kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
11 Eylül: Korku çağının doğum günü
11 Eylül: Korku çağının doğum günü
11 Eylül mirası

11 Eylül'den geriye kalanlar

İkiz Kuleler'in enkazı kaldırıldı, yerine yeni bir bina yapılmaya başlandı. Üzerinden beş yıl geçmesine rağmen bütün dünyada 11 Eylül saldırısının yarattığı şiddet ve savaşlar hiç bitmedi.


11 Eylül: Korku çağının doğum günü

Yarın, İkiz Kuleler'e yapılan terör saldırısının beşinci yıldönümü. Beş yılda, 11 Eylül'de ölenlerden çok daha fazla insan olayların ardından gelişen operasyonlarda, bomba ve mermilerle yaralanarak öldü.

Merika'da 11 Eylül 2001 günü gerçekleşen saldırılarda, şeytanın bile aklına gelmeyecek bir yöntemle, yolcu uçaklarının füze başlığı gibi kullanılmasıyla yıkılan gökdelenler toz bulutları arasında çökerken meydana gelen zincirleme reaksiyonun artık tüm dünyayı etkilediğini biliyoruz. Aslında 11 Eylül hakkında yorum yapmadan önce, Amerika'nın ve Çin'in enerji ihtiyaçları hakkında bilgi sahibi olmak gerekiyor. Amerikan yönetimi içinde görüşleri dikkatle incelenen bir strateji danışmanı olan Dr. Thomas P.M. Barnett'in Mayıs 2000 tarihinde kaleme aldığı ve 11 Eylül saldırılarından birkaç ay önce, 16 Nisan 2001'de revize edilen Asya'nın enerji ihtiyaçları hakkındaki Asian Energy Futures isimli raporda dile getirilen kehanetlerin, başka bir deyişle, ABD hükümetine yapılan tavsiyelerin neredeyse birebir gerçekleştiğini görmek, işgallerin 'özgürlük' gibi 'duygusal' sebeplerle gerçekleşmeyeceğini bilenler için hiç de şaşırtıcı olmadı.

KORKUTAN DEV: ÇİN
Dr. Thomas P.M. Barnett, hazırladığı raporda, dev nüfusu ve hızla büyüyen sanayisi ile Çin'in 2020 yılında dünyanın en büyük petrol müşterisi olacağını öngörüyordu. Çin'in dev talebiyle oluşan yeni petrol piyasasında ABD ekonomisinin hasar görmemesi içinse ABD ordusunun harekete geçmesi ve Orta Doğu'daki petrol kaynakları üzerinde, dolayısıyla Asya ekonomisi üzerinde 'karar verici, hâkim' rolün kazanılması gerektiğini anlatıyordu.

SÜREKLİ SAVAŞ STRATEJİSİ
Pearl Harbor baskını gibi ABD halkını duygusal olarak vuran 11 Eylül saldırıları, ABD'nin dünyanın en büyük ikinci petrol yatağını yani Irak'ı işgal etmesi için gereken kamuoyu desteğini oluşturmaya yetti. Şimdi, petrolün tükeneceği ve yerini alacak yeni ve etkin bir enerji kaynağının bulunması için geçecek 30 veya 50 yıllık süre boyunca Çin'in veya başka bir ülkenin, ABD ile petrolün arasına girmemesi için bu petrol havzalarının ABD kontrolü altında tutulması gerekiyor. ABD'nin aslında Irak'ı özgürleştirmekle değil petrol kaynağını güvenceye almak ile ilgilendiğini dile getirenlerin savunduğu bu tezin korkutucu yanı ise ABD'nin petrol üzerindeki hâkimiyetini korumak için dünyayı devamlı bir savaş ve terör tehdidiyle besleyecek olması.

PETROL İÇİN KAN
ABD'nin petrol havzalarını ele geçirme politikası ülkedeki muhalifler tarafından 'Blood for Oil' (Petrol için kan) olarak tanımlanıyor ancak bu noktada, ABD'nin varlığını sürdürebilmek için başka bir seçeneği olmadığını fark ederek saldırgan politikalar izlemek zorunda kaldığını anlamak gerekiyor. Dünya nüfusu, sanayisi ve ekonomisi öyle bir noktaya geldi ki, 20 yıl önce bilimkurgu gibi görünen, dünyanın doğal kaynaklarının dünyanın kalabalık nüfusuna yetmeyeceği ve kaynaklar tükenirken insanların da birbirlerini öldürmeye başlayacağını anlatan hikaâyeler artık gerçekliğin kapısını çalıyor. Geçtiğimiz 100 yıl içinde aynı sebeple, kaynakların herkese yetmeyeceği endişesi ve çekişmesi ile iki tane dünya savaşı yaşamış bir gezegenin bu kez aynı hataya düşmemesi için ABD'nin aslında dünyanın diğer ucundaki çocukları bombalamak amacıyla planlar yapıp ardından şeytanca kahkahalar atan kötü adam klişesi liderlere sahip bir ülke değil, sadece varoluşunu garanti almak için petrole ihtiyaç duyan bir diğer kurban olduğunu anlamak gerekiyor. Zira, bilim adamlarının ve aydınların yoğun uyarılarına rağmen kaynakların tükeneceği gerçeğine gözünü kapayarak gücünü 50 yıldır silah üretmek için harcayan ve şimdi 1,2 milyar nüfuslu Çin'in beklenmeyen atılımıyla 15 yıl içinde dünya petrolünün tükenmeye başlayacağını fark eden ama bu kez de dünyayı petrol alternatifi enerji kaynakları geliştirmek için seferber etmek yerine, savaşmak için seferber eden basiretsiz bir süper devlet var karşımızda. Dolayısıyla son beş yılda yaşadığımız akıl almaz gelişmeler, 11 Eylül gibi B sınıfı bir Hollywood kurgusunu andıran saldırılar bahane edilerek dünyaya enjekte edilen korku ve nefret atmosferi önümüzdeki 30 yılın da hâkim trendi olabilir.

Cem ŞANCI

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Cemaat ve ardındakiler
 'Cemaat dediğin kapatılınca bitmez'
 Alphaville her daim genç kaldı
 Mevlana Hindistan yolcusu
 Sosyete işi haute couture
 Paris notları
 El bebek 'gül' bebek
 Unutulmuş iki eski 'azize'
 Serdar Ortaç hakikaten 'ultrastar' mı?
 Heyecan ve aşk yeniden...
 Umudun acılı sesi: Feyruz
 Minyatür(k) bebekler
 Gerçek aşk var ama kanıtı yok
 Televizyonu açmayı sakın unutmayınız!
 Türkiye'nin ötesindeki semt: Çarşamba
 Çarşamba'da Sauna bağlantısı
 Alternatif dünya tarihi
 Gençler için en faydalı 'denklem'
 Marilyn Monroe'nun çıplak çektirdiği son fotoğrafları...
    Pazar Sabah Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Halkla namaz kılmam!
Pes diyorum! Ankara'nın ünlü...
MEHMET ALTAN
Kaybolan güvercinlerin peşinde...
Washington -...
AYŞE KULİN
Paris notları
Belki 40 defa geldiğim Paris'te bu kez bir...
KAZIM KANAT
Eşekten düşmüş karpuza döndüm!
Hayır efendim bunun adı...
ERDAL ŞAFAK
Umudun acılı sesi: Feyruz
Sezen Aksu "Kıskanır rengini...
ÖNCEL ÖZİÇER
Evliyken madara, boşanınca maskara olma
Hülya Avşar...
Senaryo hiç şakaya gelmez
Senaryo hiç şakaya gelmez
Farinelli, Man to Man filmleriyle En İyi Belgesel Oscar'lı...
Orangutanlar ve çay poşetleri
Orangutanlar ve çay poşetleri
Amerikan okuyucusu, orangutanların özgürleşmesi ya da kâğıt...
Bardacık inciri başka
Kuru incirin bir öğün yemek kadar besleyici olduğu çok eski çağlardan beri...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.