kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ayse Kulin @ SABAH
 

Paris notları

Belki 40 defa geldiğim Paris'te bu kez bir gazeteci gibi dolaştım. Picasso Müzesi, St. Chapelle ve Conciergerie'de vakit geçirdim. Muhteşemdi!

Paris tıpkı benim gibi! Yaşlı ve yorgun, ama yüzünden yılların izini silmek için kılını kıpırdatmıyor. 80'li yıllarda başlattığı binaları yıkama kampanyasının üzerinden uzun yıllar akmış olduğu için, binalar kararmış yine. Her Parisli'nin bir köpeği olmalı ki, yollarda adım başı köpek pisliği var. Belki de hep öyleydi, ben ilk kez fark ediyorum. Çünkü ben Paris'e ilk gittiğimde 18 yaşındaydım. O yaşta insanın başı bulutlardadır. Pisliğe bassa bile fark etmez. O günden bu yana belki 40 kere gitmişimdir orta Avrupa'nın bu en güzel başkentine. Ama gazeteci kimliği ile hiç bakmamışım. Geçen hafta söz verdim ya okurlarıma, Paris'i anlatmaya, şehrin bir ucundan diğer ucuna yürüdüm, müzelere, galerilere, kiliselere girip vakit geçirdim. Seine Nehri'nin üzerinde dolanan teknelere bile bindim. Sokak aralarında seyredilen Paris'ten çok değişikti nehirden ördek gözüyle algıladığım şehir. Öncelikle yakında Paris'e gitmeye yeltenenleri hemen uyarayım, Champs-Elysees'den uzak dursunlar. Kalitesi düşmüş, Beyoğlu'ndan bin beter et ve kızartma kokuyor cânım bulvar. Kahvelerini birbirinden rüküş ve görgüsüz Rus, Japon ve Amerikalı turistler doldurmuş. Küstâhlıklarına, kendini beğenmişliklerine ifrit olduğum Fransız garsonların yerini, yırtık pırtık blucinli, her renk ve ırktan genç insanlar almış. Ünlü Paris kahveleri, fast foodcular ve pizzacılarla yer değiştirmiş. Bir bizim dönerciler eksik! Kendini bilen turistin, Champs-Elysees'den dört nala kaçıp, canlarını Marais taraflarına atmalarını öneririm.

AĞIZ TADININ CENNETİ
Örneğin; balıkçıların, kasapların, manavların, pastacıların, sıra sıra dizildiği, rengârenk Rue Montorguell'de, çeşitli kokuları içlerine çekerek yürümelerini öneriyorum. Çünkü Paris sadece modanın değil, ağız tadının da cennetidir. Marais'nin daracık sokakları birbirinden güzel butiklerle dolu. Hangi mahallede olursa olsun, Fransızlar son modayı hemen yakalamış. Mini eteklerin altında bileğe kadar uzanan taytlar, küt burunlu ayakkabılar... Feci! Bu modayı bir de Fransızlar kadar ince olmayan Türk kadınlarının üzerinde göreceğim yakında... Acaba gittiğim yerden hiç dönmesem mi! Paris sokaklarında, yolların yüzlerce yıl öncesinden nasıl bir öngörüyle böylesine geniş tutulmuş, binalarınsa hep aynı boyda ve tarzda olduğuna şaşarak yürüyorum. Tek bir görüntü kirliliği dahi nasıl olmaz bir şehirde? Belediye başkanları, nasıl insanlardır ki hiçbir binanın üstüne kaçak kat çıkartmazlar? Hiç mi para yemez bunlar? Onlara oy veya rüşvet verenlere filan gevşetivermezler kuralları? Netice: İnanılmaz güzellikte 'insan-yapısı' bir şehir. Conciergerie'nin önüne gelmişim. Burası, Fransız İhtilali sırasında Kraliyet ailesini konuk etmiş şu ünlü hapishane. Marie Antoinette'in son duasını yaptığı hücrenin önünde duruyorum. Birden karşı duvardaki yazılar çarpıyor gözüme. Cumhuriyeti kurmak için Fransızlar, tam 2 bin 780 kişiyi idam etmiş. Ne asili paçayı kurtarabilmiş ne yazarı ne esnafı ne de köylüsü... Aynı gayeyle, 600 yıllık imparatorluğu, tek bir kişinin olsun, kanını akıtmadan ortadan kaldırmak her babayiğitin harcı değildir. Conciergerie'den öyle bir burnum havada çıkıyorum ki İstanbul'un birbiri üstüne yaslanmış eğri büğrü kaçak binaları silindi gitti kafamdan. Paris'te tarihinden hoşnut bir Türküm, güneşli bir eylül gününde. (Paris notları'nın devamı haftaya...)

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Bayat ama önemli habercikler   / 02-07-2006
    Pazar Sabah Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Halkla namaz kılmam!
Pes diyorum! Ankara'nın ünlü...
MEHMET ALTAN
Kaybolan güvercinlerin peşinde...
Washington -...
AYŞE KULİN
Paris notları
Belki 40 defa geldiğim Paris'te bu kez bir...
KAZIM KANAT
Eşekten düşmüş karpuza döndüm!
Hayır efendim bunun adı...
ERDAL ŞAFAK
Umudun acılı sesi: Feyruz
Sezen Aksu "Kıskanır rengini...
ÖNCEL ÖZİÇER
Evliyken madara, boşanınca maskara olma
Hülya Avşar...
Senaryo hiç şakaya gelmez
Senaryo hiç şakaya gelmez
Farinelli, Man to Man filmleriyle En İyi Belgesel Oscar'lı...
Orangutanlar ve çay poşetleri
Orangutanlar ve çay poşetleri
Amerikan okuyucusu, orangutanların özgürleşmesi ya da kâğıt...
Bardacık inciri başka
Kuru incirin bir öğün yemek kadar besleyici olduğu çok eski çağlardan beri...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.