kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Öğle uykusu insanın ömrüne ömür katıyor
Öğle uykusu insanın ömrüne ömür katıyor

Akdeniz ve Güney Amerika ülkelerinin birçoğunda uygulanan 'siesta', yani öğle uykusu tatili; vücudun tazelenmesini sağlıyor, günlük performansı artırıyor, düşünce gücünü hızlandırıyor.

İnsan sağlığı üzerinde hayli etkili olan öğle uykusu ile ilgili merak edilen soruların yanıtını, Memorial Hastanesi Uyku Laboratuvarı Sorumlusu Doç. Dr. Turan Atay verdi:

* Öğle uykusu ne gibi yararlar sağlar? Öğle uykusu fizyolojik bir olaydır. Kişinin 2n saat içerisinde uykuya yatkın olduğu dönemlerden biri de öğle uykusu saatleridir. Öğle uykusu, en az gece uykusu kadar insan vücuduna yarar sağlar. Gece yeteri kadar uyumuş, öğle uykusunu da uyuyan bir kişinin vücudu tazelenir, performansı artar, düşünme ve problem çözme yeteneği hız kazanır.

* İnsan vücudu en çok hangi saat dilimlerinde uyku ihtiyacı duyar? Gün içerisinde iki kez vücut ısısı düşer. Birisi sabaha karşı 03.00 sıralarında, diğeri ise öğleden sonra 14.00- 15.00 saatleri arasında. İnsanların öğle yemeğinin ağırlığına bağladığı bu rehavet dönemi, aslında vücudun uykuya en meyilli olduğu saat dilimi. Bu saat aralıkları uykunun en kaliteli olduğu zaman. Kaliteli uyku, insan vücuduna uzun süre uyumaktan çok daha yarar sağlar.

* Genetik faktörlerin uyku üzerinde etkisi var mı? Genetik faktörlerin uyku üzerinde çok büyük etkisi var. Kimi insan 13-14 saat uyusa da uykusunu alamaz, kimi ise 4-5 saatlik bir uykuyla günü zinde geçirebilir. Aynı şekilde uykuya dalma ve uyanma saatleri de genetik faktörlerden etkilenir. Bazıları geç saatte yatıp geç kalkmayı, bazıları da erken yatıp erken kalkmayı sever.

* Öğle uykusuna en fazla kimlerin ihtiyacı var? İmkanı olan herkesin öğle uykusuna yatması, vücudu açısından çok faydalı. Ancak özellikle çocukların öğle saatlerinde mutlaka uyumaları gerekir. Burnu tıkalı olan çocuklar uykularını tam olarak alamadıkları için vücutları kavruk kalabilir. Çocukluk çağında öğle saatlerinde alınan kaliteli uyku, beyin ve vücut gelişimi için çok önemli. Yani uyku, büyüme açısından çok önemlidir.

* Öğle uykusu ne kadar süre olmalı? Çocukların yaklaşık 1-2 saat öğle uykusuna ihtiyaçları var. Erişkinler için ise 15-20 dakika yeterli. Ancak bazı insanlar geceleri dahi uyuyamaz. Bu tip insanlara öğle uykusu kesinlikle tavsiye edilmiyor. Çünkü gündüz saatlerinde kısa bir süre dahi uyusalar, gece uyumaları çok zorlaşır.

* Birçok sıcak ülkede uygulanan 'siesta'nın önemi nedir? Pek çok Akdeniz ve Güney Amerika ülkesinde saat 14.00-16.00 arasında 'siesta' yani öğle tatili uygulaması yapılıyor. Siesta, sıcak ülkeler için çok doğru bir uygulama. Öğle saatlerinde, kişilerin, yaşadığı yorgunluğu engellemek için kısa süre de olsa uykuya ihtiyaçları var. Uyuşuk bir şekilde çalışacaklarına, insanların uykularını almış dinç bir şekilde çalışmaları çok daha verimli olur.

Sevdican GÜNEŞ / SAĞLIK SERVİSİ

DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 ABD'deki ameliyathanede İbo'nun türküsünü dinledik
 Öğle uykusu insanın ömrüne ömür katıyor
 Kalp krizi ağrılarla 'geliyorum' der!
 26 saat ameliyat oldu önce saçını sonra eşini değiştirdi
 Hayatı canlandıran sebze ve meyveler
 Tırnak mantarı bir türlü iyileşmiyor
 En iyi karaciğer ilacı günde 2 elma!
 Bahanelere son egzersize devam
 Sağlık hakkı
 A vitamininin fazlası sinsi tehlike
 S.O.S veren cildinizi yenilemenin tam zamanı
 Bu egzersizleri yapın hayata gülümseyerek bakın
 Yaşına göre beslen sağlıklı ve zinde ol
 Mutluluğun formülü aslında çok açık...
 Hava değişimine kuşburnu takviyesi
Reklam filminde şahit oldum İbo benden daha iyi yönetiyor
Reklam filminde şahit oldum İbo benden daha iyi yönetiyor
İbrahim Tatlıses markalı gömlekler için yine ünlü türkücüye poz veren...
Yeni mezun tasarımcılar başarılarıyla göz doldurdu
Yeni mezun tasarımcılar başarılarıyla göz doldurdu
Yıldız Sarayı Silahtarhane önceki gün muhteşem bir defileye ev...
Saraç'ın mucize iğnesi çok moda
Saraç'ın mucize iğnesi çok moda
Fazla kilolarından muzdarip olanların, son zamanlarda Ender...
Cıngıllıoğlu 90 eseri kurtarabilecek mi?
Cıngıllıoğlu 90 eseri kurtarabilecek mi?
Yönettiği 238 müzayede ile kırılması güç bir rekora imza atan Antik...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.