kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Prof. Dr. Bengi Semerci @ SABAH
 
Sünnet olmak mı!!!
Soru cevap

Sünnet olmak mı!!!

Her erkek çocuğun biraz korku, biraz heyecan, biraz da merakla beklediği tıbbi işlemin adı sünnettir. Dinimizce yapılması gerekli, sağlık açısından önerilen bir işlem olan sünnetin genellikle düşünülmeyen yönü ruhsal etkileridir. Oysa yapılma zamanı, anlatılış şekli ve yapılış koşulları çocuğun ruhsal gelişimi açısından önemlidir. Üç ve altı yaş arası, çocukların cinsel kimlik gelişimleri açısından önemli bir dönemdir. Bu dönemde bir yandan kendi cinsinden olan ebeveynle özdeşim yaparak, kendi cinsine ait kimlik özelliklerini oluştururken, bir yandan da cinsel organı ve diğer cinsle farklılıklar önem kazanır.

ÇOCUĞUN KORKUSU
Kız çocuğunun pipisi olmadığını keşfeden erkek çocuğu, onun bu organını yitirdiği, bu durumda kendinin de kaybedebileceği endişesi taşımaya başlar. Bu endişeye 'iğdiş edilme' (kastrasyon) korkusu denir. Aynı zamanda bu dönem beden bütünlüğünün çok önem kazandığı, en küçük yaralanmaların bile abartılarak korkunç hale getirildiği bir dönemdir. Özellikle bizim toplumumuzda bir yandan 'amcalara göstermesi' istenerek organının ne kadar önemli olduğu vurgulanan, bir yandan da şaka olarak yakalandığında 'pipisinin kesileceği, koparılacağı', hatta 'yenileceği' söylenen çocuğun kayıp duygusu aşırı derecelere varabilir. Çocuğu bu dönemde sünnet ettirmek, tüm bu korkularının bir anlamda gerçek olduğunu ona göstermektir. Bu bilgilerin ışığı altında, tıbbi olarak zorunlu kalmadıkça bu dönemde sünnet yaptırılmaması gerektiği anlaşılır.

KİM, NASIL ANLATMALI?
Doğru zaman seçildikten sonra çocuğa, öncelikle güvendiği birilerinin, daha sonra da doktorun yapılacak işlemi anlatması gerekir. Genellikle çevreden duyduğu sözler, korkutmalar, gelişimsel olarak döneme özgü özellikler nedeniyle çocuk, sünneti, pipisinin tamamen kesileceği ve canının çok yanacağı bir felaket olarak algılamaktadır. Bu nedenle tercihen babanın, öncelikle çocuğu korkutmadan bu işlemi anlatması gerekir. Pipisini kaybetmeyeceğini ve kendisinin de bu olayı yaşadığını vurgulaması çocuk için yatıştırıcı olur. Daha sonra sünneti yapacak olan yetkili kişi, işlemin pipisinin ucundaki bir bölümün düzenlenmesiyle ilgili olduğunu, kesmenin söz konusu olmadığının açıklamalı. Canının ne kadar acıyabileceği ve sünnet sonrası yaşacakları çocuğa aktarılması gereken bilgilerdir.

HASTANEDE YAPILMALI
Sünnetin tıbbi açıdan, hastane koşullarında, temizlik kurallarına uygun olarak, işin ehli birileri tarafından yapılması sağlık açısından olduğu kadar, çocuğun kaygılarının azalması açısından da önemlidir. Özel kıyafetler, arkadaşlar, çevrenin çocuğa yönelik takdiri, armağanlar çocuğun ilgisini dağıtır. Abartılmadan yapılan bu tür uygulamalar, kayıp duygusunu giderip, kaygıyı azaltır. Bebeklik döneminde yapıl a n s ü n - net çocukta bu tür kaygılar uyandırmayacaktır. Bir-iki yaş arasında daha kısa açıklamalar yeterli olabilir. İleride arkadaşlarının sünnet törenlerinde kendisinin sünnet olup olmadığına ilişkin soruları, bir daha olmasının gerekeceğine ilişkin kaygıları olabilir. Bebeklik döneminde sünnet olan çocuğa, özellikle yakın çevresinden birileri sünnet olacağı zaman bu konuda açıklama yapmak ve tekrar olması gibi bir olasılık olmadığının açıklanması uygundur.

KARDEŞLERİN DURUMU
Bazen iki erkek kardeş olduğunda, büyük çocuk küçüğü için bekletilmekte, ikisinin birden sünnet olması planlanmaktadır. Eğer aradaki yaş farkı fazlaysa, büyük çocuğa bir de kardeşine örnek olma, korkmadığını ispatlama gibi yükler getirmektedir. Oysa ağabey olmak, endişelerini gidermek için yeterli değildir. Bu nedenle, her çocuğu uygun yaşta ayrı ayrı sünnet ettirmek ya da birlikte olacaklarsa büyük çocuğa diğerinin endişesini azaltmak gibi bir yük vermekten kaçınmak uygundur.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Biz nerede yanlış yapıyoruz?   / 09-09-2006
 Tek anne olmanın zorluğu   / 26-08-2006
 Şimdi ne olacak?   / 19-08-2006
 Lokantadaki çocuklar, anne ve babanın aynası   / 05-08-2006
 Çocuğum korkuyor   / 29-07-2006
 Sünnet olmak mı!!!   / 15-07-2006
 Suçlu yetiştirmenin basit kuralları!   / 08-07-2006
 Yaz tatili planları   / 01-07-2006
 Karneleri aldık   / 24-06-2006
 Televizyon masum mu?   / 17-06-2006
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
ALİ POYRAZOĞLU
Sor bakalım kendine...
Hepimiz yarına haberler iletiriz,...
SUNAY AKIN
Livaneli'nin martıları
1970'li yıllarda bir uçağımız...
Sanki küçük Japonya
Gerçek Japon yemeklerini yiyebilmek, geleneksel çay seremonisini yaşayabilmek...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.