilgili insanların bilgilendirilmesi maksadıyla kısa metrajlı bir film çekildiğini de söyledi. 20 dakikalık filmde, Barcelona Sözleşmesi'ne imza atan ülkelerden görüntülerin yer alacağını ifade eden Karakaya, bu filmde Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe'nin de kısa bir demecinin bulunduğunu bildirdi. Karakaya, bu filmin Akdeniz'e kıyısı olan tüm ülkelerin televizyonlarında gösterileceğini belirterek, hem Barcelona Sözleşmesi'nin amacı ve çalışmalarının insanlara anlatılacağını hem de ülkelerin tanıtımının yapılacağını sözlerine ekledi.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Uzayda gizemli cisimler
 Sağanak yağış geliyor
 İran uçağı acil iniş yaptı!
 Pandadan intikamını ısırarak aldı!
 Şans Topu çekilişi yapıldı
 Fıkra gibi tüketici şikayetleri
 Evinden kaçtı tecavüze uğradı
 Bitlis'te 27 kilo eroin ele geçirildi
 Yolcu motorundan düşen bir kişi hayatını kaybetti
 Siyasetin gözde dergâhı İskenderpaşa cemaati
 Uyuşturucu alışverişi yeni 'merkezine' taşındı
 Karadenizliler kızgın: Kitap toplatılsın
 Bahçelievler'de gelin dehşeti
 Ev altına eğlence yeri açmak kolaylaşacak
 Futboldan sonra modaya da Brezilyalı
 Keşke bilerek yakalansam
 'Kokain kullanıyordu' sözü yakalattı
 Maganda kursu
 Etiler'de 'zehir tarlası'
 Büyük aşk Bulgar basınında
 Görevden alınan müdür kendini SMS'le savundu
 Gecekondu cami yıkıldı
 Soygun oyununu anlayıp kurtuldu
 Suçsuz olduğunu kamerayla ispatladı
 Önce cinayet sonra kaplıca
 Prof. Kalaycı'nın katiline müebbet
 Hindistan'da 'sıfır beden' tartışması
 Konserden sonra sürpriz ev ziyareti
 Erzurum'da kuş gribi paniği
 Best Air'in işletme ruhsatı askıya alındı
 Satrançta Öztürk Avrupa Şampiyonu
SAİT GÜRSOY
ÖSS'de ek yerleştirme
Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS)...
Suçlu futbolcular
Suçlu futbolcular
Fenerbahçe yönetimi Sivas karşısındaki kötü futbolu ve beraberliği...
Gerets doğru olanı yaptı
Gerets doğru olanı yaptı
Arjantin basını tarafından Carrusca'yı oynatmadığı için eleştirilen...
Ankara'da 301 muamması
Dışişleri Bakanı Gül, AB ile sorun yaratan 301. maddenin mutlaka...
Baykal: Artık yeter, AB'ye açık ve net hayır!
Baykal "Ağızlarıyla kuş tutsalar İlerleme Raporu iyi çıkmaz. Sürekli...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu