kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Onlara 'turist' demeyin lütfen
Onlara 'turist' demeyin lütfen
'Turist olmak istemeyen turist' profili
Sanal âlemin turistleri
'Gerektiğinde geziyi saat saat planlıyoruz'
'Artık hiç kimse acenteye mahkûm değil'
'Daha küçük gruplarla seyahat ediliyor'
Araştırıyor, okuyor, geziyor ve bilgilerini internette paylaşıyorlar

Onlara 'turist' demeyin lütfen

Dünya küçüldü, seyahat etmek çok kolaylaştı. Ama acentelerin işi de bir o kadar zorlaştı. Çünkü karşılarında 'turist olmak istemeyen turist'ler var. Onlar seyahate çıkmadan önce okuyor, araştırıyor ve en ilginç yerleri görmek, en uzak yerlere gitmek istiyor.

Milletçe dokuz günlük bayram tatillerini, bu tatillerde de otobüs, uçak ne bulursak bir şeylere atlayıp, bir yerlere gitmeyi çok seviyoruz. Ucuz tur paketleri arttığından beri bir ayağımız yurtdışında. Dünyayı gezmeye geç başladık ama, kısa zamanda adımız çıktı. Nasıl ki Japon turist denince fotoğraf çeken bir grup turist akla geliyorsa, Türk turist denince de Paris'te Eiffel Kulesi'nden çok Galleries Lafayette'i görmeye meraklı bir turist grubu akla geliyordu. Her tür genellemede olduğu gibi, bunda da biraz haksızlık var. Çünkü dünyada turizm alışkanlıkları değişiyor. Aynı şekilde Türkiye'de de... Turizm konusunda yatırımları ve beklentileri olan bir ülke olarak yakın zamana kadar Antalya havaalanına inen yolcu sayısı turizm sezonunun nasıl geçtiğini bildiriyor, turist sayısı da turizm geliri beklentilerini şekillendiriyordu. Ancak rakamlar, uçaklar dolusu turistin çuvallar dolusu döviz bırakmadığını gösterdi. Aynı şekilde bayram tatillerinde Avrupa'ya uçaklar dolusu yolcu götüren bazı turizm acenteleri de kişi başı 20-30 avrodan fazla kâr edemediğinden yakınıyor. Burada kafa karıştıran, tatilci ile turistin seyahat amaçlarının ve para harcama alışkanlıklarının farklı oluşu. Son yıllarda gittikçe yaygınlaşan bir turizm eğilimi, bu alanda çalışanları turizm konusunda doğru bildiklerini yeniden gözden geçirmeye yöneltecek nitelikte. Uluslararası bir adı yok, ama durumu özetleyen ifade 'turist olmak istemeyen turist' tamlaması.

ŞEHİR TURU YETMEZ
Turist olmak istemeyen turist tamlaması seyahat etmek, yeni yerler görmek isteyen belirli bir turist tipini tanımlıyor. Bu tanıma uyan turist tipi, dünyanın her yerinde var. Genellikle çok bilinçli olan bu turist türü, bir uçağa bindirilip, yarım günlük şehir turunda iki kilise, bir müze gösterildiğinde asla memnun olmuyor. Çoğu zaman gidilecek yeri önceden araştırıyor; nerelere gidileceğine, ne yenip ne içileceğine; neler görüp neler satın almak istediğine daha seyahate çıkmadan karar vermiş oluyorlar. Bazen gittikleri yer hakkında turist rehberi kadar bilgili olanlara da rastlanabiliyor. Turist olmak istemeyen turist tipi, bir şehri elinde fotoğraf makinesi, üstünde tur şirketinin logosu olan tişörtüyle aval aval bakınarak dolaşmak istemiyor. Görülecek sanat eserlerini görüp, şehrin yerli halkının gittiği restoranlara ve mağazalara gitmek istiyor. Bu nedenle çoğu, yola çıkmadan önce gidilecek şehrin şehir rehberini su gibi ezberlemiş oluyor.

'HİP' OTELDE KALACAĞIM
Turist olmak istemeyen turist tipi, eğitim düzeyi yüksek kişiler arasında yaygın olduğundan, (şart olmamakla birlikte) belli bir gelir düzeyine sahip oluyor. Bu nedenle gittiği yerde belli bir standart, otantik özellik ve estetik değer arıyor. Örneğin gittiği şehirde ya tarihi ya da butik bir otelde kalmak istiyor. Kutu gibi otellerde, standart odada kalmak istemiyor. Bu eğilim, dünyada hip otellerle butik otellerin gittikçe yaygınlaşmasına neden oldu. 500 odalı bir otel yerine ünlü bir mimarın tasarladığı, modern mimariye sahip küçük bir otelde kalmayı tercih ediyorlar. Turist olmak istemeyen turistleri akşamları yerel halk dansları gösterileri yapılan turistik restorana sokmak mümkün değil. Onlar, şehrin gurmeleri nerede yemek yiyor, nerede eğleniyor, hepsini araştırıp, ona göre rotalarını çiziyor.

İLGİ ALANLARINA ÖZEL TUR
Turist olmak istemeyen turistler, kendi istekleri ve beklentileri doğrultusunda seyahat acentelerini yönlendiriyorlar. Örneğin sadece Karadeniz yaylalarını görmeye ya da rafting yapmaya Türkiye'ye gelen gruplar olduğu gibi; Toskana'ya şarap yapımını görmeye, Mısır'a dalmaya, Güney Amerika'ya balinaları görmeye gidenler oluyor. Turizm acenteleri ilgi alanlarına göre küçük gruplar oluşturup, grubun beklentilerini karşılayacak şekilde özel turlar düzenliyor. Bu turlarda örneğin Uzakdoğu'ya gidilecekse ne tür yemekler yeneceği, nerelerin görüleceği, nasıl bir otelde kalınacağı grubun durumuna göre organize ediliyor.

Nahide MUTLU

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 'Küçük şarkıcıların' kusursuz yönetmeni
 'Sürgün yılları acı doluydu'
 Mozart'la dalgaları aşmak...
 Gerçek harikalar diyarı
 Zamanı durduran atölye
 İstanbul'u saran bayraklar
 Okula hazır mısınız?
 Vadim o kadar yeşil ki santral ona yakışmaz
 Sıkı tutunun, ay çarpabilir
 Süper bir kadın!
 'atv yine fenomen yaratacak'
 Yeni sezondan çok özel bilgiler...
 Kıbrıs'ın başı Gary Robb ile belada
 Seksapelini iyi kullanıyor
 'Aşktan daha faydalı konular işliyoruz'
 Kış akşamlarının en büyük eğlencesi başlıyor
 Kızım, pilota söyle uçağı hazırlasın*
 Hayvan hakları savunucusu oldu
 Bir oyuncak hayali...
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
ALİ POYRAZOĞLU
Sor bakalım kendine...
Hepimiz yarına haberler iletiriz,...
SUNAY AKIN
Livaneli'nin martıları
1970'li yıllarda bir uçağımız...
Sanki küçük Japonya
Gerçek Japon yemeklerini yiyebilmek, geleneksel çay seremonisini yaşayabilmek...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.